De nieuwe social advertising strategie: alle focus op creatives
Grote social advertising platformen worden voor adverteerders steeds meer een black box. Voorheen segmenteerde je verschillende doelgroepen en plaatsingen om te kijken waar je de beste resultaten behaalde. Hierdoor kon je de budgetten verdelen en bepalen welke doelgroepen de beste interacties met je merk hadden. Vandaag de dag is het echter de beste strategie om alle plaatsingen (placements) te selecteren, grotere doelgroepen te targeten en de budgetten door de platformen zélf te laten verdelen. Daardoor hebben we steeds minder inzicht in welke doelgroepen het beste werken. We stuiten tegen een probleem aan, want hoe hebben we nu nog invloed op de resultaten van onze campagnes? Het antwoord samengevat in één woord: creatives. In dit blog leg ik je uit waarom.
Kwaliteit staat voorop
Als marketeer moet je je constant aanpassen aan de platformen die je gebruikt. Momenteel bepalen sociale platformen je bod in de veiling aan de hand van de kwaliteitsscore. Deze platformen zorgen voor een goede gebruikerservaring, waardoor de voorkeur uitgaat naar advertenties die daaraan bijdragen. Op basis van de kwaliteitsscore bepalen de platformen of je advertentie getoond wordt aan de meest interessante personen binnen je targeting.
Als je creatives (foto’s, video’s, geluidsfragmenten en andere contentsoorten) van hoge kwaliteit zijn, laat het algoritme je advertenties voor lagere kosten zien. Zelfs wanneer je concurrentie met een hoger bod inzet! Het positieve gevolg hiervan is ook dat je advertenties hierdoor lagere kosten per conversie genereren. Daardoor is het steeds belangrijker geworden om te testen welke advertenties zorgen voor lagere kosten per conversie. De meeste impact op campagnes en resultaten, ligt dus bij het optimaliseren van de advertenties en de creatives. Doe je dit goed, dan zal dit ook invloed hebben op de prestaties van je bedrijf.
Zorg dat je doelgroep je advertentie niet weg swipet
Daarnaast is het steeds vaker mogelijk om advertenties over te slaan. Zo kun je op YouTube de advertenties skippen, stories weg swipen en er snel langs scrollen in de feed. Het is daarom nóg belangrijker geworden om met een duidelijke boodschap direct de aandacht te trekken met je advertenties, zodat je doelgroep de tijd neemt om hiernaar te kijken.
Goede advertenties en creatives krijg je door te testen, testen en nog meer te testen
Maar hoe maak je dan goede advertenties? Het belangrijkste is om veel te testen. Ik heb een aantal punten op een rij gezet waar je advertenties sowieso aan moeten voldoen. Onthoud wel dat niet elk bedrijf of elke klant hetzelfde is. Dat zie ik ook terug in de A/B testen die wij doen. Wat voor het ene bedrijf loopt als een trein, geeft geen garantie voor succes bij een ander bedrijf. Maar er zijn factoren waar je wél invloed op hebt.
Hier moet jouw advertentie aan voldoen
Houd het kort: de concentratiespanne van de mens wordt steeds korter. Hier moeten we als marketeers rekening mee houden. Voorheen werkte het goed als je een video van 15 tot 30 seconden adverteerde, maar vandaag de dag wil je een videoadvertentie niet langer laten duren dan 15 seconden. Sterker nog, na het testen bij verschillende klanten blijkt vaak dat video’s van 5 seconden voor de beste resultaten zorgen. Dat betekent dat de boodschap van jouw video al duidelijk moet zijn in de eerste 3 seconden.
Wil je toch een langere video adverteren? Zorg dan alsnog dat de boodschap duidelijk is in de eerste 3 seconden, zodat de kijker daarna kan beslissen om de rest van de video ook te bekijken.
Meerdere formats: zoals ik al eerder benoemde, is het nu gebruikelijk om meerdere plaatsingen te gebruiken. Echter ziet het er niet fraai uit als je een vierkante afbeelding gebruikt in een story of reels. Zorg daarom dat je voor elke plaatsing een ander formaat aanlevert van de creative die je wilt gebruiken. Bedenk dan ook dat je in een story format geen tekst hebt, dus zorg dat je boodschap in de creative ook duidelijk is zonder kop en tekst.
Bewegend beeld: je hoeft niet altijd video in te zetten, maar je kunt ook een onderdeel in je creative animeren. Daardoor grijpt het wel meer de aandacht dan een statisch beeld, maar hoef je niet een hele video te produceren. Platformen geven vaak de voorkeur aan een video (dus ook aan een creative met een bewegend element), omdat dit er meestal voor zorgt dat de gebruiker langer op het platform blijft.
Trigger je doelgroep met gepersonaliseerde advertenties
Je kunt de aandacht vooral trekken door gepersonaliseerde advertenties en creatives. Er zijn verschillende tools en programma’s waarmee je kan werken om dit voor elkaar te krijgen. Onze agency werkt samen met het social management platform Hunch, maar deze oplossingen zijn ook mogelijk via andere management platformen zoals Smartly.
Dynamic Product Ads (DPA) zijn allesbehalve saai
Een van de eerste dingen die wij aanpakken met Hunch zijn de creatives voor DPA-campagnes. Normaliter ziet een DPA-campagne er heel saai uit en trekt het niet de aandacht van de klant. Maar in dit geval is het allesbehalve saai. Door gebruik te maken van de huisstijl van de klant, zorgen we ervoor dat de advertenties er veel opvallender en aantrekkelijker uitzien.
De data die je gebruikt in de advertenties komen allemaal vanuit de productfeed van de klant. De DPA-campagnes worden met dezelfde functionaliteiten gebruikt. Je maakt een image template en vervolgens laadt de feed alle productwaarden dynamisch in de afbeelding. Wij maken meestal meerdere templates, zodat we ook in de DPA-campagnes kunnen testen wat wel en niet werkt voor de klanten.
Automatisch velden inladen in jouw creatives
Vervolgens personaliseren we ook advertenties op basis van waarden die wij zelf aanmaken. We creëren een eigen feed met waarden die wij graag willen laten zien in de advertenties. Deze waarden worden dan ook automatisch meegegeven in de advertenties.
Video met producten: in DPA-campagnes kan je alleen afbeeldingen laten zien in jouw advertenties. Het voordeel hiervan is dat de producten dynamisch worden vertoond aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in het product. Echter kan je producten ook statisch in een feed zetten. Hiermee bepaal je dus zelf welke producten je laat zien aan jouw klanten. Op deze manier kan je een swipe-up of een slideshow video laten zien die je klanten triggert en nieuwsgierig maakt naar de collectie of producten die je aanbiedt.
Gepersonaliseerd aanbod: verkoop je geen producten? Zelfs dan kan je advertenties dynamisch aanmaken. Zo kan je makkelijk meerdere advertenties creëren met een ander aanbod. Je maakt een image template of video template aan en geeft aan wat je daarin wilt laten zien. Denk aan verschillende locaties die je wilt targeten met een andere taal, of gebruik het om verschillende diensten te promoten die elk een andere tekst laten zien in de advertentie. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Third party: je kan ook verschillende third party plug-ins gebruiken in de advertenties. Denk bijvoorbeeld aan een countdown of het makkelijk vergaren van coördinatoren. Het kan ook interessant zijn om het weer te koppelen aan jouw feed, zodat je sommige advertenties alleen laat zien wanneer het regent, vriest of wanneer de zon schijnt.
Samengevat: focus op een creative-first strategie voor optimaal resultaat
Tegenwoordig behaal je dus de beste resultaten met creatives van hoge kwaliteit. Dit kun je bereiken door veel te testen. Ontdek de mogelijkheden om je creatives zo persoonlijk mogelijk te maken, met een opvallende opmaak en een duidelijke boodschap. Wil je meer weten over hoe en wat je kunt testen, hoe de veilingen werken van de social advertising platformen of heb je een andere vraag? Neem contact op en we helpen je graag verder!