Betaalde versie van Google Analytics gelanceerd: Google Analytics Premium


Vandaag wordt Google Analytics Premium gelanceerd; een betaalde versie van Google Analytics die veel uitgebreider wordt op een aantal fronten, bedoeld voor grote websites en veeleisende gebruikers. Wat houdt Google Analytics Premium precies in en is deze betaalde versie interessant voor mijn organisatie? In dit artikel zal ik hierop antwoord geven en kort toelichten wat het onderscheid is met de gratis versie van Google Analytics.

Google Analytics Premium: betaalde versie Google Analytics


Google Analytics is sinds het begin (eind 2005) een gratis webanalytics pakket. Hoewel het gratis is, is het een uitgebreid pakket waar veel organisaties voldoende gegevens uit kunnen halen om hun website en online rendement te kunnen verbeteren. Bijna 85% van de Nederlandse websites vergaart webstatistieken met behulp van Google Analytics. Recent is er een nieuwe versie van Google Analytics gelanceerd en zijn er vele nieuwe features bij gekomen, waardoor het een nog completer pakket is geworden.

De lancering van Google Analytics Premium komt voor ingewijden niet uit de lucht vallen. Google kondigde aan haar Google Analytics Authorized Consultants, waaronder Traffic Builders, vorig jaar op hoofdkantoor in Mountain View al aan plannen te hebben voor een premium versie. Google Analytics Premium moet de concurrentie aangaan met de bekende grotere webanalytics oplossingen zoals ComScore (waaronder het Nederlandse Nedstat) en Adobe SiteCatalyst (voorheen Omniture SiteCatalyst).

Welke onderscheidende features en kenmerken heeft Google Analytics Premium?

 • Betere dataverwerking in betaalde versie van Google Analytics. Google Analytics Premium geeft een gegarandeerde snellere verwerking voor maximaal 1 miljard hits per maand. Dit heeft als voordeel t.o.v. de gratis versie dat rapporten veel sneller geladen worden en meer actuele data bevatten, ook bij een zeer groot aantal bezoeken.
 • SLAs rond het verzamelen van gegevens, rapportage en de verwerking
  – 99,9% op het verzamelen van gegevens
  – 99% op het beschikbaar zijn van rapportages
  – 98% op het verwerken van data binnen 4 uur

In de standaardversie van Google Analytics heeft men deze mogelijkheden niet. Zo zit er altijd een vertraging in het verzamelen van gegevens en het beschikbaar zijn van deze data in rapportages, met een maximum van 24 uur. Mijn ervaring is dat deze vertraging erg meevalt en dit niet ten koste gaat van je analyses, tenzij je bepaalde informatie direct voor handen wilt hebben. Maar dit is uiteraard sterk afhankelijk van de mate waarin een organisatie sterk datagedreven is en realtime op ontwikkelingen in wilt spelen.

Meer geavanceerdere analysetools

Tot 50 Custom variables (de zogenaamde vrije variabelen) zijn beschikbaar in Google Analytics Premium. Ter vergelijking: in de gratis versie zijn er 5 variabelen beschikbaar. Met de betaalde versie heeft men hiermee veel meer mogelijkheden segmenten binnen je bezoekers aan te brengen, waardoor je diepgaande analyses kunt doen binnen specifieke segmenten. Dit betekent dat je daardoor ook meer verbanden tussen de diverse segmenten kunt leggen.

De klant kan ongeaggregeerde downloads van grote rapporten aanvragen (met een max. van 1 miljoen rijen per download). Bepaalde features die nog ontwikkeld worden, komen alleen beschikbaar in betaalde versie van Google Analytics. Een van deze Premium-only features is het attributiemodel in de tool voor Multi-Channel Funnels. Het is mogelijk dat deze functies nog niet direct beschikbaar zijn op het moment dat een klant kiest voor Google Analytics Premium. Wanneer deze geavanceerde conversie-attributie alleen mogelijk wordt binnen Google Analytics Premium, ontstaat er ruimte voor aanbieders van separate conversie-attributie oplossingen zoals ook Traffic Builders die aanbiedt.

Extra ondersteuning

Google Analytics premium gaat betere ondersteuning bieden vanuit Google zelf, ondersteunt door een select netwerk van partners. Hierdoor profiteren organisaties van:

 • Toegewijd account management
 • Telefoon en E-mail ondersteuning, min. 10 uur per dag, 5 dagen per week 
 • Consultancy op implementatie van het Google Analytics team
 • Google Analytics training en webinars
 • 24 uur support indien Google Analytics buiten de SLA valt

Wanneer komt de betaalde versie van Google Analytics beschikbaar?

Op dit moment is Google Analytics Premium alleen beschikbaar is de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De planning is wel om dit op korte termijn naar andere landen uit te breiden.

Blijft Google nog wel investeren in de gratis versie van Google Analytics?

Ja, dat blijven ze zeker doen. Met de release van de nieuwe versie eerder dit jaar hebben ze een basis gelegd om nieuwe functionaliteiten en rapporten snel toe te voegen en mee te kunnen gaan met de digitale consument. Zo zijn er al diverse nieuwe functionaliteiten toegevoegd sinds het begin van dit jaar en zijn er nieuwe features die er aan zitten te komen in de Google Analytics Standard Edition. Deze hebben we half september tijdens de Google Analytics Partners Summit in Mountain View (Californië) al kunnen zien. Als gecertificeerd partner van Google zal Traffic Builders deze features uiteraard snel bekend maken op het moment dat deze beschikbaar komen.

Voor wie is deze betaalde versie interessant?

Google Analytics Premium is een krachtige tool, die gebruikers in staat stelt om snel inzichten in webgegevens te krijgen door snellere dataverwerking. De betaalde versie is geschikt voor bedrijven met complexe behoeften die op zoek zijn naar veel maatwerk en veel waarde hechten aan een analytics tool met toegewijde service & support, garanties, SLA’s en geavanceerde analyse mogelijkheden. Gezien de kosten van het pakket dient binnen de organisatie webanalytics een belangrijk onderdeel te zijn van de totale marketing strategie. Een speciale afdeling met webanalisten is dan essentieel, waardoor er focus is op webanalyse en online rendement verbetering, zodat het maximale uit het pakket kan worden gehaald en de kosten hiervan kunnen worden terug verdiend.

Google Analytics Premium kan worden afgenomen direct bij Google of via een Google Analytics Authorized Reseller. Meer informatie hierover kunnen de Google Analytics Certified Partners geven, waaronder ook Traffic Builders. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kosten van Google Analytics Premium? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We adviseren u graag om te bepalen of een overstap op termijn interessant is.