Wolter Tjeenk Willink 06 juli 2009 / Customer Experience Optimization
Leestijd: 2 minuten

A/B-testen is een veelgebruikte methode om meer inzicht te krijgen in conversie-optimalisatie activiteiten. Door versie A te testen tegen versie B probeer je te achterhalen of een nieuwe versie van een element zorgt voor betere resultaten.  Veel bedrijven zijn op zoek naar een betere conversieratio, maar geloven (nog) niet in A/B-testen als tool voor conversie-optimalisatie. Onderstaand de drie belangrijkste bezwaren tegen A/B-testen weerlegd.


Waarom draaien we niet eerst versie A en vervolgens versie B?
Wanneer je in een webanalytics tool kijkt zul je maandelijks (of zelfs dagelijks) grote verschillen zien in het aantal conversies.  Je zult in sommige maanden zelfs een stijging van 30% in de conversieratio zien. Dit heeft vaak te maken met seizoensinvloeden of een boost in andere marketingactiviteiten.

Met een A/B-test maak je het mogelijk om tijdens dezelfde periode twee verschillende versies tegen elkaar te testen. Op deze wijze kun je zien welke versie nu echt beter presteert.

A/B-testen is duur en zijn geld bijna nooit waard
Voor de introductie van de gratis Google Website Optimizer was A/B-testen alleen mogelijk met dure tools voor grote bedrijven. Grote bedrijven met een hoog onlinemarketingbudget wisten met behulp van complexe tools en dure consultancybureaus A/B-testen uit te voeren.

De introductie van de Google Website Optimizer maakt het mogelijk om eenvoudig een test uit te voeren na een korte ontwikkeltijd. Eenvoudige A/B-testen kunnen nu dus snel worden ontwikkeld.

Een A/B-test zorgt regelmatig voor een stijging in conversieratio van 15 tot 50 procent. Dit is de investering dus meer dan waard!

A/B-testen is (technisch) ingewikkeld in mijn CMS
Veel bedrijven laten hun website tegenwoordig ontwikkelen in een CMS. Erg handig wanneer je regelmatig nieuwe content wilt toevoegen, zonder dat je technisch veel verstand van zaken hebt.

Contentmanagementsystemen hebben echter het nadeel dat ze technisch minder flexibel zijn.

Voor een A/B-test hoeft dit geen problemen op te leveren. Veel grote (open-source) CMS-gemeenschappen  hebben al geanticipeerd op deze beperking door de introductie van een Google Website Optimizer plugin, zoals WordPress en Joomla.

Voor de bedrijven met een ander CMS is het mogelijk om de optie in het CMS te integreren of de pagina’s simpelweg buiten het CMS te plaatsen. Op deze wijze wordt het een stuk eenvoudiger om een A/B-test te installeren.

A/B-testen is de moeite meer dan waard
Een A/B-test is een logische en vaak noodzakelijke stap om een website te blijven optimaliseren. Bovenstaande bezwaren wegen niet op tegen de toegevoegde waarde van conversie-optimalisatie.

Heb jij nog andere bezwaren of twijfels over de inzet van A/B-testen? Plaats ze in een reactie en we gaan de discussie aan!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Drie bekende bezwaren tegen A/B-testen weerlegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/