Opvallen tijdens Black Friday 2022? Deze 7 tips voor je social media campagne helpen je op weg

Black Friday komt er weer aan! 25 november 2022 is de dag waarop consumenten op zoek gaan naar de hoogste kortingen op hun favoriete producten. Voor jou als online marketeer of social media manager misschien wel één van de belangrijkste momenten van het jaar. Want hoe zet je als merk je social media kanalen effectief in tijdens deze periode? En hoe zorg je dat je opvalt in die zee van merkcampagnes? Wij weten er wel raad mee en helpen je met 7 tips.

Hoe de Black Friday traditie begon

Eerst even ons geheugen opfrissen: waar komt Black Friday vandaan? Black Friday is ontstaan in Amerika, maar heeft zich in de afgelopen jaren verspreid over de hele wereld. Black Friday vindt altijd plaats op de vrijdag na Thanksgiving. Later werd hier de maandag aan vastgeplakt als de online variant Cyber Monday. Tegenwoordig is online shoppen zo populair geworden dat Black Friday ook digitaal plaatsvindt. Maar een kortingsfestijn van twee dagen was voor de consument nog niet lang genoeg. Daarom staat Black Friday nu bekend als een periode van 1 tot 2 weken vol deals in fysieke én online winkels.

Black Friday tag
Bron: Black Friday Dealz

Dit kun je verwachten van Black Friday 2022

 • Meer consumenten! Uit de Black Friday peiling van M2Media blijkt dat de economische onrust het winkelgedrag van consumenten niet veel gaat beïnvloeden. Vorig jaar wilde 30% van de Nederlanders iets kopen tijdens Black Friday. Het geschatte percentage voor dit jaar is gestegen naar 41%!
 • Online en offline drukte. Het internet is het grootste verkoopkanaal tijdens Black Friday. Dit concludeert NU.nl uit onderzoeken van iDEAL en Betaalvereniging Nederland. Volgens M2Media geeft 47% van de Nederlanders de voorkeur aan online winkelen. Onder jongeren (16-29 jaar) is dit percentage nog iets hoger, namelijk 66%. Dit jaar worden onder jongeren ook meer Black Friday aankopen via social media verwacht binnen de categorieën mode en wonen. Toch blijven offline winkels ook belangrijk, want 21% van alle respondenten bezoekt het liefst een fysieke winkel.
 • Green Friday. Niet alle grote merken doen mee met Black Friday. Als je vanuit een bepaalde overtuiging juist géén campagne voert tijdens Black Friday, is het belangrijk om dit te communiceren naar je doelgroep. Dit doe je via verschillende kanalen, zoals je nieuwsbrief en social media. 31% van de consumenten heeft meer sympathie voor bedrijven die bewust niet meedoen aan Black Friday.
 • Grote vraag naar tv’s met korting. Dit jaar verwachten we veel elektronicaproducten op de markt door het WK voetbal. Het WK in Qatar begint 5 dagen voor Black Friday en dit kijk je natuurlijk het liefst op die gloednieuwe tv. Naast tv’s worden mobiele telefoons, laptops, tablets, smart speakers, witgoed en kleding & schoenen veel genoemd door consumenten in de peiling van M2Media.
 • Hetzelfde budget aan mediabestedingen. Organisaties gaan ongeveer hetzelfde bedrag als vorig jaar besteden aan media. Er is weinig ruimte op de televisie en radio, dus er worden hogere prijzen betaald voor een kleinere voorraad GRP’s. Adverteerders moeten dus zoeken naar nieuwe marketingkanalen. De verwachting van M2Media is dat digital out of home bijvoorbeeld een boost zal krijgen ten opzichte van 2021.
 • Meer dan 10% van het verkeer komt vanuit social media kanalen. Het Black Friday verkeer vanuit social media is sterk gegroeid. Keerthen Potturi ontdekte in zijn onderzoek ‘Black Friday: A study of consumer behavior and sales predictions’ dat het Black Friday verkeer vanuit social media is gegroeid van 4% in 2016 naar 11% in 2019. We verwachten dat deze stijging voorlopig door blijft zetten.

Het is wel duidelijk dat Black Friday een periode vol marketingkansen is. Tijd om aan de slag te gaan! Begin op tijd met het uitdenken van je social media strategie en deel je content altijd op een manier die past bij je merk.

Tip 1. Bereik je doelgroep op tijd

Als je een merk niet kent, is de kans ook klein dat je iets van dat merk gaat kopen. Zorg dus dat je doelgroep weet wie je bent en op de hoogte is van je toffe Black Friday deals. Creëer een gevoel van urgentie. Je Black Friday acties deel je bijvoorbeeld via je organische kanalen, maar je kunt ook een lead-ad campagne inzetten om e-mailadressen te verzamelen. Op Black Friday stuur je dan een extra kortingscode of een andere actie naar deze e-mailadressen om je klanten weer terug te laten komen. Daarnaast is dit een mooie manier om extra e-mailadressen te verzamelen als first party-data met het oog op de Cookieless Era. Advertenties die zich richten op nieuwsbriefinschrijvingen om als eerste van deals te profiteren leveren vaak veel op.

Bron: Pumbo

Tip 2. Content is king!

Met pakkende content zorg je dat je opvalt tijdens Black Friday:

 • Gooi je creativiteit in de strijd en maak écht het verschil met unieke content creaties. Ben je niet zo creatief aangelegd? Gebruik dan een platform als Hunch.
 • Schrijf overtuigende en wervende teksten in je advertenties.
 • Maak je content interactief. Dit doe je bijvoorbeeld met een aftelsticker in je story, shopstickers of swipe-up/linkstickers.
 • Koppel organische en betaalde content aan elkaar en zorg dat ze dezelfde boodschap communiceren. Zo ben je herkenbaar voor de consument.
 • Gebruik naast standaard hashtags ook Black Friday hashtags als #blackfriday #cybermonday #korting #blackfridayaanbieding #blackfriday2022 en #blackfridayNL.
 • Wees origineel. Promoot bijvoorbeeld elk uur een andere deal, geef een gratis product weg bij elke aankoop of zet een influencer in om jouw merk uit te dragen.
 • Bekijk de content marketing trends voor 2022.

Tip 3. Maak gebruik van Instagram Shopping

Met Instagram Shopping maak je het de consument een stuk makkelijker om producten te kopen. Je zet je producten klaar in je shop en verwerkt de content in ‘shoppable posts’. Je klanten hoeven nu alleen nog maar op de producttags te klikken om iets aan te schaffen. Zorg voor een uitgebreide collectie in je shop die past bij je doelgroep en de tijd van het jaar. Lees hier meer over de mogelijkheden van Facebook en Instagram shops.

Tip 4. Ga aan de slag met Facebook Dynamic Product Ads

Zet dynamische advertenties in via Facebook Dynamic Product Ads. Je catalogus wordt gelinkt aan deze advertenties, waardoor gebruikers alleen het productaanbod zien dat voor hen interessant is. Het werkt goed om je producten te combineren in een instant experience of carrousel om verschillende items in één keer te tonen. Social media partners zoals Hunch hebben templates ontwikkeld waardoor je Dynamic Product Ad meer opvalt.

Ontdek hier alle voordelen van Dynamic Product Ads en hoe je ze opzet.

Bron: Shopify

Tip 5. Maak een giftguide

Nog even en dan is het weer ’the most wonderful time of the year’. Kerstcadeaus worden steeds eerder ingekocht en daar kun jij slim op inspelen. Inspireer je doelgroep met een serie cadeaugidsen die zich op verschillende segmenten richten, bijvoorbeeld een gids met cadeaus onder de €50. De giftguide kun je op meerdere manieren delen via social media. Op Instagram, Facebook en Pinterest deel je de guide het beste via de feed. Probeer eruit te springen door bijvoorbeeld een creatieve video in te zetten. Uit onderzoek van Wyzol blijkt dat 84% van de mensen het liefst een video bekijkt om meer over een product te weten te komen. Wil je ook indruk maken met bewegend beeld? Dit is hoe je sterke videocontent maakt voor je advertenties.

Een stapje verder gaan? Knip je content dan op in verschillende berichten op Instagram en maak daar een Instagram giftguide van. Vervolgens gebruik je dit als gespreksonderwerp in een IGTV of livesessie op Instagram. Je nodigt dan bijvoorbeeld influencers of winkelexperts uit om over de producten in je giftguide te praten of je deelt de gids in je Instagram Stories. Vergeet niet om een swipe-up of linksticker toe te voegen om het aankoopproces te versnellen.

Tip 6. Denk na over je biedstrategie

Black Friday betekent drukte! Ook op de veilingen. Met de standaard biedstrategie ‘laagste kosten’ heb je de kans dat je campagne slecht wordt vertoond. Wil je beter uitgeleverd worden? Ga dan spelen met de biedstrategie ‘doel-CPA’ en zorg dat je de biedstrategie meer ruimte geeft. Wil je juist niet meedoen aan Black Friday? Zorg dan dat je een maximale cap instelt om je CPC’s en CPM’s laag te houden.

Bron: Webzies

Tip 7. Kijk wat past bij jouw merk

Sommige merken doen liever niet mee aan de Black Friday-gekte. Het is belangrijk dat je altijd bedenkt wat past bij jouw merk. Verkoop jij geen producten met korting tijdens Black Friday of past Black Friday niet bij jouw merkidentiteit? Dan kan het juist interessant zijn om campagnes af te schalen of uit te zetten. Zo vermijd je ook nog eens hoge kosten.

Dille & Kamille is bijvoorbeeld het initiatief Green Friday gestart. Op 25 november sluit Dille & Kamille alle winkels en helpen de medewerkers de natuur door middel van vrijwilligerswerk. Klanten kunnen zich via de website van Dille & Kamille ook aanmelden voor een ‘groene’ activiteit op deze dag. Een ander voorbeeld is Bring Back Friday van Ikea. Via de Circular Hub kunnen klanten oude meubels inleveren of tweedehands producten aanschaffen tegen een klein prijsje.

De belangrijkste take-aways voor je Black Friday campagnestrategie

 • Communiceer je Black Friday deals op tijd en verzamel e-mailadressen van tevoren om je doelgroep makkelijk te bereiken.
 • Laat je kortingsactie eerder ingaan. Hoe later je begint, hoe groter de kans dat consumenten al een andere deal hebben gevonden.
 • Gebruik shoppable content met Instagram Shopping of Facebook Dynamic Product Ads, zodat je consumenten makkelijk producten kunnen aanschaffen.
 • Inspireer je doelgroep met passende giftguides en deel deze op al je kanalen in de vorm van een story, guide of als live gesprekonderwerp.
 • Korting blijft de belangrijkste trigger voor spontane aankopen, dus leg hier de focus op.
 • Zorg dat je opvalt tussen alle andere merken met pakkende en creatieve content.
 • Ga op veilingen voor de biedstrategie ‘doel-CPA’ om je biedstrategie meer ruimte te geven.

Met de tips in dit blog wordt jouw Black Friday social media campagne gegarandeerd een succes!

Geef jij je social campagne liever uit handen?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het opzetten van een slimme strategie voor een geslaagde Black Friday campagne. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk? Wij staan voor je klaar! Heb je nog vragen? Laat het weten in een reactie onder dit blog.