Case: 121% conversiestijging met RLSA

De RLSA-toepassing in AdWords is een stap in de richting van personalized advertising. Waar we in het vorige artikel op het TBlog nog de werking van RLSA hebben uitgelegd, komen we in dit artikel terug met een case waarin we tonen hoe geweldig effectief het is gebleken voor één van onze klanten.

AdWords en RLSA

Voor een online (game)krediet bedrijf beheert Traffic Builders al enkele jaren het AdWords-account. Bij dit bedrijf heeft Traffic Builders complete vrijheid gekregen in het testen en uitvoeren van kansen. Onze opdracht is vooral het bewaken van de overeengekomen CPA (kosten per conversie). Voor deze klant worden nieuwe extensies en bèta’s getest; daarnaast zetten wij display en remarketing voor display in.

Toen het bericht van Google ons bereikte dat er een nieuwe feature op komst was, namelijk Remarketing Lists for Search Ads (RLSA) ,besloten wij deze feature direct te gaan testen voor deze opdrachtgever, al moesten we ons de toepassing nog eigen maken.

1. RLSA-target

 

Wat hebben we gedaan?

In dit geval waren wij benieuwd of we bezoekers die al eens op de website geweest waren, opnieuw konden verleiden met onze advertenties. Daarin wilden wij onderscheid maken tussen bezoekers die nog niet hadden geconverteerd en bezoekers die al wel hadden geconverteerd. Dit resulteerde in de volgende 2 lijsten:

  1. Target: Bezoekers van de website – Niet-geconverteerd verkeer
  2. Target: Bezoekers van de website – Geconverteerd verkeer

Voor dit bedrijf hebben wij een uitgebreid AdWords account met verscheidene generieke campagnes. Om RLSA goed te kunnen monitoren hebben wij er alleen voor gekozen de best presterende generieke campagne te testen (in de resultaten ‘topcampagne’ genoemd). De gekozen campagne hebben we vervolgens twee keer gekopieerd. Een kopie voor ‘niet-geconverteerd verkeer’ en een kopie voor ‘geconverteerd verkeer’. Op deze wijze konden we in één oogopslag het verschil in resultaat zien tussen de doelgroepen.

Voor beide doelgroepen hebben we de biedingen verhoogd om zo een hogere advertentiepositie op Google in te nemen in vergelijking met de algemene topcampagne. Vanwege de sterke concurrentie zaten we met de topcampagne op een gemiddelde advertentiepositie 3. De twee RLSA-doelgroepen zijn richting een gemiddelde advertentiepositie 2 gestuwd.

De resultaten van de RLSA-case

Het draait natuurlijk om de resultaten en die zijn in dit geval indrukwekkend te noemen. We hebben hieronder de RLSA per doelgroep uiteengezet:

2. RLSA-resultaten case

Niet-geconverteerd verkeer wil niet graag converteren

In het bovenstaande tabel zien we dat Niet-geconverteerd verkeer niet graag wil converteren. Met het opbieden zien we de CTR nog wel stijgen (+53%), maar het percentage dat converteert stijgt slechts moeizaam (+12%). Daarbij komt dat wegens het opbieden de CPC is gestegen van 40 naar 48 cent, hierdoor is de CPA zelfs met 8% omhoog gegaan ten opzichte van het algemene verkeer.

Geconverteerd verkeer is vertrouwd met de website

Geconverteerd verkeer lijkt een grote betrokkenheid met de website te hebben. De doelgroep klikt met de gekozen strategie 131% meer op de advertenties in vergelijking met het algemene verkeer. Ook converteert deze doelgroep 121% beter. Tot slot is deze doelgroep veel rendabeler; ondanks het feit dat de CPC gemiddeld hoger ligt, is de CPA 45% lager dan bij het algemene verkeer.

Schermafbeelding 2014-05-13 om 16.06.35

Nieuwe strategische kansen met RLSA

Voor dit online kredietbedrijf geldt dat bezoekers van de website die eenmaal geconverteerd hebben, vertrouwd zijn met de website en daardoor eenvoudig een herhalingsaankoop doen. Toch is het opmerkelijk dat de consument die uit is op een herhalingsaankoop de naam van de website niet meer weet en op Google weer een generieke zoekopdracht uitvoert. Hiervoor is binnen AdWords RLSA dé oplossing.

Vanwege de zeer positieve prestaties voeren we de RLSA doelgroep ‘geconverteerd’ door in iedere generieke campagne. Dit betekent niet dat we klaar zijn met RLSA voor onze klant. De volgende stap is om te gaan testen met nieuwe strategische kansen, zoals aangepaste advertentieteksten en sitelinks om zo de effectiviteit van RLSA nog verder te verhogen.

Klinkt een stijging in conversiepercentage van 121% jou ook goed in de oren?

Traffic Builders kijkt graag met jou naar online kansen, middels RLSA of andere (search-)kanalen. Neem vrijblijvend contact met ons op.