Shirley van Haalem 02 september 2016 / Customer Experience Optimization
Leestijd: 4 minuten

In mijn vorige blogpost heb ik uitgelegd hoe je je merk kunt opbouwen, ontwerpen en positioneren. Zodra dit brand design vaststaat, kan begonnen worden met het echte werk: brand activation. Brand activation gaat om het creëren van online merkbeleving met als doel: meer betrokkenheid. Als bezoekers zich betrokken voelen met je merk, zijn ze namelijk eerder bereid om bij jou te converteren en krijg je naar alle waarschijnlijkheid ook meer loyale klanten (Bisschop, S. & Smits, G). En waar kun je je merk nou beter tot zijn recht laten komen dan op je website? In dit blog wordt uitgelegd hoe je op je website een optimale merkbeleving kunt neerzetten.

Branded websites

Online zijn er heel veel mogelijkheden om een merk te laden bij bezoekers. Hierbij is de website een heel belangrijke factor. Een website is meer dan alleen een conversiekanaal. De doelgroep wil hier ook oriënteren en inspiratie opdoen. Zodra een goede winkelervaring, bestelgemak en productinspiratie centraal staan, dan is je website ‘branded’. 69% van de consumenten wereldwijd vertrouwt branded websites (Nielsen). Zeker de moeite waard dus! Maar waar begin je? Om brand activation op een website goed tot zijn recht te laten komen, moet voldaan worden aan de volgende criteria:

1. Het brand design moet makkelijk kunnen worden herkend

Internetgebruikers zijn vluchtig. Dit blijkt uit het feit dat 55% van hen minder dan 15 seconden actief is op een website (Haile, T.). Daarom is het belangrijk dat het brand design snel en gemakkelijk te herkennen is voor bezoekers. Houd hiervoor de Merkwijzer naast je merk. In deze merkwijzer wordt met behulp van verschillende aspecten het merkinnerlijk (missie, visie, etc.) en het merkuiterlijk (huisstijl, iconen, etc.) vastgelegd. Ga vervolgens na of alle aspecten die je hebt opgesteld uniek zijn, maar bovenal passen bij het merk.

2. Tekstuele en visuele content moeten direct de aandacht pakken

Bezoekers besteden 16% van hun tijd op websites aan content (ConversionXL). Als content niet direct de aandacht pakt, zullen bezoekers het niet zien. Bij pakkende content kun je denken aan productinspiratie, blogs en andere  content marketing met als doel: merkbeleving creëren. Twee goede voorbeelden op dit gebied zijn:

 • Douwe Egberts productinspiratie: Deze pagina van Douwe Egbert’s Piazza D’Orro is een goed voorbeeld waarbij productinspiratie centraal staat. Het draait hier volledig om de beleving die past bij dit product.

 • VT Wonen bloggers: Bloggers inspireren bezoekers met design tips, DIY’s (Do It Yourself) en woontrends.

3. USP’s en voordelen van een merk moeten duidelijk naar voren komen

Zodra de merkuitingen op je website aansluiten bij de kernwaarden van je organisatie, creëer je onderscheidend vermogen en geloofwaardigheid. USP’s zijn punten die laten zien waarom het merk onderscheidend en waardevol is. Deze USP’s kunnen gezien worden vanuit verschillende perspectieven:

 • Vanuit het product (ambachtelijk, hoge kwaliteit);
 • Vanuit het gebruik van het product (gemakkelijk, duurzaam);
 • Vanuit beloften (laagste prijsgarantie, vandaag besteld = morgen in huis);
 • Vanuit concurrentie (de goedkoopste, de beste service) (Boer, R.).

Je kunt hierbij kiezen voor één perspectief of meerdere combineren, zolang de USP’s maar uniek zijn voor het merk. Zodra de juiste USP’s zijn gekozen, is het goed om deze prominent naar voren te laten komen op de website. Voorbeelden hiervan zijn

 • Vast aan de hoofdnavigatie

 • Prominent op de homepage

Bestpractice_Dashcams

 • Als productdetails op de productpagina’s

4. Er is sprake van consistentie in de manier waarop het merk wordt uitgedragen

Een van de belangrijkste voorwaarden voor alle websites is consistentie. Ook in de manier waarop je je merk naar buiten brengt is het belangrijk om consistent te blijven. Zorg er dus voor dat je niet het een belooft en het ander laat zien en dat je altijd dicht bij het brand design blijft. Pas dan komt brand activation goed tot zijn recht en is het effect het grootst.

En? Is jouw website al branded?

Loop bovengenoemde punten na en ga na of jouw website eraan voldoet. Is dit niet het geval en weet je niet waar te beginnen? Bij Traffic Builders bieden we ondersteuning in het analyseren van je merk en het optimaliseren van websites op basis van brand activation. In de brand-optimalisatie roadmap is te zien welke stappen hiervoor worden doorlopen. Dus wil je ervoor zorgen dat jouw merk er echt uitspringt? Neem gerust contact op!

Bronnenlijst

Dit artikel is reeds geplaatst op Frankwatching.com 

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
2 Thoughts on How to: brand activation op jouw website * 4 Tips! *
  Gustavo Woltmann
  28 Oct 2016
  3:28pm

  Bedankt voor de tips, ik heb al veel werk gehad aan mijn website en de content en denk dat ik qua ‘branding’ redelijk goed zit, maar ik moet er nog even bij stilstaan wat mijn USP’s juist zijn en hoe die onmiddellijk duidelijk kunnen gemaakt worden naar de bezoeker. De voorbeelden geven alvast wat extra inspiratie!

  Brand Activation
  19 Sep 2019
  4:48pm

  Dit zijn heel leuke voorbeelden voor zeer handige tips! Brand Activation is de dag van vandaag nog zeer belangrijk in de situaties van sommige bedrijven, en kan altijd helpen bij je strategie. Bedankt voor de leuke post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/