Case: duplicate content door webserver instellingen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Sinds enkele maanden begeleidt Traffic Builders de zoekmachine-optimalisatie van Premie.nl, een verzekeringssite waar je onder andere de voordeligste premie voor je autoverzekering en scooterverzekering kunt vinden. Onlangs werd een duplicate content probleem ontdekt dat ertoe leidde dat Premie.nl geïndexeerd werd op een domeinnaam van Triodos Bank.


Duplicate content

Bij controle van de indexatie van Premie.nl bleek de website ook geïndexeerd onder een wel heel opvallende domeinnaam, namelijk die van Triodos Bank in de UK. Na enig zoekwerk bleek de oorzaak te liggen in een webserver instelling. Eén van de servers waarop een backup versie draait van Premie.nl bleek zodanig ingesteld dat bij http requests niet werd gekeken naar de hostname waar de request vandaan kwam. Alles wat werd gehost op hetzelfde IP adres toonde daardoor de backup versie van Premie.nl.

Toeval wilde dat iemand bij Triodos Bank in de UK een fout had gemaakt bij het instellen van één van hun subdomeinen. Hierdoor verwees http://demo.triodos.co.uk naar het IP adres van Premie.nl. Blijkbaar stond er ook nog ergens een link naar deze demo omgeving (vreemd overigens voor een bank?) waardoor Google de volledige site netjes indexeerde.

duplicate content premie.nl

De oplossing is uiteraard eenvoudig: zorg ervoor dat de requests alleen door een zelf aangegeven set van hostnames kunnen worden gedaan. Maar het is wel frapant dat deze opeenstapeling van toevalligheden tot een dergelijk geval van duplicate content kan leiden, zeker voor een bank. Ook bij Triodos Bank is het probleem inmiddels verholpen.

Canonical tag

Ook het gebruik van de canonical tag op Premie.nl had dit kunnen voorkomen overigens.

De canonical tag kan worden geplaatst binnen de <head> sectie van de webpagina’s waarop de duplicate content zich bevindt en verwijst naar de url van de originele, te indexeren content.

Bijv.

<link rel=”canonical” href=”http://www.domeinnaam.nl/origineel.php” />

invoegen op de duplicate content pagina http://www.domeinnaam.nl/duplicate.php

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.