Chatfunctie op de website: verhoogde interactiviteit ten behoeve van optimale conversie
Met een chatfunctie op je website leer je meer over je bezoekers en verhoog je de conversie en usability op je website op een interactieve manier. In dit stuk wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een chatfunctie op je website.
Stel: Je hebt een programma geïnstalleerd dat bezoekers op je website trackt. Je weet daardoor precies hoe lang de bezoeker zich waar op de website bevindt. Deze gegevens bieden een mooi uitgangspunt voor het inzetten van een chatfunctie op je website.
Werking van de chatfunctie op de website
De chatfunctie van de website draait vanaf je eigen desktop als een softwareprogramma. Dit programma staat in contact met de website door middel van een geïmplementeerde code op iedere pagina op de website die de chatfunctie oproept. Als je ingelogd bent in het programma, zie je in de interface van de het programma de bezoekers binnenkomen en kun je ze volgen. Dit wordt in een algemeen scherm weergegeven met per bezoeker de URL van de pagina waar deze zich bevindt en het IP-adres van de bezoeker. De chatfunctie van de website kan op twee manieren door de bezoeker worden geactiveerd:
- Via een statische button op de website die toegang geeft tot de chatfunctie van de website;
- via een button die op de voorgrond verschijnt wanneer de beheerder dat wil. Ook hier kan de bezoeker op klikken om de chatfunctie van de website te starten. Deze mogelijkheid is meer een ‘push’-strategie.
De chatfunctie op je website gebruiken voor meer conversie
Wanneer je via de chatfunctie op je website contact hebt met de bezoeker, kun je de bezoeker helpen met het proces waar hij zich in bevindt. Als de bezoeker contact met jou opneemt, is er daadwerkelijk een vraag waar je direct op kunt inspringen. Bezoekers op een website met een vraag proberen zo snel mogelijk het antwoord op deze vraag binnen de website te vinden. Als deze informatie niet snel genoeg voorhanden is, is de bezoeker meestal vertrokken naar de concurrent. Wanneer je de bezoeker te hulp schiet via de chatfunctie op de website, heb je kans dat de bezoeker sneller zijn weg zal vervolgen en de gewenste acties onderneemt. In dat geval leidt het gebruik van een chatfunctie op de website tot meer online rendement.
De knop van de chatfunctie op de website geeft ook de status van de beheerder (‘online’ of ‘offline’) weer. Zo kan de bezoeker direct zien of je online bent. Mocht je offline zijn, dan kun je een bericht achterlaten. En wanneer de status van de beheerder op online staat, kan de bezoeker natuurlijk direct contact opnemen en zijn vraag stellen via de chatfunctie van de website.
Voor- en nadelen van een chatfunctie op je website
Het voordeel van een chatfunctie op de website is dat je meer inzicht in de bezoekers krijgt en waar het proces het misgaat en waar het goed gaat. Je kunt bovendien direct in het proces ingrijpen. Blijft de bezoeker bijvoorbeeld hangen op een belangrijke conversiepagina, dan kun je overwegen om de bezoeker via de chatfunctie op de website te vragen of hij contact wil leggen om zo hulp te ontvangen. Er zullen natuurlijk ook bezoekers zijn die niet reageren of de chatfunctie van de website zelfs irritant vinden. De vraag is dus of je de chatfunctie op de website altijd moet gebruiken. Maar in de meeste gevallen zul je veel leren over bezoekers en je usability, conversies en zo het rendement van je website verhogen door het gebruik van deze chatfunctie op de website.
Het enige nadeel van een chatfunctie op de website is dat je als bedrijf iemand in dienst moet hebben die de chats beantwoordt en het bezoek volgt. Als hier tijd en geld beschikbaar voor is, kan een chatfunctie op de website echter waardevolle informatie opleveren en tot meer rendement leiden.