De beste kerstcommercials van 2022

Een opgetuigde kerstboom, een berg kerstcadeaus en een oneindige stroom aan kerstliedjes op de radio: het hoort allemaal bij deze feestelijke periode. Maar ook een andere kersttraditie is dit jaar weer trouw voortgezet, namelijk de zoetsappige kerstcampagnes! Elk jaar proberen merken weer de harten van het publiek te stelen. De meeste merken houden vast aan bekende thema’s, zoals samenkomen, gezelligheid en familie.

Succesformule kerstcampagne

Wat maakt een kerstcampagne een succes? De standaardformule is eigenlijk heel simpel: kerstvideo’s gaan vaak over samenzijn en eten met dierbaren. De Speld steekt graag de draak met tradities en maakte dit jaar een grappige video over hoe je de perfecte kerstcampagnevideo creëert. De video geeft een samenvatting van alle elementen waar een typische kerstcommercial uit bestaat. Natuurlijk heeft iedereen een andere favoriet, maar hier volgt mijn persoonlijke top 5 Nederlandse kerstcommercials van 2022.

Kerstcampagne 2022 nr. 5: Lidl

De supermarktketens doen het weer goed dit jaar. Lidl laat zien dat je geen special effects of andere poespas nodig hebt voor een sterke kerstcampagne. Inspelen op een veelbesproken onderwerp is genoeg. Want waar ging het de afgelopen weken in elk nieuwsprogramma over? Dat was natuurlijk de One Love band op het WK voetbal in Qatar. De One Love band staat voor verbinding en is een statement tegen alle vormen van discriminatie. In Qatar is homoseksualiteit nog steeds strafbaar en de FIFA verbood spelers om de band te dragen tijdens het WK. Hier was wereldwijd veel commotie over. In samenwerking met reclamebureau Joe Public speelt Lidl hier goed op in door aandacht te schenken aan homoacceptatie in de campagne.

Verhaal kerstcommercial 2022 Lidl

Acteur Alex Klaassen speelt de hoofdrol en durft zijn ouders niet te vertellen over zijn vriendje Manuel. Kerst breekt aan en Alex vertelt Manuel dat hij niet langs kan komen. Als de deurbel gaat, staat Manuel voor de deur. De ouders van Alex zijn achter de relatie gekomen en hebben Manuel uitgenodigd. Eind goed, al goed. Wat mij betreft een geslaagde campagne die het traditionele kerstverhaal in een modern jasje steekt.

Nr. 4 Kerstcampagnes 2022: HEMA & Takkie

HEMA valt op dit jaar met een kerstcampagne over Takkie, het hondje uit Jip en Janneke. De tv-commercial past niet direct bij de typische HEMA-stijl die we gewend zijn, maar het reclamebureau DDB Unlimited heeft uitgepakt met een filmische kerstcampagne. De commercial gaat over een meisje die haar knuffel Takkie kwijtraakt.

Een knuffel geven

De boodschap Wat is het fijn dat we elkaar weer een knuffel kunnen geven verwijst naar de afgelopen coronajaren, waarin het voor veel mensen niet mogelijk was om kerst samen te vieren. De animaties zijn van hoge kwaliteit en als voice-over hoor je de vertrouwde HEMA-stem van Anneke Blok. Kortom, een welverdiende plek in deze top 5.

Nr. 3 Albert Heijn: met elkaar wordt het magisch

Vorig jaar heeft Albert Heijn de Ster Gouden Loeki 2021 gewonnen voor beste tv-reclame met Het kleinste grootste liefdesverhaal van het jaar. Een aandoenlijk verhaal over de liefde tussen twee hamsters. En ook nu scoort Albert Heijn hoog en komt de kerstreclame voor mij op de derde plaats. Waarom? Albert Heijn kiest dit jaar opnieuw niet voor clichés en zoetsappigheid, maar voor een verrassende invalshoek. De campagne neemt ons mee naar de rijke fantasiewereld van de peuter Robin. Ze ziet overal kerstkarakters in terug: haar oma verandert in een kerstman, de hond in een rendier, haar broertje in een reus, en zo gaat het maar door. De boodschap van de reclame is Met elkaar wordt het magisch.

Samenwerking Appie, Rode Kruis en voedselbanken

Los van de tv-campagne organiseert Albert Heijn allerlei mooie projecten deze kerst. In samenwerking met het Rode Kruis en Voedselbanken Nederland verzorgt de supermarktketen voedselhulp aan mensen in nood. Daarnaast verbindt Albert Heijn mensen met gevoelens van eenzaamheid met elkaar door diners te organiseren samen met Resto VanHarte.

Nummer 2 Staatsloterij: wacht niet tot geluk je overkomt

Elk jaar weet de Staatsloterij weer de gevoelige snaar te raken met de oudejaarstrekking-campagne. In de afgelopen jaren hadden verschillende dieren steeds de hoofdrol: koekoek Fritsie, hond Frekkel, kat Frummel en egel Freddie. Het bijzondere aan deze campagnes is dat de eerste drie de Gouden Loeki wonnen en dat de vierde vorig jaar zilver kreeg. Dit is nog nooit eerder voorgekomen in de reclamegeschiedenis.

Kerstcampagne met husky Frida

In de campagne van 2022 zie je weer een dier: husky Frida. De hoofdrollen worden vervuld door een vader en een zoon en het thema is Wacht niet tot geluk je overkomt. Een zoon vertelt zijn vader dat hij de oudejaarstrekking heeft gewonnen en dat ze daarom nog één keer samen zijn droomreis kunnen maken. Ze gaan op avontuur naar Lapland, waar ze met husky’s door de sneeuw rijden en het noorderlicht bewonderen. Met dit verhaal wil de Staatsloterij mensen inspireren om niet te wachten op de loterij met mooie plannen maken.

Nr. 1 PLUS Supermarkt: beste kerstcommercial 2022

De winnaar van dit jaar is voor mij de kerstcampagne van de PLUS. Alle bekende thema’s komen erin voor, zoals familie en samenkomen, maar de verhaallijn is origineel en doorbreekt taboes als rouw en depressie. Het is een echte tranentrekker, dus zet je zakdoekjes maar klaar! In de reclame zie je een boze puber die opstandig is tegenover zijn stiefvader. Met het toenemende aantal eenoudergezinnen en scheidingen snijdt PLUS een maatschappelijk en actueel thema aan. Je zou de commercial kunnen zien als een oproep om de strijdbijl te begraven deze kerst. De reclame maakt gebruik van muziek die speciaal voor de reclame is gecomponeerd door Massive Music. Hierdoor lijkt het bijna op een nieuwe Netflix-trailer. Al met al, een prachtige reclame met een mooie boodschap.

Kerstcampagnes 2023: storytelling

Om tijdens de feestdagen extra indruk te maken, denk je buiten de gebaande paden. Laat een onconventioneel perspectief zien in je storytelling of activeer consumenten om iets zinvols te doen voor een ander. Geef jouw kerstmarketingcampagne extra flair of unieke creativiteit, zodat je je onderscheidt van andere merken.

Ik wens jullie mooie feestdagen en veel liefde, plezier en creatieve energie in 2023!