De invloed van Google SearchWiki

Google SearchWiki is een nieuwe feature van Google. Het geeft de gebruiker, die ingelogd is op Google, de mogelijkheid om zoekresultaten naar wens te rangschikken of een opmerking toe te voegen. Google zet met Google SearchWiki één van de eerste stappen richting social media die de zoekresultaten steeds ‘persoonlijker’ maakt. Google heeft aangegeven dat deze wijzigingen in Google SearchWiki op dit moment nog geen invloed hebben op de reguliere zoekresultaten die zichtbaar zijn als de gebruiker niet ingelogd is, maar sluit dit in de toekomst niet uit.

 

Google SearchWiki: Verplichte kost voor Google-gebruikers?

Google SearchWiki is alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Een opvallend nadeel waar op dit moment op weblogs veel over wordt gesproken, is het gemis van een knop om Google SearchWiki uit te schakelen. Google SearchWiki is vrij prominent aanwezig in de zoekresultaten en er zijn gebruikers die dit als negatief ervaren. In dit opzicht lijkt Google de methode van Microsoft te volgen, waarbij gebruikers niet de vrijheid hebben om voor een optie te kiezen, maar deze simpelweg door de strot geduwd krijgen. Dit is iets wat totaal niet bij Google past en waar ze zelf ook achter zijn gekomen. Er is een uitschakelfunctie op komst voor Google SearchWiki. Deze wordt in Q1 van 2009 verwacht.

Doordat Google SearchWiki verplichte kost is voor ingelogde gebruikers, zal Google in ieder geval veel meer gebruikersdata kunnen verzamelen. In een interview met Marissa Mayer, Google’s Vice President of Search Product and User experience, aan Techcrunch.com, heeft zij al aangegeven dat de gebruikersdata van Google SearchWiki een rol zouden kunnen spelen in de toekomst. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een zoekresultaat dat via Google SearchWiki regelmatig wordt weggeklikt en daardoor minder goed zal scoren in de reguliere zoekresultaten.

Wat betekent Google SearchWiki voor SEA/SEO-experts?

Wanneer Marissa Mayer’s voorbeeld over Google SearchWiki verwerkt wordt in het algoritme van Google, is de vraag hoe zwaar het meeweegt. En in hoeverre kunnen wij daar invloed op uitoefenen? Je kunt via Google SearchWiki nu al sites toevoegen aan de zoekresultaten. Wat gebeurt er als een site door meerdere gebruikers wordt toegevoegd in Google SearchWiki? Zal deze dan ook beter scoren in de organische zoekresultaten?

Of andersom: als zoekmachinemarketingbureau heb je een website van een klant in de top-3 van de zoekresultaten weten te krijgen. Wat gebeurt er als een grote groep gebruikers de site massaal gaat wegstemmen via Google SearchWiki? De site zal waarschijnlijk lager ranken. Hoe zul je als zoekmachinemarketingbureau daarop in moeten spelen?

Google SearchWiki is in Nederland nog niet in gebruik, maar ik verwacht dat Google SearchWiki begin volgend jaar ook hier geïntroduceerd zal worden. De impact van deze nieuwe toevoeging zal op den duur zeker merkbaar zijn in de branche. Maar of dit na enkele maanden al zo is of dat het pas na een aantal jaar merkbaar is, is niet te zeggen. Toch kijk ik uit naar de komst van Google SearchWiki en de ontwikkelingen die daarmee gepaard zullen gaan.