Bereik meer met datagedreven content marketing

Amber, Content Marketeer & Copywriter

Content marketing-analyse

Behoefte aan aantoonbare resultaten en doelgerichte, datagedreven contentcreatie? Een gedegen content-analyse geeft een compleet beeld van de contentprestaties van jouw organisatie. Combineer dit met een doelgroeponderzoek en je hebt goud in handen: optimaal relevante content in elke fase van de klantreis.

Anderen zoeken ook naar

Maatwerk content-analyse

Een content-analyse wordt altijd uitgevoerd binnen de juiste context: de bedrijfsdoelstellingen enerzijds en de informatiebehoefte van de doelgroep anderzijds. We bepalen vooraf naar welke inzichten we op zoek zijn en hoe we de verkregen inzichten opvolgen. Een content-analyse is dus altijd maatwerk.

Kwantitatieve analyse: contentinventarisatie

Alle content wordt geïnventariseerd. Dus zowel alle content op de website, de content die wordt verspreid via e-mailmarketing, social media en andere kanalen. Van tekst tot afbeelding, video, whitepaper, animatie en infographic. Per item worden gegevens genoteerd als url, metadata, contenttype, aantal pageviews, aantal downloads of andere (soft) conversies.

Kwalitatieve contentanalyse

Tijdens de kwalitatieve content-audit hangen we een waardeoordeel aan de content. We beoordelen of de content van nut is voor de doelgroep en of het bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Aspecten die worden beoordeeld zijn onder meer de leesbaarheid, tone-of-voice, actualiteit, uniciteit, correctheid, klantgerichtheid, doelmatigheid en online vindbaarheid (SEO).

Funnel-audit

Naast kwantiteit en kwaliteit kan content beoordeeld worden aan de hand van de klantreis en salesfunnel. Haakt een potentiële klant voortijdig af? Of zijn er ontevreden geluiden na de aankoop? Dan bekijken we hoe we de content omtrent die fase kunnen optimaliseren zodat de klant wél overtuigd wordt en geïnteresseerd blijft.

Concurrentie-audit

Ook een concurrentie-audit is mogelijk. Het analyseren van de content van concurrenten kan veel opleveren. Het geeft inzicht in de doelgroepbenadering, de gekozen thema’s en gebruikte keywords. Maar ook in de “gaten”: welke interessante kansen laat de concurrent onbenut? En welke inzichten wil je juist overnemen?

Roos van Bruggen | Content Marketeer & Copywriter

Roos is Content Marketeer en Copywriter, met een stevige basis in consultancy. Ze wordt enthousiast van SEO-copywriting, contentmarketingstrategieën en het verzorgen van trainingen.
Eneco: datagedreven buyer motives als inzet voor nieuwe persona’s-image

Eneco: datagedreven buyer motives als inzet voor nieuwe persona’s

Lees verder

Veelgestelde vragen

Waar begin je met een content-audit?

Bij een content-audit starten we met een inventarisatie van alle content die jouw organisatie produceert en verspreidt. Daar valt natuurlijk website content onder, maar ook alle content die wordt verspreid op social media en via interne kanalen zoals een intranet. Vervolgens analyseren we alle content op diverse punten, zoals de leesbaarheid, de actualiteit, de vorm en juist gebruik van keywords. Ook beoordelen we of de content de doelgroep helpt, bij de merkidentiteit past en bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen.

Wat is het voordeel van een content-audit?

Het grote voordeel van het uitvoeren van een content-audit is dat concreet in kaart wordt gebracht waar winst valt te behalen. Daarmee boeken organisaties winst op de korte termijn en wordt op de lange termijn gestructureerd gewerkt aan de content.

Waaraan voldoet een goede content marketing-analyse?

Een content marketing-analyse is pas echt van nut wanneer deze binnen de juiste kaders wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen in het licht van de bedrijfsdoelstellingen en doelgroepbehoeften. Alleen dan is het mogelijk om de resultaten op een juiste manier te interpreteren. Stap één is dan ook het afstemmen van de inzichten waar we naar op zoek zijn.

Wie volgt?

Topmondzorg logo
Eneco logo
Leasplan logo
Fletcher hotels logo
Seat logo
Frontline logo

Over Traffic Builders

Wil jouw organisatie stappen maken op het gebied van content? Wij brengen adviezen en quickwins helder in kaart. Of ga voor optimale winst: besteed de content marketing volledig aan ons uit, van strategie en planning tot creatie en curatie.

Basis voor de contentstrategie

De content-analyse geeft inzicht in een ‘content gap’: het verschil tussen de huidige staat van de content en de gewenste situatie. Deze concrete inzichten zijn de basis voor een goede contentstrategie. Wellicht zit de grote winst in een nieuwe tone-of-voice, andere keywords, van platform switchen of het cureren van bestaande content.

Quick wins en concrete adviezen

Een content-analyse levert concrete inzichten op waarmee jouw organisatie direct aan de slag kan. De content-audit toont aan welke content werkt – en welke niet. Ook helpt het bij het bepalen van budgetten en planningen van contentprojecten.

Doorlopend proces

Het analyseren van content is een doorlopend proces van beheren en optimaliseren. Content veroudert en er komt nieuwe content bij. De markt en jouw aanbod veranderen. En ook de wensen, informatiebehoeften en het zoekgedrag van de doelgroep zijn over een jaar wellicht compleet anders. We houden dus een vinger aan de pols en herevalueren content regelmatig.

Genoeg gepraat. Laten we praten.

Hidden
Hidden
Hidden