Digitale Transformatie & AI: Wat Betekent Het Om ‘AI-First’ Te Zijn?

In een recent interview met Sundar Pichai door Bloomberg ging het voornamelijk over één ding: de AI-race. Hij benadrukte trots de verschuiving naar een AI-first benadering sinds zijn aantreden als Google CEO.

AI-first trend

De vraag rijst: wat betekent het om ‘AI-first’ persoon te zijn? Na een brainstorm hierover binnen ons AI-team heb ik wat hersenspinsels op papier gezet.

Prompt: Vat samen, leg het simpel uit en presenteer het opnieuw

AI optimaliseert de informatie die je dagelijks tot je neemt door deze te filteren, samen te vatten en helder te presenteren.

“If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.” – Albert Einstein

Beknopte en eenvoudige uitleg werkt op elke schaal, van je eigen denken tot de vooruitgang van een hele organisatie. Hoe sneller je idee landt, hoe beter jij en anderen ermee aan de slag kunnen!

Bespaar iedereen tijd

Als waardeloze copywriter met een permanent writersblock gebruik ik AI om al mijn geklad, voordat ik deze deel binnen Traffic Builders, te herschrijven tot een beknopte en beter te begrijpen versie voor iedereen.

Prompt: Zoek op het internet naar actuele informatie over

Tegenwoordig vraag je het eerst aan AI in plaats van te googelen. Waarom zou je nog zelf zoeken als AI dit veel beter kan?

Onlangs schreef ik een blog over hoe generatieve AI search verandert en hoe de toekomst van het zoeken op het web eruitziet. Lees dit vooral als je nog nooit een AI-first zoekopdracht hebt verricht!

Sindsdien vraag ik niet meer: “Heb je het al gegoogeld?”, maar: “Heb je het al aan Perplexity/UnboundGPT (interne AI chatinterface) gevraagd?”

Prompt: Gebruik je interne kennis en mijn voorbeelden om zo goed mogelijk antwoord te geven op

Datasets zijn jouw superkracht! Ze helpen AI optimale beslissingen te nemen, snel informatie te vinden en als beste consistent taken te volbrengen.

Je weet dat AI overtuigende antwoorden kan geven zonder de juiste kennis, ook wel hallucinatie genoemd. Daarom voeg jij eerst altijd de juiste data(set) toe aan je vraag of AI-karakter om te voorkomen dat dit gebeurt.

AI finetunen voor nicheklusjes?

Generieke modellen presteren vaak suboptimaal bij gespecialiseerde taken. Je kent de techniek om dit probleem aan te pakken: het finetunen van grote taalmodellen met voorbeelden.

Regelmatig gebruik je gespecialiseerde en gefinetuned modellen die te vinden zijn op Hugging Face voor jouw specifieke taak of doel. Bijvoorbeeld GEITje, een reeks chatmodellen die als beste Nederlanders begrijpen en altijd in het Nederlands reageren.

Prompt: Hoe bouw ik mijn eigen AI-supercomputer?

De wapenwedloop binnen Big Tech is losgebarsten: wie heeft de meeste GPU’s? Ook jij doet hieraan mee met je eigen AI-supercomputer, uitgerust met krachtige GPU’s zoals de RTX 3090. Die biedt op dit moment de meeste AI-rekenkracht voor je zuurverdiende centen!

Kosten besparen en privacy

Jij zet je supercomputer in voor het draaien van open source AI-modellen en het finetunen van eigen modellen. Door zelf de hardware in huis te halen, ben je niet afhankelijk van dure clouddiensten en heb je volledige controle over de data.

Vereeuwigd als AI-avatar

Er is een grote kans dat als je een van de vele AI-avatartools gebruikt om dit soort afbeeldingen te maken, jouw unieke gezichtsdata nu ergens online opgeslagen staat.

Bij een datalek kan iedereen met toegang tot dit model deepfakes van je maken in werkelijk elke denkbare situatie. Misschien gebruik je die hippe avatargenerator dus beter niet.

Een veiliger alternatief is een lokaal getrainde AI-finetune, waarvoor een krachtige gaming-pc met een goede GPU volstaat. Mijn knappe kop heeft nooit online gestaan!

Prompt: Hey Meta, waar kijk ik naar?

Als early adopter heb jij natuurlijk al lang zo’n fancy AI-first gadget in huis of op je verlanglijstje staan!

Je bent je ervan bewust dat ze net zo goed kunnen floppen als uitgroeien tot de next big thing. Maar dat risico neem je graag, want jij wilt vooroplopen in de AI-revolutie! Critici zien het als een gimmick, maar jij ziet een nieuw tijdperk waarin AI en hardware samensmelten.

Prompt: Hoe pas ik de nieuwste AI-ontwikkelingen het beste toe?

De ontwikkelingen gaan zo snel dat het praktisch onmogelijk is om alles in je eentje bij te houden. Daarom ben je onderdeel van een AI-community waar de nieuwste ontwikkelingen worden besproken en maak je deel uit van het AI-team binnen je organisatie.

Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen in AI-muziektools die elkaar in rap tempo opvolgen. ElevenLabs, een van de betere tools op het gebied van AI-stemtechnologie, betreedt nu ook de ring:

 

AI-ambassadeur

Jij bent de AI-expert binnen je directe omgeving, of dit nu je bedrijf, vriendengroep of familie is. Elk team heeft een AI-ambassadeur nodig die het enthousiasme en de kennis over AI verspreidt, waarbij je zowel de positieve als negatieve aspecten, zoals deepfakes en AI voice scams, belicht.

Heeft jouw team nog geen AI-ambassadeur? Laat je inspireren door Traffic Builders!

Wil jij ook AI omarmen maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen zorgen, de AI-experts van Traffic Builders organiseren regelmatig workshops waarin ze de basis van AI uitleggen en laten zien wat tools als ChatGPT in de praktijk kunnen betekenen.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze AI-workshops. Samen ontdekken we de grenzeloze mogelijkheden van AI voor jouw organisatie!