Drie bekende bezwaren tegen A/B-testen weerlegd

Geschatte leestijd: 2 minuten

A/B-testen is een veelgebruikte methode om meer inzicht te krijgen in conversie-optimalisatie activiteiten. Door versie A te testen tegen versie B probeer je te achterhalen of een nieuwe versie van een element zorgt voor betere resultaten.  Veel bedrijven zijn op zoek naar een betere conversieratio, maar geloven (nog) niet in A/B-testen als tool voor conversie-optimalisatie. Onderstaand de drie belangrijkste bezwaren tegen A/B-testen weerlegd.


Waarom draaien we niet eerst versie A en vervolgens versie B?
Wanneer je in een webanalytics tool kijkt zul je maandelijks (of zelfs dagelijks) grote verschillen zien in het aantal conversies.  Je zult in sommige maanden zelfs een stijging van 30% in de conversieratio zien. Dit heeft vaak te maken met seizoensinvloeden of een boost in andere marketingactiviteiten.

Met een A/B-test maak je het mogelijk om tijdens dezelfde periode twee verschillende versies tegen elkaar te testen. Op deze wijze kun je zien welke versie nu echt beter presteert.

A/B-testen is duur en zijn geld bijna nooit waard
Voor de introductie van de gratis Google Website Optimizer was A/B-testen alleen mogelijk met dure tools voor grote bedrijven. Grote bedrijven met een hoog onlinemarketingbudget wisten met behulp van complexe tools en dure consultancybureaus A/B-testen uit te voeren.

De introductie van de Google Website Optimizer maakt het mogelijk om eenvoudig een test uit te voeren na een korte ontwikkeltijd. Eenvoudige A/B-testen kunnen nu dus snel worden ontwikkeld.

Een A/B-test zorgt regelmatig voor een stijging in conversieratio van 15 tot 50 procent. Dit is de investering dus meer dan waard!

A/B-testen is (technisch) ingewikkeld in mijn CMS
Veel bedrijven laten hun website tegenwoordig ontwikkelen in een CMS. Erg handig wanneer je regelmatig nieuwe content wilt toevoegen, zonder dat je technisch veel verstand van zaken hebt.

Contentmanagementsystemen hebben echter het nadeel dat ze technisch minder flexibel zijn.

Voor een A/B-test hoeft dit geen problemen op te leveren. Veel grote (open-source) CMS-gemeenschappen  hebben al geanticipeerd op deze beperking door de introductie van een Google Website Optimizer plugin, zoals WordPress en Joomla.

Voor de bedrijven met een ander CMS is het mogelijk om de optie in het CMS te integreren of de pagina’s simpelweg buiten het CMS te plaatsen. Op deze wijze wordt het een stuk eenvoudiger om een A/B-test te installeren.

A/B-testen is de moeite meer dan waard
Een A/B-test is een logische en vaak noodzakelijke stap om een website te blijven optimaliseren. Bovenstaande bezwaren wegen niet op tegen de toegevoegde waarde van conversie-optimalisatie.

Heb jij nog andere bezwaren of twijfels over de inzet van A/B-testen? Plaats ze in een reactie en we gaan de discussie aan!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.