eBay laat Google’s cashcow schrikken

eBay en Google eBay laat zien dat het niet met zich laat sollen door Google. Gebruikers van eBay mogen geen gebruik maken van Google Checkout, het betaalsysteem van Google. Om hier tegen te ‘protesteren’ nodigde Google haar Checkout gebruikers uit voor een ‘Google Checkout Freedom Party‘ tijdens het eBay Live gebruikers/aandeelhouders evenement in Boston.

Leuk bedacht, maar niet echt doordacht als je het mij vraagt. Checkout is een directe concurrent van PayPal, eigendom van eBay. Als het steeds machtiger wordende Google ineens spot met je core-business, valt daar moeilijk om te lachen (ook al is het grappig bedoeld). eBay reageerde dan ook door hun Google Adwords campagnes in de US te pauzeren. Een redelijke ‘in the nuts’ actie, aangezien eBay één van de grotere spenders is bij Google.

‘Weak Spot’
De zwakke plek van Google, bijna alle inkomsten zijn afhankelijk van kliks, wordt hiermee duidelijk aangetoond. eBay is de eerste partij die Google op de knieën krijgt (het feestje is inmiddels afgelast). Mocht de wereld nou ooit moe worden van de dominantie van Google en alle privacy issues, dan kunnen we wellicht een internationale ‘Pause Your Adwords Campaigns’ feestmaand organiseren 😉