Robbert van Ekris 18 februari 2010 / Zoekmachine Optimalisatie (SEO)
Leestijd: 3 minuten

Laadsnelheid is een van de vele factoren die een website maken of breken. Zelfs met de beste content ter wereld, kan een trage website gebruikers frustreren en dwingen ergens anders hun heil te zoeken.

Google en laadsnelheid

Google gebruikt al enige tijd de laadsnelheid als factor voor het bepalen van de Quality Score binnen het Adwords advertentieplatform. Ook al geeft Google het zelf nog niet toe zijn er al enige tijd aanwijzingen dat Google de snelheid ook gaat meenemen als (SEO) ranking factor in de niet-gesponsorde zoekresultaten. Om je alvast voor te bereiden op wat komen gaat hier 5 tips om je website direct sneller te maken.

1. Inschakelen van compressie

Elke dag worden meer dan 99 mensen jaren verspild als gevolg van niet-gecomprimeerde content. Dit terwijl compressie standaard wordt ondersteund door alle moderne browsers. Net als op je eigen computer, met winzip, kun je een webserver bestanden laten inpakken voordat ze worden verstuurd. Op deze manier bespaar je een hoop bandbreedte en worden paginas sneller gedownload.

Plaats de volgende regels in de .htaccess:

SetOutputFilter DEFLATE
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css ap
plication/x-javascript
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

2. Gebruik Apache Keep-Alives

Apache keep-alives maakt het mogelijk meerdere verzoeken te versturen via dezelfde TCP-verbinding. In sommige gevallen is er snelheidsverbetering van bijna 50% waargenomen vooral bij HTML-documenten met veel afbeeldingen.

Plaats de volgende regels in de config file (heb je geen toegang tot de config file laat dan je hosting partner hier naar kijken):

KeepAlive On
KeepAliveTimeout 2

3. Inschakelen van de Browser Cache

De Browser Cache zal je website niet daadwerkelijk sneller laten laden maar heeft vooral veel impact op de gebruikerservaring en het verminderen van de belasting op de server. Door caching van voorwerpen die vaak worden hergebruikt zoals afbeeldingen, css en javascript hoeven deze niet nogmaals te worden gedownload als een gebruiker een andere pagina bezoekt.

Plaats de volgende regels in de .htaccess:

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif "access plus 1 weeks"
ExpiresByType image/png "access plus 1 weeks"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 weeks"
ExpiresByType text/css "access plus 1 weeks"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 weeks"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 weeks"
FileETag none

4. Optimaliseer de code van de website

De juiste implementatie van techniek zorgt voor een schone en snelle html pagina. Helaas zijn websites in de meeste gevallen alles behalve optimaal ingericht. Enkele punten waar op moet worden gelet:

 1. Minimaliseer het aantal HTTP-verzoeken
  1. Gebruik zo min mogelijk afbeeldingen en waar mogelijk sprites.
  2. Combineer externe CSS & Javascipt bestanden tot 1 bestand.
 2. Verwijder onnodige elementen en functies. Less is more.
 3. Implementeer volgens de laatste webstandaarden HTML & CSS en zorg dat inhoud en vormgeving volledig van elkaar is gescheiden.
 4. Gebruik .png voor graphics en zorg voor goede compressie.
 5. Zorg dat CSS en Javascript extern worden ingeladen.
 6. Plaats CSS bovenaan de pagina.
 7. Plaats Javascript onderaan de pagina.
 8. Gebruik zo min mogelijk iframes, Flash en andere zware webtechnieken.
 9. Schaal geen afbeeldingen in HTML.

5. Goede hosting

Een goede hosting is een belangrijke factor in de snelheid waarmee je website wordt getoond. Vooral bij zware webapplicaties, zoals een webshop met duizenden producten, heeft hosting veel impact op de snelheid.

Zonder er te diep op in te gaan zijn er 3 soorten hosting:

 • Shared hosting – Gemiddeld deel je een enkele server met ongeveer 100 andere websites.
 • VPS (Virtual private server) – Je bezit een deel van de server.
 • Dedicated hosting – Je hebt een hele server voor jezelf.

Je kan zelf wel verzinnen welke van deze oplossingen de beste prestaties en de meeste controle garandeert. De locatie van de server is ook van belang, denk aan je doelgroep. Met veel bezoekers uit het buitenland is het slim je website in het desbetreffende land te laten hosten of gebruik te maken van een CDN.

Conclusie

Op het gebied van snelheid kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Er valt ontzettend veel te tweaken. Leuke tools om mee te spelen zijn Yahoo! YSlow en Google Page Speed. En zoals google zegt: Elke milliseconde telt:

Hebben jullie nog tips om de snelheid te verbeteren?

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
4 Thoughts on Laadsnelheid: een snellere website in 5 stappen
  Jan
  8 Jan 2013
  8:07pm

  Ja maar zelfs uw web site is traag, hoe kunt je tips geven over de laadsnlheid terwijl je website zeer traag is.

   Peter
   14 Jan 2013
   5:58pm

   Dat eigen website erg traag is vind ik ook opmerkelijk. Zowel de techiek als de feitelijke laadsnelheid zijn erg slecht!
   Maar veel bedrijven die hier over schrijven hebben hun zaakjes slecht voor elkaar. Dit terwijl het gaat om recente websites.

    Robbert van Ekris
    22 Jan 2013
    1:35pm

    Bedankt voor jullie reacties. De snelheid van de nieuwe site laat inderdaad te wensen over en dit staat bovenaan onze prioriteitenlijst, maar opdrachtgevers gaan voor!

  Infographic. Content Delivery Network [CDN] draagt bij aan hogere ROI
  2 Aug 2016
  11:27am

  […] tevreden bezoekers en daardoor aan meer conversies. In een eerdere blogpost was al te lezen hoe de laadtijd van een website verbeterd kan worden. In deze post laten we je kennismaken met het Content Delivery […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/