Datahive 360: dé oplossing voor reporting van diverse verkeersbronnen

Ken jij Datahive 360 al? Om datadriven te kunnen werken is het noodzakelijk dat je in eerste instantie inzicht hebt in de performance van diverse kanalen. Hiervoor is het nodig om diverse verkeersbronnen te koppelen in één centraal systeem, zodat je data kunt bewerken, integreren en in de juiste structuur kunt zetten. Vervolgens kun je deze data visualiseren in een dashboardtool om er interessante inzichten uit te halen. In dit artikel beschrijf ik hoe je dit kunt doen met Datahive 360. 

Data uit verschillende bronnen hebben verschillende structuren

Als je verschillende systemen gebruikt waar je data uit wilt halen en bij elkaar wilt zetten in een rapportage, loop je er regelmatig tegenaan: de data kunnen niet matchen, omdat ze niet dezelfde structuur bevatten. Regelmatig zien we ook dat er diverse benamingen zijn voor dezelfde dimensie en waarde. Bijvoorbeeld wat in Google Analytics device category (apparaatcategorie) heet, kan in een andere bron ‘devices’ heten. Ook de waarde kan verschillend zijn. De ene keer staar er ‘mobile’, vanuit het andere systeem krijg je ‘smartphones’ terug als waarde.

Dit wil je uiteraard altijd onder dezelfde noemer scharen, wat betekent dat je deze data moet bewerken voordat je het door kan sturen naar een centrale database. Dit wordt gedaan door een ETL-systeem. ETL staat voor Extraction, Transformation and Load. Een ETL-tool benoemt de processen die gebruikt worden om gegevens uit verschillende databases te verenigen en zorgt ervoor dat deze op gestructureerde wijze worden opgeslagen in een Datawarehouse.

 

traffic-builders_datahive-360_schematische-weergave

Datahive 360 is de ideale ETL-tool voor reporting

Het systeem Datahive 360 is een dergelijke ETL-tool, dat zorgt dat data uit verschillende bronnen bij elkaar wordt gezet en klaar gemaakt wordt, zodat het op een gestructureerde wijze in Biq Query wordt gezet. In het kort komt het hier op neer:

  1. Van de bronnen/kanalen die worden ingezet wordt middels een API-koppeling de data opgehaald in Datahive 360;
  2. Deze queries worden elk in een model gezet, waarin de noodzakelijke bewerking plaats vindt;
  3. Om te zorgen dat data vanuit verschillende bronnen met elkaar geïntegreerd kunnen worden in een data visualisatietool, worden deze in een multisourcetabel bij elkaar gezet en in Big Query opgeslagen;
  4. Deze data die in Big Query op uniforme wijze is opgeslagen kan vervolgens gebruikt worden voor datavisualisatie in bijvoorbeeld Tableau of DataStudio;

Binnen Datahive 360 is het mogelijk om per organisatie diverse modellen aan te maken, waarbij een model staat voor een query die opgehaald wordt uit een databron.

Datahive 360 Model

Vervolgens kan er een multisource-tabel worden gemaakt, een query die bestaat uit delen van verschillende modellen.

Datahive 360 multi source

 

Op deze manier worden alleen de noodzakelijke dimensies en metrieken in één tabel in Big Query gezet, zodat deze tabel als verkeersbron werkt voor datavisualisatie in bijvoorbeeld DataStudio. Groot voordeel hierbij is dat filters die je in stelt in DataStudio direct voor de hele tabel werken, wat niet zo zou zijn als je data toont uit verschillende tabellen. Dan moet je namelijk voor elke tabel een apart filter instellen.

Bovendien kun je voor elk model, dus ook voor de mulitsourcetabel, targets invoeren, bijvoorbeeld voor ROI of kosten/omzet-ratio. Deze kan ook per maand ingevoerd worden en vervolgens als metric in DataStudio opgenomen worden zodat je dit als target in tabellen en grafieken kan tonen.

datahive360-targets

 

Welke verkeersbronnen kun je koppelen aan een ETL-tool?

In principe kan elke databron gekoppeld worden. Belangrijk hierbij is om van te voren een goede datastrategie te hebben, zodat je duidelijk in kaart hebt welke data je waarvoor nodig hebt, welke datadoelstellingen je hebt en waar je deze data vandaan moet halen. Ook vanwege de AVG (Algemene Verordening Gegevensverwerking) die sinds 25 mei 2018 echt van kracht is, is een goede omgang met data een vereiste. Uit welke onderdelen een datastrategie zou moeten bestaan, kun je lezen in Solide datastrategie bepalen: van begin tot oneindig

Voorbeelden van databronnen die gekoppeld kunnen worden in Datahive 360:

  • CRM-systemen
  • Google Analytics & Google Search Console
  • MailChimp
  • Facebook én andere social kanalen
  • Bing Ads & Google Ads
  • Google Display Netwerk
  • Display & Video 360 (vervanging van DoubleClick)

Wat zijn de voordelen om Datahive 360 te gebruiken?

  • Door de creatie van multisourcetabellen kun je data uit verschillende verkeersbronnen in één tabel zetten, waardoor je meer flexibiliteit hebt in dashboard functionaliteiten;
  • Google Analytics kun je verrijken met data vanuit je CRM-systeem en advertentiekanalen;
  • Denk hierbij ook aan radio en tv-commercial data die je met andere data kunt integreren;
  • Mogelijk om offline en online data te combineren. Via bijvoorbeeld een ‘Weather API’ kun je weergegevens inladen, zodat je deze data kunt integreren met e-commercedata uit bijvoorbeeld Google Analytics om te zien of het weer invloed heeft op bestellingen;
  • Grote mate van flexibiliteit in het combineren van data uit verschillende databronnen;
  • Automatische import van annuleringen (in geval van e-commerce) en kostendata uit diverse databronnen in Google Analytics.

Over het algemeen maakt Datahive 360 het mogelijk om data in Google Analytics op een snelle, automatische manier te verrijken, waardoor je als online marketeer of e-commerce manager veel meer inzichten krijgt in je data en kansen signaleert om je marketinginspanningen te optimaliseren!

Door de data op uniforme en gestructureerde wijze neer te zetten in Big Query biedt Datahive 360 gelijk een solide basis voor data-import in een Data Management Platform, waarin data worden verzameld en centraal worden opgeslagen in een klantprofiel, waardoor er een vollediger klantbeeld ontstaat en er beter inzicht is in de customer journey die een klant aflegt. Een DMP wordt ingezet om gerichter, sneller en slimmer (en dus efficiënter) marketing te voeren. Wil je weten welke DMP het beste bij je organisatie past, dan kunnen wij een keuzetraject voor je opstellen om te zorgen dat je de juiste investering doet die het beste bij je organisatie past.

Datahive 360 is de ideale bron voor datavisualisatie in dashboards

Wij gebruiken Datahive 360 voor datavisualisatie in o.a. DataStudio, zodat we per marketingkanaal meer inzichten kunnen tonen dan wanneer je alleen data uit Google Analytics gebruikt. Het voordeel van het koppelen van meerdere databronnen wordt hier gelijk al duidelijk. Juist door deze koppelingen krijg je extra inzichten in dashboards die je anders niet zou zien. Bovendien wordt data automatisch dagelijks ververst zodat je altijd naar data kijkt die up-to-date is!

Meer weten over Datahive 360?

Wil je weten of Datahive 360 voor jouw organisatie ingezet kan worden en welke voordelen deze tool voor jou kan bieden? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen bespreken wat je doelstellingen zijn en wat je wilt bereiken om te kunnen kijken op welke manier we Datahive 360 (of wellicht andere tooling) het beste kunnen inzetten.