Dit zijn de beste storytelling cases van 2019 ‍

Waar werden we in 2019 blij van op het gebied van storytelling? Welke storytelling cases waren noemenswaardig en hebben als merk lekker aan de weg getimmerd? Een aantal zullen je niet verbazen, maar het blijft fijn om deze op één plek verzameld te hebben. Storytelling met veel humor, of een video die je in 90 seconden in vogelvlucht meeneemt door de afgelopen 100 jaar. Daarnaast aandacht voor projecten die meer lof zouden moeten krijgen dan slechts een aantal 100 views op YouTube. In willekeurige volgorde passeren ze de revue. Mocht je zelf nog bepaalde toppers missen, laat het dan zeker weten!

Aviantion Gin – Ryan Reynolds

Een heleboel Hollywoodacteurs stappen in de drankindustrie. John Legend heeft zijn wijnen, de mannen van Breaking Bad lanceerden dit jaar Dos Hombres en acteur Ryan Reynolds heeft sinds een aantal jaar zijn eigen gin. Aviation Gin sluit naadloos aan op hoe we de acteur kennen op social media. Vol zelfspot en sarcasme neemt hij de marketingwereld op de hak. Eigenlijk zijn de commercials een groot cliché maar dan met zo’n gevoel voor timing en met humor dat ze wél het kijken waard zijn. The Process is helaas een video uit 2018 dus die past niet in dit lijstje. Maar dit jaar waren er de video’s Dedication en Truce (waarin de vete met Hugh Jackmann wordt bijgelegd).

Dedication sloot tijdens de livegang naadloos aan op de tumult rondom de documentaire Fyre Fest met daarin een bijzondere rol voor ‘water guy’ Andy King. Het start allemaal met de vraag: How would you go for your company?

 

KLM 100 jaar

Neerlands glorie KLM vierde dit jaar haar 100-jarig bestaan. Een jubileum waar veel andere Hollandse merken ook op inhaakten door KLM uitgebreid te feliciteren. KLM zelf, uiteraard altijd messcherp op social media, deed zelf ook een duit in het zakje met een speciale commercial. Waarin we door meerdere generaties worden meegenomen in de afgelopen 100 jaar KLM. De muziek (ander Neerlands trots Joep Beving), het decor, de outfits: het klopt. De reacties zijn op YouTube dan ook lovend. Ik ben enigszins bevoordeeld met een moeder die al 30 jaar voor de maatschappij werkt, maar ook zonder blauwe bril kan ik niet anders zeggen dan dat het een zeer geslaagde video is.

AJAX – Your Dreams Are Calling

Het zal niet verrassend zijn dat ik deze in de lijst zet, aangezien ik hem ook al heb laten terugkomen in een eerder blog dit jaar over merkcommunicatie.  Het contentteam van Ajax heeft zich vorig seizoen keer op keer bewezen, zeker in aanloop naar de Champions League wedstrijden. Nog even terug naar specifiek deze video. De dag van uitwedstrijd tegen Real Madrid, waarin ze een 1-2 verlies van de thuiswedstrijd moesten goedmaken, ging de video kort na publiceren ’s ochtends snel viral. De video vertelt een verhaal van hoop, geloof, kansen en dromen waarmaken. Een video die samenvat waar je als speler maar ook als fan van droomt. De wedstrijd is er eentje waarvan je jaren later nog denkt: ik was daar toen het gebeurde, toen Ajax met 4-1 won van Real. En de video is er net als de wedstrijd eentje voor in de boeken. Aan het social team van Ajax de uitdaging om ook in 2020 het publiek te blijven verrassen.

NOS – 75 jaar bevrijding

Dit is misschien een vreemde eend in de bijt, maar de NOS heeft dit jaar een waanzinnige productie neergezet om de 75 jaar bevrijding extra onder de aandacht te brengen. Want hoe zou het zijn als we met de middelen die we vandaag hebben het nieuws van toen zouden verslaan? Een jaar lang deelt de NOS de belangrijkste gebeurtenissen met als start de Dolle Dinsdag op 5 september 1944 en eindigen op 15 augustus 1945. Voorlopig kun je dus nog maanden alles volgen van deze productie. Uiteraard is het een journalistieke productie maar omdat ze op deze creatieve manier het nieuws van 75 jaar geleden opnieuw vertellen, vind ik dat het toch een knap staaltje storytelling is. Zeker omdat het verhalen zijn die nooit vergeten mogen worden. Gaat dat zien, lezen en horen!

Nike – Dream Crazier

Daar waar vorig jaar alles draaide om dé commercial met Colin Kaepernick, heeft ook in 2019 Nike zich opnieuw bewezen. Het is cherry picking want er zijn meerdere video’s die in dit lijstje niet zouden misstaan. Wat met name goed is aan deze video’s is dat ze aansluiten op de Dream Crazy video van 2018. Maar dan met een andere voice over, met een andere sport die centraal staat maar altijd met een krachtig verhaal dat wordt verteld. Storytelling met een duidelijke focus in alle communicatie, van video tot social posts. Nike focuste zich het afgelopen jaar daarin erg op female empowerment. Bijvoorbeeld bij het WK Voetbal. Voor, tijdens en ook na het WK was Nike erg zichtbaar met storytelling gericht op het waarmaken van dromen en uiteraard Just Do It. Die video hieronder wordt ingesproken door Serena Williams, een vrouw die meermaals onderuit is gehaald omdat ze te veel wilde, opkwam voor ongelijkheid (na haar zwangerschap plaatste de tennisbond haar 451e op de ranglijst van de Women’s Tennis Association wat ze met succes aanvocht) en nog steeds voor velen een inspiratie is.

https://www.youtube.com/watch?v=whpJ19RJ4JY&t=

UNOX – Tijden veranderen

De winter is in aantocht, tijd voor stamppot. Daar hoort een (rook)worst bij, een gedachte waar generaties mee zijn opgegroeid. Maar tijden veranderen, de vraag naar vegetarische en veganistische alternatieven groeit. Een vraag waar ook Unox zich bewust van is (Unilever nam in 2018 De Vegetarische Slager over). Vandaar dat er nu ook een vegetarische rookworst is. Dat kan uiteraard in beeld worden gebracht met een typisch Hollands tafereel zoals we deze tijd van het jaar zoveel op tv zien. Maar Unox kiest hier verrassend voor animatie en met succes. Op tv zie je veelal de verkorte versie van 20 seconden, de volledige video duurt 1 minuut en neemt je mee in het verhaal van een klein meisje dat opgroeit in een slagersfamilie. Een mooie zet van een vleesfabrikant Unox, want inderdaad: tijden veranderen.

Mercedes Benz

Ik moet eerlijk toegeven: de eerste 30 seconden was ik sceptisch. Ik vond de setting vrij gedramatiseerd opgezet, als een kleine speelfilm of trailer inclusief een soundtrack met verdrietige violen. Maar het is wel een verhaal waar je naar blijft kijken (en is dát niet de kracht van storytelling?). De look & feel passen ook bij het script en het decor. Het gegeven dat waargebeurde historische feiten de basis vormden voor deze short maakt het des te interessanter. Het historisch verleden van het merk Mercedes Benz en met name familie Benz heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de auto-industrie. Een korte film als deze weet goed dat momentum te vatten.

https://www.youtube.com/watch?v=vsGrFYD5Nfs

Disney+

Als Disney-fan kan ik wel zeggen dat 2019 een bijzonder goed jaar was. Niet alleen waren er veel bioscoopfilms en werd er door alle Let-it-Go-fans reikhalzend uitgekeken naar Frozen 2, Disney ging ook de strijd aan met Netflix. Zo werd al eerder bekend dat alle Disney-content van Netflix zou worden verwijderd aangezien Disney met een eigen platform wilde lanceren. Dat platform werd Disney+. Dat kun je op een boel manier lanceren. Maar hoe laat je echt goed zin wat je in huis hebt? Door een video van ruim 3 uur op YouTube te zetten met álles dat je op de Disney-streamingdienst kunt vinden. 3 uur! Storytelling die niet is te vatten in een commercial van 2, 5 of 10 minuten. Nee, je kiest voor een drie uur durende commercial. Heel slim en een extraatje op het gebied van branding. Want door het ruime aanbod op deze manier te benadrukken krijg je als consument een bepaalde Fear of Missing Out (ook bekend als FOMO inderdaad) waardoor nog meer mensen ervoor kiezen een abonnement te nemen op de streamingdienst.

Microsoft – We All Win

De Superbowl draait al jaar en dag niet alleen om de wedstrijd. Minstens zo belangrijk zijn de halftime show en het allerduurste reclameblok van het jaar. Prijskaartje van zendtijd tijdens de Superbowl van 2019? Zo’n 170.000 dollar per seconde. Een gemiddelde commercial duurt rond de 30 seconden, maar tijdens de Superbowl kiezen sommige merken ervoor om meer dan een minuut in te kopen. Dan gaat de teller wel lopen, zeker als je ook een blik bekende Hollywoodsterren opentrekt voor wat extra merkexposure. Er waren dit jaar meerdere toppers, waaronder de reclame van Amazon ‘Not Everything Makes The Cut’ maar eentje die er uit sprong was een fijn staaltje storytelling van Microsoft. De violen op de achtergrond maken het een typische feel good Amerikaanse commercial, misschien zelf iets té. Maar de kinderen, families, oprechtheid en eerlijkheid maken het een video die door velen in de top-3 stond van beste commercials tijdens de Superbowl van 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=_YISTzpLXCY

V2C Gin – Bottle Openers

Waarschijnlijk niet bekend bij de massa, maar daarom extra het benadrukken waard. Een stadsprobleem op een creatieve manier aanpakken en het ook nog eens zo in beeld brengen dat je denkt: ik wil dit! V2C Gin is een van de nieuwere gin-merken op de markt, toen Gin Tonic-hype een paar jaar geleden goed van de grond kwam, waren er meerdere start-ups die de sprong waagden. Zo ook vier studievrienden die eerder woonden op het adres Victor de Stuersstraat 2C in Maastricht (weet je ook meteen waar de naam vandaan komt). Inmiddels wordt het merk bij veel horecatenten en slijterijen verkocht en timmeren ze hard aan de weg. Nu is daar een nieuwe campagne. Gewoon kijken en denken: waarom heb ik dit niet bedacht en hoe kom ik aan zo’n ding?

Tot slot…

Dit waren wat mij betreft 10 toppers van het afgelopen jaar. Uiteraard was er meer, denk bijvoorbeeld aan de vele reclames tijdens het WK Voetbal voor vrouwen. Daarbij komen de extra tranentrekkers aan het eind van het jaar zo rond Kerst en de jaarwisseling. Die staan niet in dit rijtje, maar ik ben uiteraard welke merken jij dit jaar vond excelleren op het gebied van storytelling.  Laat je het me weten in de comments?

 

🎄

🎄

🎄

Oké…  eentje dan:

https://www.youtube.com/watch?v=D7QrhfTx0nw&feature=emb_title