Browser Internet Explorer verliest terrein op Firefox en Chrome

Microsoft’s Internet Explorer (IE) is wereldwijd nog wel de grootste browser (marktaandeel +/- 50%), maar het gebruik neemt gestaag af. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. Twee jaar geleden stond het marktaandeel van IE nog op ruim 75 procent, maar sinds de komst van Google Chrome en door de groeiende populariteit van Firefox heeft IE veel marktaandeel moeten inleveren.

Microsoft zag in september 2010 – voor de derde maand op rij – het marktaandeel van Internet Explorer kelderen. Het wereldwijde aandeel van de browser van Microsoft ligt nu onder de 50 procent. In Europa wordt IE bijna ingehaald door Firefox.

De duidelijke ‘winnaars’ in de maand september waren Firefox met een aandeel van 31,5 procent en Google Chrome met 11,5 procent. Vooral Chrome zag het aandeel flink toenemen. Internet Explorer blijft wereldwijd vooralsnog de meest gebruikte browser, met 49,8 procent.

Aandeel browsers in Europa

In Europa is IE met 40,3 procent aandeel nog maar net groter dan Firefox met 39 procent. Het aandeel van Chrome (11,3 procent) is in Europa vergelijkbaar met het percentage wereldwijd.

In Europa moeten gebruikers van Windows sinds februari 2010 kiezen welke browser ze willen installeren. Voorheen werd IE als standaardbrowser gebruikt, maar volgens de Europese Commissie is dat misbruik van de dominante positie die Microsoft heeft met Windows. Sinds februari 2010 is het Europese marktaandeel van IE met ongeveer 5 procentpunt afgenomen.

Tegenstrijdige cijfers

Opvallend is dat Net Applications er heel andere cijfers op nahoudt. Volgens de gegevens van deze statistiekenverzamelaar kan Internet Explorer werelwijd nog altijd rekenen op een marktaandeel van 59,7 procent. Firefox volgt met 23 procent op gepaste afstand.

Opmars Internet Explorer stagneert

Duidelijk is wel dat de opmars die IE inzette in mei en juni 2010 geen vervolg heeft gekregen. In juli, augustus en dus ook september zakte het aandeel namelijk weer.

Nieuwe versie IE 9: resultaat blijft vooralsnog uit

Microsoft liet eerder weten te verwachten dat het marktaandeel weer zou toenemen na de lancering van Internet Explorer 9. Afgelopen maand is de nieuwste versie van de browser uitgekomen. Vooralsnog blijft het verwachte resultaat dus uit.

Bron: nu.nl