Big Brother is advertising: interest-based advertising van Google

Dat Google veel meer informatie opslaat dan veel mensen weten, was al duidelijk. Dat Google er ooit iets mee zou gaan doen, kon ook iedereen raden. Voor dat laatste is het moment is nu aangebroken, want Google komt met interest-based advertising voor het Google inhoudsnetwerk en YouTube: advertenties die toegespitst zijn op de (door Google opgeslagen) interesses van de gebruiker.

Interest-based advertising wordt gedaan op basis van informatie die Google verzamelt uit het zoekgedrag van surfers op het inhoudsnetwerk en YouTube. Elke pagina en elke video die je bekijkt wordt door Google bijgehouden om zo een uitgebreid profiel van je interesses voor interest-based advertising op te stellen. Kijk je op YouTube video’s van schattige hondjes? Dan ben je vast een dierenliefhebber. Zit je op websites uit het inhoudsnetwerk die over games gaan? Dan besteed je vast tijd aan je (spel)computer. Allemaal handige informatie voor interest-based advertising.

Voordelen van interest-based advertising
Interest-based advertising biedt, door de specifiekere targeting van advertenties, veel voordelen. Exploitanten kunnen hun doelgroep persoonlijker bereiken en bezoekers worden meer op hun wenken bediend. Nu is het altijd de vraag of het echt gaat om de gebruikerservaring, want uiteindelijk draait het natuurlijk om geld: specifieker adverteren betekent (als het goed is) meer geld verdienen. Maar eerlijk is eerlijk: het kaf wordt (grotendeels) van het koren gescheiden met interest-based advertising.

Interest-based advertising zal er in ieder geval voor zorgen dat je weinig tot geen vreemde advertenties krijgt te zien die totaal niet aansluiten op je mindset. Dus als man hoef je hopelijk straks nooit meer de vraag: “Heb je ook zo’n last van geïrriteerde oksels na het scheren?” (antwoord: nee, hooguit van een geïrriteerde kin) te beantwoorden. Twee positieve voorbeelden van interest-based advertising:

Koffiezetapparaat
Als exploitant van een webwinkel kun je veel voordeel halen uit interest-based advertising. Een bezoeker heeft op jouw site (die onderdeel uitmaakt van het Google inhoudsnetwerk) gekeken naar een koffiezetapparaat, maar heeft in zijn prijsklasse niet het apparaat gevonden dat zijn goedkeuring kon verdienen. Enige tijd later is deze bezoeker weer op zoek naar koffiezetapparaten. Net in die tijd is er een zeer luxe koffiezetapparaat, dat eerder niet in zijn prijsklasse viel, in de aanbieding en voor deze bezoeker erg gunstig geprijsd (let wel: prijsklasse houdt Google niet bij, dus dit voorbeeld wordt geholpen door een beetje geluk en toeval). Dan kun je als exploitant nu deze bezoeker ‘binnenhalen’ met interest-based advertising.

Voetbalfan
Interest-based advertising heeft, zoals eerder gesteld, ook voordelen voor de surfer. Als je een enorme voetbalfanaat bent, is het goed mogelijk dat je op YouTube filmpjes van klassiekers uit de grote competities bekijkt. Door middel van voetbalsites op het inhoudsnetwerk houd je alles bij over je favoriete club(s). Dan kun je rekenen op advertenties voor bijvoorbeeld voetbalkaartjes of andere voetbalgerelateerde producten. Ben je daar ook daadwerkelijk naar op zoek, dan creëert ook hier interest-based advertising een mooie mogelijkheid.

Nadelen van interest-based advertising
Interest-based advertising heeft ook nadelen. De in de titel genoemde associatie met Big Brother, door George Orwell in het leven geroepen en later door De Mol en consorten op televisie tot in de eeuwigheid geëxploiteerd, heeft toch altijd een negatieve klank. Google kijkt over je schouder mee en kleine beetjes informatie over jouw surfgedrag zijn in de interest-based advertenties te zien voor iedereen die jouw computer aanzet. Daarom ook twee doemscenario’s van interest-based advertising:

Verrassing?
Je bent op zoek naar een leuk cadeau voor je vriendin die binnenkort jarig is. Ze wil dolgraag een nieuwe fiets. Je zoekt naar een mooie fiets op het inhoudsnetwerk en bekijkt op YouTube filmpjes van mensen die deze fiets (laten we voor het gemak aannemen dat het een mountainbike is) van hellingen af laten snellen. Door interest-based advertising word je te pas en te onpas geattendeerd op mountainbikes voor dumpprijzen. Hartstikke fijn.

Je vriendin is echter erg nieuwsgierig, want je hebt haar al verteld dat je het topcadeau van 2009 voor haar hebt bedacht. Ze is onderzoekend en op de hoogte van interest-based advertising. Dan kan het goed zijn dat ze, wanneer ze jouw computer de volgende keer opstart, erachter komt dat er wel heel veel advertenties van mountainbikes in beeld komen. Weg verrassing. Klinkt dit voorbeeld vergezocht? Dit is niet het grootste doemscenario voor interest-based advertising.

Privé
Interest-based advertising beschouwt ook dingen die privé zijn als heel erg bespreekbaar. Er staan immers advertenties over alles wat met jou te maken heeft over je beeldscherm verspreid. Stel dat je een bepaalde aandoening hebt. Eentje waar je al met moeite met je huisarts over praat. Je gaat toevallig op het Google inhoudsnetwerk zoeken naar wat het is en welk middeltje zou kunnen helpen. Google kijkt mee en slaat dit op. Behulpzaam als Google is, worden interest-based advertenties getoond die allerlei oplossingen bieden voor jouw aandoening. Laat nu net een vriend of kennis later even op jouw computer iets willen doen

Niet meedoen aan interest-based advertising
Interest-based advertising klinkt door dit laatste voorbeeld misschien angstaanjagend. Voor wie gehecht is aan privacy, heeft Google gelukkig nog een uitweg: de Ads Preferences Manager (te bereiken op google.com/ads/preferences). Hier kun je als gebruiker zien welke interesses Google denkt dat je hebt. Ook kun je zelf interesses toevoegen en verwijderen. Geen zin in Google die over je schouder meekijkt terwijl je surft? Dan kun je je via de Ads Preferences Manager volledig afmelden voor interest-based advertising.

Eerst nog bèta
In april wordt eerst gekeken door Google welke partijen interessant zijn als testers van interest-based advertising. Het plan is om later in 2009 het volledige systeem werkzaam te hebben. Vanaf dat moment zullen gebruikers relevantere advertenties zien, nieuwe mogelijkheden voor brand en direct response adverteerders ontstaan, adverteerders hogere ROI krijgen door betere targeting en kunnen uitgevers meer geld verdienen met hun content. Althans, als we Google mogen geloven. Op 9 april worden de eerste interest-based ads getoond aan gebruikers.