Wolter Tjeenk Willink 13 september 2007 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 2 minuten

Mad Google BombingEen jonge internet geek uit Polen heeft momenteel te maken met het effect van een Google Bomb die hij begin dit jaar los liet. Met zijn zelf ontwikkelde ‘web positioning software’ wist hij er in korte tijd voor te zorgen dat de website van de president van Polen op nummer 1 kwam te staan op het keyword ‘kutas’ (Pools voor penis). Het succes van zijn softwareprogramma heeft ook een negatieve kant. Volgens “Gazeta Wyborcza” (één van de grootste Poolse kranten) en Spiegel.de hangt de dader nu een gevangenisstraf van 3 jaar boven het hoofd.

Wat is Google Bombing?
De bekendste voorbeelden van Google Bombing zijn de geslaagde acties om George Bush een #1 ranking te bezorgen op ‘miserable failure’, Tony Blair op ‘liar’ en Jan Peter Balkenende op ‘slecht kapsel’. Internetters die de grap begrepen begonnen massaal te linken met deze woorden naar de sites van Bush en JP. Later wijzigde Google het algoritme. Alleen als het woord ‘slecht kapsel’ ergens op de site van Balkenende zou voorkomen dan zou de site op deze term kunnen ranken.

De cel in door Google Bombing
De 23 jarige Marek W. ontwikkelde een amateuristisch stukje software om websites op bepaalde keywords op de eerste plaatst te zetten. Het ‘voor lul zetten’ van de Poolse president was een eerste succesvol staaltje geautomatiseerde Google Bombing. Het kostte de Poolse autoriteiten een paar maanden om uit te zoeken hoe dit mogelijk was. Vervolgens was het niet lastig om de dader te vinden. Hij had namelijk alles vanaf zijn persoonlijke IP adres gedaan.

In plaats van “it wasn’t me” was zijn reactie: “I just wanted to verify my skills and check if the software works”. Ach ja, eerlijkheid duurt het langst zullen we maar zeggen…

Bron: Google Blogoscoped

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on De ‘lul’ zijn door Google Bombing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.