Checklist set-up GA4: deze 10 dingen moet je NU regelen

Met deze blogreeks lichten we alle nodige punten toe om een goede start te maken met het nieuwe Google Analytics 4 (GA4). Hieronder vind je informatie over de 10 belangrijkste topics die je nu moet regelen voor een succesvolle overstap naar Google Analytics 4 (GA4):

1. Marketingstrategie en Key Perfomance Indicators (KPI’s):

De overstap van UA naar GA4 vereist dat alle relevante afdelingen hun strategieën afstemmen op deze nieuwe manier van meten. De introductie van event-based modeling vereist een goede vertaling van je marketingstrategie en -doelen naar GA4. Maak gebruik van GA4’s mogelijkheden om events en conversions los te tonen.

2. Vertaling van conversies naar events

  • Een vertaling van conversies naar events is onderdeel van een succesvolle overgang.
  • Binnen UA konden gewenste acties alleen als conversies worden gemarkeerd.
  • Binnen GA4 kan het onderscheid tussen soorten conversies worden bewaakt door de introductie van events.
  • Ondersteunende soft conversions kunnen nu worden gemarkeerd als events, terwijl de hard conversions de werkelijke conversies blijven.

3. Custom dimensions en metrics, migratie en vertaling

Nadat deze conversies en events correct zijn overgenomen is het van belang deze te vertalen naar het nieuw model. Ook deze custom dimensions en events verschillen namelijk tussen UA en GA4 en het grootste verschil zit in de datastructuur. In UA waren deze dimensies op ‘hit’, ‘session’ of ‘user’ level, waar metrieken enkel op ‘hit’-level waren. Binnen GA4 worden zowel de dimensies als metrieken gecombineerd tot een meetmethode die op ‘event’, ‘user’, ‘session’, of ‘hit’ is.

4. Gestructureerde analytics:

In GA4 is het niet meer mogelijk om met verschillende views te werken en kan het dus nodig zijn om verschillende properties in te zetten om metingen gescheiden te houden. Het voordeel van GA4 is dat je informatie van verschillende data-streams kan samenvoegen (denk aan site of app). Mocht het wenselijk zijn, dan kan je deze informatie ook los van elkaar nemen in aparte properties.

TIP: van views naar properties

Stem dit goed af en zorg voor een goede transitie van UA-views naar GA4-properties. Dit is ook waarom wij adviseren om te beginnen met een meetplan.

migratie UA naar GA4-property

5. Cross-domain tracking en privacy:

Binnen GA4 is het dus mogelijk om met meerdere datastreams te werken. Door deze datastreams te combineren is het mogelijk om bezoekers langs alle domeinen toe te kennen. Verder kan het samenvoegen van sub-domeinen in een Analytics container ook mogelijke meetverschillen aan het licht brengen ter behoeve van de klantervaring.

Een nog diepgaandere kennis van consumentengedrag kan worden geleverd middels Google Signals. Dit is een manier om Google’s eigen data te gebruiken om zo bezoekers beter te leren kennen, ook langs verschillende domeinen. Dit brengt ons op de privacy regulatie achter de GA4 dataverzameling. GA4 voldoet aan de AVG-wetgeving vanaf het moment van data-verzameling. Gepaard met een custom retentieperiode, en mogelijkheid je af te melden voor de dataverzameling en -verwerking, leidt dit tot een toekomstige bestendigere analytics aanpak. Zorg er eerst voor dat dit past binnen de privacyregeling van jouw bedrijf.

6. De rol van Google Tag Manager

Om het meeste uit GA4 te halen is het dus toch wel nodig om enige kennis van Google Tag Manager (GTM) te hebben. GTM maakt het mogelijk om enige vorm van customization te hebben in de gemeten doelen. Hierdoor kunnen bedrijven beter in staat zijn zelf te bepalen welke data wordt meegenomen en op welke momenten. Dit gepaard met Google’s toenemende focus op privacy, maakt dat er een vergroot belang komt op ‘future-proof’ tracking solutions. Zorg dat de juiste kennis in huis is om zo veel mogelijk overlap te hebben met de huidige dataverzameling in UA.

Google Tag installeren GA4-property

7. Maatwerk

In UA was het mogelijk om met slechts een datastream al inzichtvolle bevindingen op te doen. GA4 is meer gefocust op het aanbieden van maatwerk oplossingen. Deze maatwerk oplossingen zijn verder toe te passen binnen GA4’s rapporten. Afhankelijk van de beschikbare expertise is het ook mogelijk om custom rapporten op te bouwen in GA4. Middels de gewenste dimensies en metrieken te combineren worden de perfecte rapporten gecreëerd. Zorg ook hier voor een planmatige overgang zodat er genoeg tijd is om deze aparte rapporten met elkaar te vergelijken. Op deze manier heb je een foutloze overgang waarbij alle voordelen van GA4 optimaal worden benut.

8. Meer meten = meer weten

GA4 biedt nieuwe manieren van rapporteren, waarbij de gebruiker centraal staat. De Analysis Hub en Machine Learning bieden de mogelijkheid om predictive analytics te gebruiken en metrieken en doelgroepen te voorspellen. Een aantal mogelijkheden zijn: Purchase Probability, Churn Probability, and Revenue Prediction. Deze nieuwe technieken stellen gebruikers in staat om begrip van klantgedrag te vergroten en custom rapporten te maken met behulp van Data Studio en Big Query integraties.

9. Datakwaliteit

Bij het werken met GA4 is het belangrijk om de kwaliteit van de data te waarborgen door correcte implementatie van conversiedoelen en door interne en test-data uit te filteren. Het is ook belangrijk om de verzamelde data te beschermen en scherp te zijn op het gebruik van doelgroepen. GA4 gebruikt Machine Learning om voorspellingen te doen en data aan te vullen, maar het is belangrijk om te controleren of rapporten zijn gebaseerd op gemeten data of gemodelleerde data om verschillen met andere platforms te anticiperen.

10. Tijd zal leren

Met het stoppen van UA is het belangrijk om snel actie te ondernemen om nog enkele maanden data te kunnen vergelijken en AVG-proof te worden. Na 1 juli 2023 stopt Google met het verwerken van UA-data, maar deze is nog wel zes maanden in te zien. Het kan daarom nuttig zijn om deze data te exporteren voor toekomstig gebruik. De exacte datum waarop de UA-properties niet meer in te zien zijn, is echter nog niet bekend.

Hopelijk heeft deze checklist een goed beeld geschetst van de nodige zaken die geregeld moeten worden, en het belang van een tijdige aanpak. Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben, of ben je benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen goed voorbereid te zijn? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.