Eén-per-klik-conversie & veel-per-klik-conversies meten in Adwords

Geschatte leestijd: 2 minuten

ConversiefunnelConversies meten in Google Adwords is gewijzigd. Sinds afgelopen week maakt Google Adwords onderscheid tussen “één-per-klik-conversie” en “veel-per-klik-conversies”. Door deze nieuwe feature is het mogelijk conversieratio’s sneller op waarde te schatten in rapportages. De feature heeft zowel voor- als nadelen.


Definitie “één-per-klik conversies”: één-per-klik-conversies zijn conversies die per klik binnen 30 dagen na het aanklikken van een Adwords-advertentie slechts 1 keer kunnen worden geteld. Als er meer dan één conversie wordt gegenereerd na een enkele klik op een Adwords-advertentie, worden de 2e en volgende conversies niet geteld.

Dit converstietype is met name handig voor conversies die slechts eenmalig waarde genereren voor de adverteerder. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbriefinschrijving, een brochureaanvraag of een offerteaanvraag voor producten of diensten.

Definitie “veel-per-klik conversies”: veel-per-klik-conversies zijn conversies die per klik binnen 30 dagen na het aanklikken van een Adwords-advertentie meerdere keren kunnen worden geteld. Elke conversie wordt hierin dus meegenomen, wat nuttig is wanneer elke conversie ook voor een gegarandeerde waarde staat, zoals een online aankoop, aldus de officiële lezing van Google.

Praktijkvoorbeeld van één- en veel-per-klik-conversies
Stel u genereert leads en sales via uw website voor product X. Bezoekers kunnen zich bijvoorbeeld eerst aanmelden voor een gratis trial en vervolgens de trial verlengen naar betaalde productafname. Ook het downloaden van een brochure is mogelijk.

In deze situatie representeert alleen de verlenging van de trial een waarde in harde euro’s. Deze dient aangemaakt te worden als veel-per-klik-conversie. De overige twee conversiedoelen zijn leadgeneratoren en dienen dus te worden gemeten als één-per-klik-conversies. Volgens de oude methodiek van conversiemeting in Google Adwords zouden als deze conversies in rapportages bij elkaar worden opgeteld, wat een vertekend beeld geeft. Iemand die op basis van de aangevraagde brochure een trial account aanmaakt en vervolgens overstapt op de betaalde versie, converteert dan 3x. Met de nieuwe conversietracking levert dit echter 1 één-per-klik-conversie en 1 veel-per-klik-conversie op.

“Use with caution”
Hoewel voor bovenstaande insteek veel te zeggen valt, kan ik me ook inbeelden dat je juist in dit voorbeeld de leadgeneratiedoelen als veel-per-klik-conversie instelt en de verlenging naar aankoop als één-per-klik. Precies andersom dus. Dit omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand die na een trial een betaald product koopt, dat binnen dezelfde 30 dagen na de eerste klik een tweede keer doet. Kortom: gebruik de veel-per-klik conversies en één-per-klik-conversie met de nodige zorg om er het maximale inzicht uit te halen en misverstanden te voorkomen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.