Dood van Michael Jackson verovert social media, zoekmachines en de rest van het internet

Het zal niemand ontgaan zijn dat Michael Jackson afgelopen donderdag gestorven is. De dood van popicoon en idool voor velen schokte de wereld, wat tegenwoordig betekent dat social media, zoekmachines en de rest van het internet direct een overload aan informatie en bezoekers krijgen.


De enorme en directe honger naar nieuws en achtergrondinformatie wordt door geen ander medium zo goed gestild als door het internet. Na de eerste berichten over de dood van Michael Jackson waren TMZ (de eerste grote site die na de primeur van x17online.com het nieuws bracht) en de website van achterklapgigant Perez Hilton vrijwel direct down. Deze twee websites waren echter niet de enige die wat ‘hinder’ ondervonden door de dood van Michael Jackson. Hieronder een kort overzicht van de meest opmerkelijke gevolgen van Jacksons dood op internet.

Google: “Michael Jackson al lang dood”, errors, aanvallen
Google was vlak na het eerste bericht over de dood van Michael Jackson moeilijk te bereiken. Doordat de term Michael Jackson zo vaak als zoekopdracht werd ingevoerd, zag Google de zoekterm als een aanval. Alleen na het invullen van Captcha (zie onderstaande afbeelding) kon de gebruiker de zoekresultaten over de dood van Michael Jackson inzien. Ook Google News had het zwaar en gaf vaker dan eens een error.

google_michael_jackson_captcha.jpg

Opmerkelijk was dat zoekresultaat nummer 1 op Google stelde dat Michael Jackson al bijna 2 jaar dood is. Op 30 augustus 2007 zou op 65-jarige leeftijd ene Michael Jackson zijn laatste adem hebben uitgeblazen. Het bleek hier echter om een schrijver te gaan die zijn naam deelde met The King Of Pop. Gek genoeg achtte de zoekmachine, die relevantie en populariteit bij het selecteren van zoekresultaten hoog in het vaandel heeft staan, het bijna 2 jaar oude feit over de schrijver belangrijker en relevanter dan de zojuist plaatsgevonden tragedie met in de hoofdrol de wereldberoemde en op vele gebieden ongeëvenaarde zanger.

Ook Bing en Yahoo! veel bezocht
Google zag na de dood van Michael Jackson niet als enige enorme stijgingen in de bezoekersaantallen. Ook Bing en Yahoo! konden alle zeilen bijzetten om de vloedgolf van bezoekers te bedienen. Yahoo! brak persoonlijke records met hun nieuwsartikel “Michael Jackson rushed to hospital”, dat 800.000 clicks in 10 minuten tijd (!) wist te ontvangen. Yahoo! News wist ook een record te vestigen met 16,4 miljoen bezoekers, 1,3 miljoen meer dan met de afgelopen verkiezingen.

Bing kon de hoeveelheden helaas niet in cijfers uitdrukken, maar zag een absolute piek in de bezoekersaantallen op donderdag. De vuurdoop voor de toen pas ongeveer 3 weken oude en alom bejubelde zoekmachine van Microsoft ging niet zonder slag of stoot. Groot kritiekpunt was de lay-out van de zoekresultaten van Bing: de lijst werd aangevoerd door (oude) afbeeldingen van The King Of Pop, terwijl voor nieuws naar de onderkant van de eerste zoekresultatenpagina gescrolld moest worden. Volgens Bing wordt aan een oplossing gewerkt om betere zoekresultaten te verschaffen in dergelijke situaties.

Social media worden overladen na dood Michael Jackson
Ook op social media had de dood van Wacko Jacko een flinke impact. Uiteraard waren de gebruikers op Twitter er vroeg bij om in 144 tekens lange berichten elkaar te informeren over het reilen en zeilen rondom het overlijden van de jeugdheld van ieder jongetje uit de eighties. Vooral speculaties en condoleances voeren op het microblog de boventoon. Ook wordt Jackson geprezen om alles wat hij heeft betekend voor de popmuziek.

Wikipedia zag een torenhoge piek in de bezoekersaantallen (zie onderstaande afbeelding) en moest uitzonderlijke stappen ondernemen. Door de vele updates die werden uitgevoerd in het artikel over Jackson, moest het artikel ‘beschermd’ worden. Het werd daarom op Wikipedia onmogelijk om het verhaal te editen, in ieder geval tot het verhaal over de dood van Michael Jackson geverifieerd was.

michael_jackson_wikipedia.jpg

Facebook kon niet bij de andere social media achterblijven, en zag de omvang van de toestromende massa verdrievoudigen (zie onderstaande afbeelding).

michael_jackson_facebook.jpg

Andere websites ‘slaan slag’ uit dood Michael Jackson
Voor Bol.com en Amazon.com zal de tragische dood toch altijd met een deels zoete nasmaak herinnerd worden. Beide websites verkochten artikelen die gerelateerd waren aan Wacko Jacko als warme broodjes. In Groot-Brittannië wist The King Of Pop hierdoor zelfs postuum weer de hitlijsten binnen te dringen. Beide online retailers hadden hun homepage aangepast naar een ‘in memoriam’ ter ere van de gevallen wereldster. De dood van Jackson zou naar schatting rond de 100 miljoen extra opbrengen. Een groot bedrag, maar niet zo groot als de financiële schok voor entertainmentbedrijf AEG Live, dat door de 50 geplande concerten met een verlies van 350 miljoen euro te kampen heeft.

Met zijn dood schreef Michael Jackson wederom geschiedenis. Hij schokte de wereld en overspoelde het internet. Zijn dood veroverde de zoekresultaten en het gesprek van de dag, zoals zijn muziek de hitlijsten bestormde. Als gekeken wordt naar de omvang van zijn roem, dan kan geconcludeerd worden dat de hierboven genoemde cijfers en feiten niet meer dan logisch zijn.

Met dank aan Search Engine Land voor de afbeeldingen