Content Marketing voor Fashion: 5 No-Brainers

De concurrentie in de online fashionwereld is enorm; met de dag schieten nieuwe webshops, modeblogs en hippe merken als paddenstoelen uit de grond. Hoe kun jij je op positieve wijze onderscheiden in deze branche? Hoe weet je jouw bezoekers te boeien én te behouden? Door content marketing op een doelgroepgerichte wijze in te zetten. En dat is soms eenvoudiger dan je denkt. Lees hieronder 5 tips die voorlopig nog lang niet uit de mode raken.

Ik schrijf regelmatig voor diverse klanten in de fashion-branche en keer op keer blijkt dat non-commerciële content een wereld van verschil kan maken. Qua branding, qua traffic en qua bijdragen aan uiteindelijke conversies. De fashion-branche heeft namelijk een zeer duidelijk product en – als er over is nagedacht – een duidelijke lifestyle die er onlosmakelijk mee verbonden is. Hierdoor is dit een branche waar je jouw merkidentiteit heel sterk kunt uitdragen.

Die merkidentiteit kun je doorvertalen en verweven in uiteenlopende content-variaties. Maar waar moet je dan precies aan denken? Wat kan echt succesvol zijn én waar kun je jouw verhaal in kwijt? Ik zie regelmatig typische gevallen van wel de klok hebben horen luiden, maar…

Content marketing voor fashion: 5 no-brainers

(bron image)

Hieronder deel ik graag 5 ‘no-brainers’ waaraan je zou moeten denken als je non-commerciële content wilt inzetten voor (meer succes van) jouw modemerk.

1.    Blogartikelen met diverse onderwerpen

Een blog is bij uitstek dé plek om uit te dragen waar je voor staat in bredere zin. Denk gerust out-of-the-box, een blog leent zich erg goed om ook andere zaken aan te kaarten die op wat voor manier dan ook een raakvlak hebben met jouw kledingmerk. Het is bijvoorbeeld een mooie manier om mensen te introduceren met de lifestyle waar de kleding voor staat: het gaat niet alleen om die ene broek die je verkoopt, de bezoeker weet namelijk dat je die hebt. Maar waar identificeert het merk zich nog meer mee?  Wat heeft juist déze kleding voor meerwaarde, en wat voor moois in de wereld van mode en lifestyle is er nog meer? Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende onderwerpen voor een blogartikel:

 • De garderobeklassiekers: little black dress, witte blouse, zwarte pantalon, top met Bretonse streep.
 • Wat draag je in het vliegtuig? Tips om comfortabel aan boord te stappen.
 • Interview met een ontwerper.
 • De perfecte winterjas: welke stijl past bij jou?
 • Favoriet item van collega (terugkerend item, iedere maand door een andere medewerker)
 • Prints: welke is wat? En welke past bij jou?
 • Modetentoonstellingen door het land.

Tip 1: Zoekwoorden die je uit je zoekwoordanalyse hebt gehaald, maar nog niet hebt kunnen wegzetten in bijvoorbeeld de navigatie van je website, kun je goed gebruiken voor blog-content.
Tip 2: Maak vooraf een blogagenda met onderwerpen, publicatiedata en eventueel extra zoekwoorden, de insteek van het artikel en de tone-of-voice. Vergeet ook niet auteurs te selecteren op ‘skills’.

2.    Videocontent die deelbaar is

Hoe gevarieerder de content op je website is, des te interessanter het is voor bezoekers om de pagina’s te bekijken en om later terug te komen! Bezoekers waarderen videocontent dan ook enorm. Wist je dat Youtube wereldwijd de 2e grote zoekmachine is, dat 16 van de 25 kijkers eerder geneigd zijn een product te kopen na het kijken van de bijbehorende video en dat het kijken van een video het begrip van je product of dienst met 74% doet stijgen? Beeld en tekst vullen elkaar erg goed aan, laat het één daarom het ander ondersteunen. Denk hierbij aan onderwerpen die gemakkelijk visueel gemaakt kunnen worden en interessant zijn om naar te kijken via een filmpje (kan soms heel kort, en soms is paar minuten nuttig):

 • Reportage modeshow/presentatie nieuwe collectie.
 • Flagship store of buitenlandse winkel.
 • Welke broek/jurk/rok past het beste bij jouw figuur?
 • Kast opruimen: waar begin je?
 • Feestdagen & fashion: kerst, oud & nieuw, Valentijnsdag, Pasen (voor iedere gelegenheid een leuk filmpje!).
 • Backstage bij fotoshoot/campagnes.

video content marketing

Tip 3: Denk ook aan VSEO (SEO voor videocontent): slimme keuzes qua titel, omschrijving, opmerkingen en tags dragen allemaal bij aan de SEO-waarde die je met video’s kunt creëren.
Tip 4: De optie om je bezoeker de video eenvoudig te laten embedden is onmisbaar: het delen van content op andere sites en social media zorgt voor meer exposure van jouw boodschap én merk!

3.    Ambassadeurs met karakter inzetten

We weten allemaal dat wat anderen over jou zeggen meer impact heeft dan wat jij over jezelf zegt. Of het nu een bekendheid is of juist iemand waar de klant zich mee kan identificeren; een ‘enthousiaste ambassadeur’ geeft jouw merk een gezicht en kan vanuit eigen perspectief en ervaringen een goede toevoeging zijn op de creatie van doelgroepgerichte content. Een ambassadeur belichaamt je merk, is betrouwbaar, geeft het merk een gelaagd gezicht en draagt jouw boodschap uit met (zoveel mogelijk) een eigen draai. Sterke voorbeelden hiervan zijn:

 • Pharrell Williams voor G-star RAW. Deze muziekman verandert alles wat hij aanraakt in goud, en houdt zich voor het Nederlandse denim-merk niet alleen bezig met het design van een aantal kledingstukken, hij draagt ook een sterke boodschap uit over duurzaamheid en milieuzaken.
 • Marc Jacobs (beroemd modeontwerper) heeft zich voor één van zijn laatste campagnes wederom tot Twitter en Instagram gewend: letterlijk iedereen kon zich daar opgeven als model voor zijn nieuwe collectie. Uiteindelijk werden 9 deelnemers van over de hele wereld gefotografeerd. Dit bleek niet alleen een briljante variatie op het geijkte gebruik van modellen; ook de toegevoegde waarde van “gewone” mensen met een interessant verhaal was groot, als je kijkt naar de reportage en (backstage) filmpjes die het project voortbracht.
 • Esprit heeft op hun website de sectie “Vrouwenportretten”, waarin dames uit heel Europa je meenemen door hun stad, hun leven én hun gevoel bij Esprit. Dit zijn geen beroemde vrouwen, maar juist mensen waar je je als Esprit-klant mee kunt identificeren.

4.    Infographics voor visuele thema’s uitwerken

Een infographic is een gemakkelijke en ontzettend leuke manier om onderwerpen visueel te maken en op een overzichtelijke manier aan de bezoeker te presenteren. Natuurlijk zul je soms ervaren designers willen inzetten. Zelf maken is echter soms ook een prima optie, en gemakkelijker dan men soms denkt. Er zijn tools zoals Canva Design, Vizualize.me, Piktochart of Easel.ly waar je na registratie met behulp van talloze templates zelf de infographic die je in gedachten hebt kunt vormgeven.

Content marketing voor fashion: 5 no-brainers

5.    Storytelling als effectief bindmiddel

Tenslotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat vrijwel alles wat hierboven beschreven is begint bij ‘het weten waar je naartoe wilt met de schrijfstijl en tone-of-voice’. Verhalend schrijven, oftewel storytelling, is een veelbeproefde methodiek, en de laatste jaren ook helemaal ‘hip’. Storytelling is meer dan alleen het vertellen van een verhaal; het gaat ook om het vinden van de juiste metaforen en de juiste structuur. Het doel is om content te creëren die mensen stimuleert en voedt. Dat ze willen delen wat ze lezen, omdat de toon van de boodschap ervoor zorgt dat ze zich ermee verbonden voelen. De toon zorgt ervoor dat mensen centraal staan, niet direct het product zelf.

Daarom is storytelling een mooi onderscheidend uitgangspunt voor content marketing: door middel van eigen anekdotes, ervaringen of verhalen wordt deze content direct een stuk persoonlijker voor de lezer. Je begrijpt dat wanneer de lezer zich kan identificeren met jouw content en echt geraakt wordt, dit een grote boost geeft aan de geloofwaardigheid van je merk!

Tot slot…

  Zelf slim aan de slag met content marketing? De bovenstaande vijf tips kun je goed gebruiken als basis voor content marketing die het verschil kan gaan maken voor jouw modemerk, fashionwebshop, etc. Zo kun je je merkidentiteit nog beter uitdragen en ervoor zorgen dat bezoekers terug komen. Heb jij zelf nog tips om te zorgen voor een sterke merkidentiteit? We horen ze graag, laat dus vooral een reactie achter onder dit blog.

Hulp nodig bij content marketing?

Ben jij benieuwd naar wat content marketing voor vormen kan aannemen voor jouw merk? Heb je hulp nodig om aansprekende resultaten te halen door middel van doelgroepgerichte content? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.