Bedrijven benutten Facebook-fanpage niet optimaal

Van de Nederlandse Top 100-adverteerders heeft 2/3 een Facebook-fanpage, maar het nut ervan (voor henzelf en de doelgroep) is vaak onduidelijk… Reviews zijn bijvoorbeeld een zeldzaamheid: slechts 7 procent van de bedrijven staat reviews toe op hun fanpage. Een ‘Nederlandse pagina’ is ook lang niet altijd aanwezig. Maar 26 procent maakt gebruik van forums, en adequaat op klachten reageren gebeurt ook lang niet altijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Yes2web. Transparante interactie op ’t social media-platform lijkt echter een boost aan ‘merkpopulariteit’ te (kunnen) geven.

Informeren voert boventoon..

Van de Top 100-adverteerders in Nederland die wel een fanpagina hebben op Facebook, gebruikt het merendeel, 90 procent, deze plek voor het plaatsen van informatie. Meer dan 80 procent plaatst ook fotos en bijna 50 procent gebruikt de pagina campagnematig.

Mogelijkheden blijven onbenut

Hoewel 68 procent van de Top 100-adverteerders op het sociale netwerk aanwezig is, worden nog niet alle mogelijkheden benut. Een eigen verkorte Facebook-link blijft bijvoorbeeld vaak achterwege (zoals facebook.com/heineken): 36 procent van de bedirjven heeft dit aangepast. Ook de diverse opties om de pagina ‘op maat in te richten’, worden nauwelijks benut. En van de aanwezige bedrijven op Facebook heeft slechts 60 procent een pagina in het Nederlands!

En dat terwijl Facebook in Nederland als sociaal netwerk sterk in opkomst is, en zodoende voor bedrijven zeer geschikt is ter promotie van hun bedrijf of merk. Mits er dus op strategische en relevante wijze – en met commitment – mee omgegaan wordt!

Fans vs. interactie

Interessant is te bekijken welke bedrijven online de interactie aangaan met hun doelgroep, en de hoeveelheid ‘online fans’ die zij hebben. Op de paginas van bijvoorbeeld Heineken (ruim 1 miljoen fans), Hema (ruim 22.500 fans) en Douwe Egberts (ruim 2.000 fans) gaat het merk bewust de interactie aan met de Facebook-gebruiker. Deze drie merken staan dan ook in de Top 10 als het gaat om aantal fans. Het gemiddeld aantal fans op de Nederlandse fanpagina’s ligt op 1.687.

De pagina van KPN, een van de grootste adverteerders in Nederland, toont diverse klachten. Maar een reactie van de telecomgigant is eigenlijk nergens te bekennen. Momenteel heeft de KPN-pagina welgeteld 128 fans. Of de mensen die de onderstaande reacties hebben geplaatst, daar ook toe behoren, laat zich raden… Ze zullen het ook niet snel (meer) worden.

Het onderzoek van Yes2web is uitgevoerd onder de top 100 adverteerders 2009 uit de Marcom 500.

Bron: marketingfacts.nl