Eén-per-klik-conversie & veel-per-klik-conversies meten in Adwords

ConversiefunnelConversies meten in Google Adwords is gewijzigd. Sinds afgelopen week maakt Google Adwords onderscheid tussen “één-per-klik-conversie” en “veel-per-klik-conversies”. Door deze nieuwe feature is het mogelijk conversieratio’s sneller op waarde te schatten in rapportages. De feature heeft zowel voor- als nadelen.


Definitie “één-per-klik conversies”: één-per-klik-conversies zijn conversies die per klik binnen 30 dagen na het aanklikken van een Adwords-advertentie slechts 1 keer kunnen worden geteld. Als er meer dan één conversie wordt gegenereerd na een enkele klik op een Adwords-advertentie, worden de 2e en volgende conversies niet geteld.

Dit converstietype is met name handig voor conversies die slechts eenmalig waarde genereren voor de adverteerder. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbriefinschrijving, een brochureaanvraag of een offerteaanvraag voor producten of diensten.

Definitie “veel-per-klik conversies”: veel-per-klik-conversies zijn conversies die per klik binnen 30 dagen na het aanklikken van een Adwords-advertentie meerdere keren kunnen worden geteld. Elke conversie wordt hierin dus meegenomen, wat nuttig is wanneer elke conversie ook voor een gegarandeerde waarde staat, zoals een online aankoop, aldus de officiële lezing van Google.

Praktijkvoorbeeld van één- en veel-per-klik-conversies
Stel u genereert leads en sales via uw website voor product X. Bezoekers kunnen zich bijvoorbeeld eerst aanmelden voor een gratis trial en vervolgens de trial verlengen naar betaalde productafname. Ook het downloaden van een brochure is mogelijk.

In deze situatie representeert alleen de verlenging van de trial een waarde in harde euro’s. Deze dient aangemaakt te worden als veel-per-klik-conversie. De overige twee conversiedoelen zijn leadgeneratoren en dienen dus te worden gemeten als één-per-klik-conversies. Volgens de oude methodiek van conversiemeting in Google Adwords zouden als deze conversies in rapportages bij elkaar worden opgeteld, wat een vertekend beeld geeft. Iemand die op basis van de aangevraagde brochure een trial account aanmaakt en vervolgens overstapt op de betaalde versie, converteert dan 3x. Met de nieuwe conversietracking levert dit echter 1 één-per-klik-conversie en 1 veel-per-klik-conversie op.

“Use with caution”
Hoewel voor bovenstaande insteek veel te zeggen valt, kan ik me ook inbeelden dat je juist in dit voorbeeld de leadgeneratiedoelen als veel-per-klik-conversie instelt en de verlenging naar aankoop als één-per-klik. Precies andersom dus. Dit omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand die na een trial een betaald product koopt, dat binnen dezelfde 30 dagen na de eerste klik een tweede keer doet. Kortom: gebruik de veel-per-klik conversies en één-per-klik-conversie met de nodige zorg om er het maximale inzicht uit te halen en misverstanden te voorkomen.