Wat wordt de waarde van Backlinks en Linkbuilding in 2017?

De laatste jaren is er naar mijn mening te weinig aandacht besteed aan authority building / linkbuilding op de belangrijke Nederlandse online marketing blogs:

 • Frankwatching, 5 februari 2016
 • Marketingfacts, 28 juni 2016
 • Emerce, +/- 30 september 2016
  (op basis van Google omdat Emerce geen specifieke “linkbuilding” categorie heeft)

Internationaal begint linkbuilding gelukkig weer meer aandacht te krijgen en met dit blog probeer ik ook mijn steentje bij te dragen, want authority building is best wel belangrijk.

(1) Waarom zijn links belangrijk? Omdat Google het zegt!

Volgens Andrey Lipattsev, a Search Quality Senior Strategist at Google. Vraag: “We heard that RankBrain is the third-most-important signal contributing to results now. Would it be beneficial to us to know what the first two are?” Antwoord:

“Yes. Absolutely. I can tell you what they are. It’s content and links going into your site.”

Bron: http://webpromo.expert/google-qa-march/

Ook in het verleden (2014) heeft Google laten weten dat backlinks een erg belangrijk onderdeel zijn binnen het ranking algoritme. Vraag: “Is there a version of Google that excludes backlinks as a ranking factor?”

“We don’t have a version like that, that is exposed to the public, but we have run experiments like that internally, and the quality looks much worse. It turns out that backlinks, even though there’s some noise and certainly a lot of spam, for the most part are still a really big win in terms of quality of search results. So we’ve played around with the idea of turning off backlink relevance and, at least for now, backlink relevance still really helps in terms of making sure that we return the best, most relevant, most topical search results.”

Als je daarnaast kijkt naar de werking van zoekmachines is het ook logisch dat links een belangrijke rol spelen binnen de complexe algoritmes die gebruikt worden voor het ranken van de zoekresultaten.

 • Het internet is opgebouwd uit content en links.
 • Zoekmachines gebruiken deze links voor het crawlen en indexeren van het web.
 • Het plaatsen van een link kost moeite, veel meer moeite dan het delen van content via bijvoorbeeld Facebook of Twitter.
 • Websites met een hoge autoriteit zijn zich “over het algemeen” bewust van de waarde van linken daarom ook met mate naar externe content / websites.

(2) Waarom zijn links belangrijk? Omdat onderzoek het aantoont!

Onderzoek 1: Are Links Still a Powerful Ranking Factor? (New Study) – Stone Temple Consulting

Stone Temple Consulting heeft onderzoek gedaan naar de correlatie tussen het aantal links en de ranking van een specifieke pagina op basis van de MOZ API. Het onderzoek is gebaseerd op eerdere onderzoeksresultaten van zowel MOZ als Search Metrics. De correlatie die deze 2 laatst genoemde onderzoek laten zien en de correlatie van het Stone Temple Consulting onderzoek wijken van elkaar af doordat er een andere methodiek is gebruikt voor het berekenen van de correlatie.

Comparing-Total-Links-Scores-for-All-3-Studies1

De resultaten van Stone Temple Consulting zijn ingedeeld in blokken, zoals in het onderstaande overzicht is te zien en daarnaast is er gebruik gemaakt genormaliseerde totalen.

Uitleg van Stone Temple Consulting:

I continued to use the normalized totals of the links, but grouped them in ranking groups of 10. I.e., I summed the normalized link totals for the top 10, did the same for ranking positions 11 to 20, 21 to 30, and so forth. I then calculated the correlations to see how they looked in terms of what it would take to rank in each 10 position block.

De correlaties die deze methode vervolgens opleveren komen naar mijn idee veel dichter in de buurt van de werkelijke waarde die toegeschreven dient te worden aan externe backlinks binnen het ranking algoritme van Google.

block-10-correlation

Lees het volledige onderzoek: https://www.stonetemple.com/links-remain-a-very-powerful-ranking-factor-study/

Onderzoek 2: How to Rank Number One in Google: A Study of 1 Million Pages – Matthew Barby

Matthew Barby heeft onderzoek gedaan naar de waarde van: externe links, anchor tekst en een aantal andere on-page elementen. Voor de relevantie van dit artikel zal ik alleen ingaan op de link gerelateerde bevindingen uit dit onderzoek, maar hier kun je het volledige onderzoek lezen: https://www.matthewbarby.com/ranking-in-google/

Voor de onderstaande onderzoeksresultaten is gebruik gemaakt van data beschkbaar gesteld door Accuranker en Ahrefs.

De belangrijkste link gerelateerde resultaten op een rijtje:

Share-of-Linking-Domains-vs-Position

 • Gemiddeld verwijzen 23% van alle links op de eerste pagina van Google naar het eerste resultaat.

Linking-Domains-vs-Position

 • Het nummer #1 resultaat heeft gemiddeld meer dan 186 externe backlinks afkomstig van unieke domeinen dan de nummer #5 positie.

Anchor-Text-vs-Position

 • Het nummer #1 resultaat heeft gemiddeld 5,42% externe backlinks met een anchor tekst die overeenkomt met target keyword van de betreffende pagina.

Waarom wordt er weinig aandacht besteed aan linkbuilding?

Er zijn meerdere redenen, waarom linkbuilding in de praktijk niet de aandacht krijgt die het verdient.

Linkbuilding heeft een geschiedenis

Linkbuilding heeft sinds de beginjaren van Google verschillende ups-and-downs meegemaakt. Ooit was er een tijd dat het inzetten van linknetwerken, comment spam en andere grootschalige manipulatie technieken eerder regel dan uitzondering waren.

Zelfs voor Websites van lage kwaliteit was het mogelijk om voor zeer competitieve zoektermen als “lenen” en “goedkoop lenen” te ranken binnen de top 5 zoekresultaten van Google met behulp van internationale blognetwerken.

Google heeft dit altijd proberen tegen te gaan en met de komst van het Penguin algoritme zijn ze hier ook zeker in geslaagd. Deze updates hebben naast het werkelijke effect ook een sterk psychologisch effect gehad.

Linkbuilding is niet makkelijk

Voor veel website eigenaren en inhouse online marketing teams is het een lastige en tijdrovende taak. En dit maakt het daarom vaak ook niet de leukste SEO onderdeel om aan te werken.

Voor online marketing bureaus is het ook een moeilijk product. Een opdrachtgever wil altijd resultaat zien, liever vandaag dan morgen. En waar je als SEO consultant bij  technische en content gerelateerde (on-page) aanpassingen de resultaten zelf grotendeels in de hand hebt, ben je voor linkbuilding sterk afhankelijk van derden.  Hierdoor is het vele malen complexer om op voorhand een inschatting te maken van de impact.

Content marketing

Content marketing heeft een groot gedeelte van de linkbuilding werkzaamheden overgenomen. Op zichzelf een goede ontwikkeling, alleen ligt in de praktijk de nadruk vaak meer op socia bereik en exposure in het algemeen, dan op linkbuilding en het verbeteren van de  autoriteit en rankings van een pagina.

Conclusie

De bovenstaande onderzoeken en uitspraken van Google laten zien dat linkbuilding de afgelopen jaren erg belangrijk was en ook in 2017 erg belangrijk zal blijven. Zorg er daarom voor dat linkbuilding ook in 2017 voldoende aandacht krijg en waak ervoor dat de focus niet alleen op SEO Techniek en content komt te liggen. Zodra je de techniek en content van je website op orde hebt kun je door middel van relevante kwalitatieve backlinks echte stappen gaan maken.

(ps: dit blog is zojuist gepubliceerd op Frankwatching,  +1!)