Conversie optimalisatie naar een hoger niveau met het Maturity Model
We merken dat conversie optimalisatie in steeds meer organisaties een onderdeel begint te worden van de marketingmix. In die gevallen is het geen activiteit die ad hoc of tussendoor wordt opgepakt, maar er wordt een (grote) mate van aandacht aan besteed waardoor de activiteiten een terugkerend karakter krijgen. Toch zijn meeste de organisaties zijn nog niet zo ver. Daar blijft conversie-optimalisatie een activiteit die niet of met weinig regelmaat wordt toepast.
Beginnen met conversie optimalisatie is lastig, het is nooit zo simpel als het lijkt. Met alleen een A/B test opzetten ben je er nog niet. Het heeft ook te maken met waarom je die A/B test opzet & hoe je er over hebt nagedacht. Hoe organiseer je het effectief? Hoeveel uur moet het gaan kosten en hoeveel mensen moet je er aan laten werken? Dat zijn allemaal vragen die lastig zijn te beantwoorden als je nog niet met optimalisatie begonnen bent. Hoe weet je nou wat genoeg, te veel of te weinig is?
Het Maturity Model biedt uitkomst
Om daarmee te begeleiden hebben wij een Maturity Model opgesteld die je helpt te bepalen wat je precies moet gaan doen om te beginnen met conversie optimalisatie. Ook wanneer je al begonnen bent met conversie optimalisatie en je graag het onderste uit de kan wil halen is het model erg geschikt. Het geeft je de inzichten in wat je nog moet verbeteren om je activiteiten naar een hoger niveau te tillen.
Het Maturity Model belicht de belangrijkste eigenschappen van een succesvol conversie optimalisatie traject. Op basis van onze ervaringen hebben we gekeken naar de verschillende manieren waarop die eigenschappen worden ingezet. Deze eigenschappen zijn:
- Strategie
- Doelstellingen & KPI’s
- Tijd
- Pagina’s
- Aantal A/B testen
- Onderbouwing
Strategie
Op te bepalen waar je staat en welke kant je op wil met conversie optimalisatie is het belangrijk om een strategie gedefinieerd te hebben. Strategieën bestaan er in allerlei soorten en maten en in principe is er geen enkele strategie goed of slecht te noemen. Naar mate de volwassenheid op het gebied van conversie optimalisatie toeneemt, worden de factoren waarmee men rekening houdt steeds belangrijker. Belangrijke succesfactoren voor een strategie zijn:
- De mate van structuur die aanwezig is binnen het traject. Is conversie optimalisatie een onderwerp wat dagelijks voorbij komt, of steekt het alleen op bepaalde ad hoc momenten de kop op?
- Wordt er gebruik gemaakt van een roadmap om bij te houden welke zaken er getest moeten worden en waarom? Hoe planmatig is het traject precies?
- Zijn termen als hypothese, significantie/power en looptijd bekend binnen de organisatie en worden ze ook binnen het traject geïmplementeerd?
Doelstelling
De mate van volwassenheid kan ingeschat worden op basis van de doelstelling. Op welke fronten wordt conversie optimalisatie als belangrijk ervaren? Vaak geldt: hoe meer doelstellingen hoe beter. Wanneer we verder leren kijken dan alleen het effect op korte termijn kan conversie-optimalisatie namelijk echt z’n werk gaan doen. En dan zijn de doelstellingen bijvoorbeeld:
- Wat is de conversiestijging? En daarbij kijken we niet alleen naar het totale conversiepercentage, maar juist ook naar de stijgingen van de pagina’s waarop we hebben getest en de daarbij behorende segmenten.
- Wat is de kwaliteit van de A/B testen? Hoe wordt een hypothese bedacht en waar is deze op gebaseerd? Hoeveel van de A/B testen komen voort uit onderbuikgevoel (bijvoorbeeld van iemand in de organisatie) en hoeveel worden puur vanuit de data vormgegeven? Wat zou bijvoorbeeld een goede verhouding zijn?
- Hoeveel A/B testen worden er op jaarbasis gerealiseerd? Een ambitieus aantal zorgt ervoor dat je ook ambitieus aan de slag moet en dat komt de algehele kwalitei (en dus conversiestijging) vaak ten goede.
Tijd
Hoeveel tijd wordt er in conversie-optimalisatie gegeven? Naarmate er serieuzer naar de bovenstaande punten worden gekeken en er meer aandacht wordt besteed aan strategie kan het bijna niet anders dat er ook meer tijd in het traject gestoken moet gaan worden. Het is echter wel belangrijk dat dit in verhouding staat tot de hoeveelheid werk die verricht moet worden. Het komt vaak voor dat men de tijd die gaat zitten in het opzetten van een succesvolle strategie onderschat, waardoor er frustratie ontstaat en trajecten niet altijd lekker van de grond komen.
Vergeet ook niet hoe belangrijk het is om meerdere mensen in te zetten op conversie optimalisatie. In je eentje ben je snel uit-gebrainstormd en wordt het bedenken van nieuwe en innovatieve ideeën steeds lastiger. Wanneer je met twee of meer personen bezig bent kun je elkaar niet alleen inspireren maar ook motiveren!
Pagina’s waarop wordt getest
Hierbij gaat het echt niet altijd om de hoeveelheid. Je kunt om meerdere redenen niet op alle pagina’s van je website testen. De redenen waarom er voor bepaalde pagina’s worden gekozen zijn vooral belangrijk . Hoeveelheid verkeer op een pagina is niet de enige factor die meetelt. Het is belangrijk dat de pagina ook daadwerkelijk in de conversie- of uitval paden van de doelgroep voor komt.
Aantal A/B testen
Wanneer het bovenstaande allemaal samenkomt is het aantal A/B testen die worden uitgevoerd ook een belangrijke factor. Eerder hadden we het al over de frequentie van A/B testen, waarbij hoeveelheid testen eventueel ook een doelstelling kan worden. Heb je voldoende tijd en pagina’s beschikbaar om zo’n doelstelling ook te behalen? En wat is dan dus het minimum aantal A/B testen dat je per maand live moet zetten? Dit is een belangrijke indicatie van de volwassenheid van een traject.
Onderbouwing
Waar baseer je je A/B testen precies op? Onderbuikgevoel of data? En als je data gebruikt, welke en hoeveel? Kan je op basis van één databron al iets roepen over betrouwbaarheid of heb je daar meerdere bronnen voor nodig? Heb je voldoende aan koude data of wil je ook graag uit de mond van je bezoekers horen wat zij als problematisch ervaren? Wanneer je met deze vragen aan de slag gaat, betekent het vaak dat data alleen maar belangrijker begint te worden voor het conversie optimalisatie traject.
Zo gebruik je het Maturity Model
Wat kan je nou precies gaan doen met het Maturity Model en hoe til je je conversie optimalisatie dus naar een hoger niveau?
- Kijk naar de verschillende punten op het Maturity Model en bepaal waar jij met je organisatie staat. Hoeveel A/B testen heb je bijvoorbeeld in de afgelopen maanden uitgevoerd en met hoeveel mensen is daar aan gewerkt? Je kunt eventueel voor jezelf op schrijven waar je op dit moment op uitkomt.
- Sta je met een aantal punten op 2 en met een aantal nog op 1? Dan is het zaak om die punten ook naar 2 te krijgen. Zo groeit de volwassenheid van je traject. Sta je helemaal op 2? Bekijk dan wat je kan gaan doen om de overstap naar 3 te gaan maken.
- Bedenk dat je niet van de ene op de andere dag door kan stromen. Veel punten zullen eerst nog in de organisatie geintegreerd moeten worden. Dit kost tijd en dat is niet erg, zolang je maar weet waar je naar toe wilt.
Hulp nodig?
Vind je het lastig om te bepalen waar je nu staat? Of wat je precies moet gaan doen om verder te komen? Mail, bel of app mij gerust. Of laat een bericht hieronder achter. Ik denk graag met je mee!