Een 404-pagina is zo slecht nog niet! Creatieve oplossingen

We hebben allemaal weleens te maken gehad met een 404-pagina. Een link op een website loopt dood en geeft je de vervelende foutmelding: ‘The page cannot be found’. Vaak is een bezoek aan de website direct afgelopen en houd je ook nog een negatief gevoel over aan jouw bezoek aan de site.


Er is op Nederlandse weblogs in het recente verleden al aardig wat aandacht besteed aan het tracken van 404-pagina’s. Google doet verder in de Google Webmaster Tool een duit in het zakje om het probleem met 404-pagina’s netjes te tackelen met een 404 widget.

Gebruiksvriendelijke 404-pagina’s
Een gebruiksvriendelijke 404-pagina is voor iedere online marketeer een must have. De onderstaande tips en voorbeelden voor goede 404-pagina’s kun je toepassen om bezoekers die landen op een 404-pagina alsnog naar andere pagina’s op de website te krijgen.

5 tips voor gebruiksvriendelijke 404-pagina’s:

1. Gooi de standaard 404-pagina direct overboord.
De standaard 404-pagina is lelijk en ontmoedigend. Er valt geen winst mee te behalen.

2. Geef de 404-pagina een herkenbaar uiterlijk.
Gebruik het uiterlijk van de 404-pagina dezelfde look and feel van de website.

3. Houd het eenvoudig
Maak kort duidelijk dat de juiste pagina niet is gevonden en maak duidelijk wat de oplossing is.

4. Plaats een zoekfunctie en link naar de homepage op de 404-pagina
Met deze navigatiemethodes kan een bezoeker eenvoudig de juiste informatie vinden.

5. Wees een beetje creatief
Met een beetje creativiteit kun je bezoekers alsnog een positief gevoel geven, ondanks dat hij/zij niet de juiste informatie vond.

Inspirerende 404-pagina’s
Sommige webdesigners zetten alles op alles om de aandacht van bezoekers vast te houden. Ze nemen hun 404-pagina serieus genoeg om er heel creatief mee te zijn. Onderstaande voorbeelden laten zien wat dat een 404-pagina voor gebruikers heel leuk kan zijn!


Poëtische 404-pagina


Een afbeelding die boekdelen spreekt


Geef bezoekers op creatieve wijze richting


Simpelweg komisch (dit is een video, even doorklikken)

Goede 404-pagina belangrijk
Een goede 404-pagina is belangrijk, met name voor websites waar veel dode links in kunnen voorkomen (na een herontwikkeling of update bijvoorbeeld). Door dit technische probleem op een creatieve wijze op te lossen zal het weigeringspercentage verlaagd worden en behoud je bezoekers voor de site.