Blog Consultancy

Okee dan. Ons internet ligt even plat, dus een mooie aanleiding om weer eens wat te bloggen. Of is het juist een slechte aanleiding? De afgelopen weken ben ik veel bezig geweest met een leuke blog consultancy opdracht. Ik weet niet of blog consultancy in Nederland al door iemand anders wordt aangeboden, voor ons is het een relatief nieuwe dienst. Ik zal in deze post uiteenzetten wat blog consultancy precies inhoud en wat de meerwaarde kan zijn voor organisaties met blog aspiraties.

De vier aspecten van Blog Consultancy
Blog consultancy richt zich op vier belangrijke aspecten van een blog, te weten:

  • Opmaak van een Blog
  • Techniek achter een Blog
  • Content van een Blog
  • Promotie van een Blog

1. Opmaak van een Blog
De globale opmaak en indeling van een blog is vaak redelijk standaard. Je hebt een header (eventueel met navigatie), de hoofdkolom met blogposts, een sidebar met diverse functionaliteit en links en de footer. Ook indelingen met drie kolommen komen vrij veel voor. De vraag die de blog consultant hier stelt is of de belangrijke informatie goed naar voren komt. Wat hier op het TBlog bijvoorbeeld nog ontbreekt is prominent vlak waarin onze RSS wordt gepromoot. Andere zaken waar kritisch naar wordt gekeken zijn de opmaak van de blogposts, de reacties, de RSS feed en het design op zich.

2. Techniek achter een Blog

Goede functionalteit kan een zeer positieve invloed hebben op de interactie van een blog. Denk bijvoorbeeld aan opties voor lezers om zich te registreren en profileren. Netters.nl is hier een goed voorbeeld van. Op het TBlog implementeren we binnenkort functionaliteit die het mogelijk maakt om de TBloggers wat beter te profileren. Zo zijn er nog diverse technische extra’s die een blog levendiger kunnen maken en die een blog meer traffic kunnen laten genereren. Vergeet ik nog bijna de te vermelden dat onder technische blog consultancy uiteraard ook technische SEO valt.

3. Content van een Blog
Alle opmaak en techniek terzijde. Een blog is alleen succesvol als de content goed en linkwaardig is. Dit essentiële onderdeel van blog consultancy doen we in de vorm van presentaties. Daarin kijken we vooral naar content ideeën, het ‘kleurrijk’ schrijven van content en de toewijding die nodig is voor het behouden van een gezonde blog frequentie. Verder leggen we de regels uit van SEO copywriting en geven we tips voor het stimuleren van reacties. Reacties zijn immers ook content.

4. Promotie van een Blog
Veel adviezen voor het promoten van een blog zijn gerelateerd aan de opmaak, de techniek en de content van een blog. In het laatste blog consultancy onderwerp kijken we naar additionele mogelijkheden voor het genereren van traffic, zoals gastbloggen, link building etcetera. Hier komt nog het belang van het benutten van de mogelijkheden van web analytics bij.

Blog Consultancy Tip
Al met al heeft het internet er hier misschien 30 seconden uitgelegen, maar het was voor mij een prima aanleiding om te beginnen met schrijven. Blog consultancy tip van de dag: plan om je blog frequentie op pijl te houden af en toe een rustig moment zonder afleiding. Succes verzekerd 🙂