Black Friday 2023: 5 tips voor geslaagde SEA-campagnes

De Black Friday gekte van 2023 staat voor de deur! Zijn jouw SEA-campagnes al geolied en klaar om te vlammen? Worden jouw advertenties de digitale superhelden die klanten niet kunnen weerstaan? Wij hebben het ultieme actieplan met 5 onmisbare tips! Omarm het seizoen van de koopjesjacht en lees verder om topprestaties te leveren.

Black Friday Blitz: SEA, je troef tot winst

Black Friday 2022 was een game-changer voor online shopping! De EMEA-regio zag een indrukwekkende 41% toename van in-store aankopen tegenover oktober. Maar online? Een verbijsterende stijging van 374%! In Nederland overtroffen we onszelf met 11% meer online transacties dan het voorgaande jaar tijdens het Black Friday weekend. Deze cijfers tonen niet alleen de opmars van deze verkoopperiode, maar ook de verschuivende consumententrends richting online retail. Het benadrukt hoe essentieel het is om je SEA-campagnes strategisch te plannen en scherp in te zetten om je te onderscheiden in de intense digitale strijd.

Black Friday visual

Pluk de vruchten met deze 5 SEA-versterkers

Op het pad naar Black Friday zoeken velen naar slimme strategieën om hun SEA-campagnes een boost te geven. Wij serveren je vijf krachtige hulpmiddelen om je succes te verzekeren!

Tip 1. Plan strategisch en begin vroeg

In de race naar Black Friday, is iedere seconde kostbaar. Dus start vroeg, ontwikkel je aanvalsplan, maar blijf flexibel om het tempo te verhogen als de grote dagen naderen. Speel in op de verlangens van consumenten tijdens die belangrijke oriëntatieweek voor Black Friday. Creëer specifieke doelgroepenlijsten voor deze periode en zet Google Ads’ countdown-functie in als jouw troefkaart bij het creëren van anticipatie. Duik diep in je historische data om je strategieën aan te scherpen en onthoud: een grondige post-campagne analyse is je leergeld voor volgend jaar.

Tip 2. Reserveer genoeg budget

Wil je scoren in de Black Friday periode? Dan is budget je brandstof. Concurrentie brengt onvermijdelijke klikprijsstijgingen met zich mee, maar het doel – zichtbaarheid en conversie – blijft kristalhelder. Bezuinig daarom niet, maar houd wel de balans in de gaten om je marges te bewaren. Zorg er bij slimme SEA-strategieën (zoals doel-CPA of ROAS) voor dat je het algoritme de ruimte geeft om de juiste biedingen te bepalen. Dit houdt in dat je je doelen iets losser zal moeten instellen. Speel het dus slim, budgetteer wijs en scoor dik.

Tip 3. Laat automatisering het zware werk doen

De Black Friday-drukte kan overweldigend zijn. RSA’s, Google Shopping en Performance Max-campagnes kunnen je redders zijn. Responsieve zoekadvertenties bieden dynamische aanpassingen voor meer relevantie en bereik. Google Shopping plaatst je producten direct in de spotlight, perfect voor die koopjesjagers. Performance Max-campagnes, met hun cross-netwerk aanpak, maximaliseren je zichtbaarheid en prestaties. Automatisering verhoogt je efficiëntie, bespaart tijd en optimaliseert advertentieprestaties in deze drukke periode. Kortom: vertrouw op automatisering en concentreer je op strategie en innovatie.

Belangrijk om te weten: alle slimme Shopping-campagnes zijn inmiddels omgezet naar Performance Max.

Tip 4. Personaliseer je advertenties

In een verzadigde markt, maken persoonlijke interacties het verschil. Gebruik dynamische remarketing en advertentieparameters om gepersonaliseerde advertenties voor elke gebruiker te creëren. Het gaat om het bouwen van een unieke verbinding met je klant, zodat jouw advertenties niet alleen opvallen, maar ook resoneren. Maak het persoonlijk, en maak een onuitwisbare indruk. Statista levert het bewijs: een indrukwekkende 89% van de marketeers zag in 2022 hun ROI stijgen dankzij het inzetten van personalisatie in hun campagnes.

Tip 5. Optimaliseer de mobiele ervaring

De Black Friday periode ziet een sterke piek in mobiel winkelverkeer. Voor het eerst was mobiel verantwoordelijk voor de meerderheid van de verkopen, namelijk 51% van het totaal (een stijging van 46% ten opzichte van 2021). Voor SEA-marketeers is dit een kans die je niet mag missen. Focus op het optimaliseren van mobiele advertenties voor een naadloze ervaring. Of het nu click-to-call-extensies zijn of ervoor zorgen dat je advertentieteksten passen bij de mobiele ervaring, elke aanpassing telt. De gemakkelijke toegankelijkheid van smartphones betekent dat jouw advertenties binnen handbereik zijn voor potentiële klanten. Dus, maximaliseer je mobiele strategie en domineer de piekperioden van online winkelen.

Jouw Black Friday 2023 actieplan

In de drukte van Black Friday voorbereidingen, kunnen deze vijf door ons geselecteerde inzichten je helpen om je SEA-campagnes te optimaliseren en het meeste uit deze cruciale verkoopperiode te halen:

  • Voorbereiding is het halve werk: zorg ervoor dat je vroeg begint met je planning strategieën en maak gebruik van tools zoals Google Ads’ countdown-functie en doelgroepenlijsten.
  • Investeer wijs: voor Black Friday succes is voldoende budget cruciaal. Met slimme biedstrategieën behoud je balans en maximaliseer je zowel zichtbaarheid als conversie.
  • Automatiseer de zware taken: responsieve zoekadvertenties, Google Shopping en Performance Max-campagnes kunnen je helpen om efficiëntie te verhogen en je bereik te maximaliseren.
  • Maak het persoonlijk: dynamische remarketing en advertentieparameters helpen je om unieke en resonante advertenties te creëren.
  • Mobiel is cruciaal: mobiel vormt de meerderheid van de verkopen tijdens Black Friday, wat de noodzaak onderstreept om je mobiele advertenties te optimaliseren voor een naadloze klantbeleving.

Door deze essentiële aandachtspunten in gedachten te houden, kun je jouw SEA-strategieën afstemmen, je prestaties verbeteren en je doelstellingen voor Black Friday 2023 realiseren!

Jouw route naar sensationeel succes

Met de bovengenoemde inzichten, ben jij nu uitgerust om je SEA-campagnes naar een hoger niveau te tillen voor Black Friday. Maar onthoud, bij de razendsnelle wereld van online marketing is er altijd ruimte voor innovatie en verbetering. Heb je een specifieke vraag of wil je dieper ingaan op een van de besproken punten? Of heb je misschien interesse om de mogelijkheden voor jouw merk te bespreken? Wij staan met enthousiasme en expertise klaar om jou te helpen dit shoppingseizoen. Neem contact met ons op en laten we samen werken aan jouw denderende Black Friday succes.