De Volkskrant gaat cashen met seo
In mei van dit jaar ontsloot the New York Times haar archieven voor het web. In plaats van geld te verdienen met jaarabbonnementen voor toegang tot het 25-jaar oude archief, genereren de artikelen van the New York Times nu advertentieinkomsten online (voornamelijk via de zoekmachines). Een goed alternatief uit seo-perspectief dat zeker navolging gaat krijgen, voorspelden mijn collega’s al. Scherp gezien, want nu geeft ook de Volkskrant aan niet genoeg betalende bezoekers te hebben en gaat meer artikelen ‘gratis’ op internet plaatsen.
Het probleem van het oude businessmodel (toegang tot artikelen op internet tegen betaling) gaat dieper dan de vraag of cashen met seo verstandig is. Want bijna elke krant kampt met problemen op twee fronten: een snel slinkend aantal abbonnees voor de papieren versie, terwijl het grote geld op het internet, ondanks degelijk opgezette websites (www.volkskrantbanen.nl. www.autotelegraaf.nl) aan hun neus voorbij gaat. Kortom: kwaliteitscontent verliest het van de snelle, gratis nieuwsconsumptie.
Slim staaltje seo
In de Volkskrant van 10-10 geeft de Volkskant aan dat de bezoekersaantallen van vk.nl niet meer groeit (1,1 miljoen bezoekers per maand). Als oorzaak wordt het hoge tarief voor het opvragen van een artikel (€1,15) en de slechte doorzoekbaarheid van de website aangegeven. Daarom worden er nu gesprekken gevoerd om de tolpoorten te verwijderen en zo meer bezoekers te trekken via de zoekmachines. Een slim staaltje seo zeiden mijn collega’s op TBlog al, want: “In Nederland hebben de toonaangevende dagbladen De Telegraaf (PR7), De Volkskrant (PR7), Het Parool (PR7), Het NRC (PR7) Het AD (PR6) en Trouw (PR6) een flinke trust opgebouwd. Op basis van deze autoriteit zijn ze in staat om het kunstje van de Times na te doen in Nederland.”
Nu maar hopen dat al die Nederlandse kwaliteitsartikelen niet in supplemental terechtkomen 😉