Bedrijven benutten Facebook-fanpage niet optimaal

Geschatte leestijd: 2 minuten

Van de Nederlandse Top 100-adverteerders heeft 2/3 een Facebook-fanpage, maar het nut ervan (voor henzelf en de doelgroep) is vaak onduidelijk… Reviews zijn bijvoorbeeld een zeldzaamheid: slechts 7 procent van de bedrijven staat reviews toe op hun fanpage. Een ‘Nederlandse pagina’ is ook lang niet altijd aanwezig. Maar 26 procent maakt gebruik van forums, en adequaat op klachten reageren gebeurt ook lang niet altijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Yes2web. Transparante interactie op ’t social media-platform lijkt echter een boost aan ‘merkpopulariteit’ te (kunnen) geven.

Informeren voert boventoon..

Van de Top 100-adverteerders in Nederland die wel een fanpagina hebben op Facebook, gebruikt het merendeel, 90 procent, deze plek voor het plaatsen van informatie. Meer dan 80 procent plaatst ook fotos en bijna 50 procent gebruikt de pagina campagnematig.

Mogelijkheden blijven onbenut

Hoewel 68 procent van de Top 100-adverteerders op het sociale netwerk aanwezig is, worden nog niet alle mogelijkheden benut. Een eigen verkorte Facebook-link blijft bijvoorbeeld vaak achterwege (zoals facebook.com/heineken): 36 procent van de bedirjven heeft dit aangepast. Ook de diverse opties om de pagina ‘op maat in te richten’, worden nauwelijks benut. En van de aanwezige bedrijven op Facebook heeft slechts 60 procent een pagina in het Nederlands!

En dat terwijl Facebook in Nederland als sociaal netwerk sterk in opkomst is, en zodoende voor bedrijven zeer geschikt is ter promotie van hun bedrijf of merk. Mits er dus op strategische en relevante wijze – en met commitment – mee omgegaan wordt!

fanpage adverteerders nederland.jpg

 

Fans vs. interactie

Interessant is te bekijken welke bedrijven online de interactie aangaan met hun doelgroep, en de hoeveelheid ‘online fans’ die zij hebben. Op de paginas van bijvoorbeeld Heineken (ruim 1 miljoen fans), Hema (ruim 22.500 fans) en Douwe Egberts (ruim 2.000 fans) gaat het merk bewust de interactie aan met de Facebook-gebruiker. Deze drie merken staan dan ook in de Top 10 als het gaat om aantal fans. Het gemiddeld aantal fans op de Nederlandse fanpaginas ligt op 1.687.

De pagina van KPN, een van de grootste adverteerders in Nederland, toont diverse klachten. Maar een reactie van de telecomgigant is eigenlijk nergens te bekennen. Momenteel heeft de KPN-pagina welgeteld 128 fans. Of de mensen die de onderstaande reacties hebben geplaatst, daar ook toe behoren, laat zich raden… Ze zullen het ook niet snel (meer) worden.

kpn facebook.jpg

 

 

Het onderzoek van Yes2web is uitgevoerd onder de top 100 adverteerders 2009 uit de Marcom 500.

 

Bron: marketingfacts.nl

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niels Bijvoet
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Niels

Niels is een bevlogen Content Marketing Strateeg, en maakte bij Traffic Builders eerder al veel kilometers als SEO Consultant en Copywriter. Met waardevolle content-oplossingen de juiste doelgroepen faciliteren in ‘hun ideale klantreis door de funnel’ staat bij hem centraal. Dat kan via een ROI-gedreven multi-channel contentstrategie inclusief creative concepting, maar net zo goed via een subtiele speldenprik op het juiste moment. Daag hem uit, dan doet hij dat met jou!

Neem contact op met Niels
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.