Effectieve zoekmachinemarketing in de evenementenbranche

Vandaag was ik als gastspreker aanwezig op het New Media Congres van High Profile. Samen met collega Jurgen Huwae mochten we de bezoekers uit de evenementenbranche het een en ander bijschaven over zoekmachinemarketing. In deze post een korte review van dit geslaagde evenement en een impressie van onze bevindingen.

Na 22 kilometer file te hebben gereden vanuit Almere naar Zaandam kwamen we aan in de Taets Art Gallery voor een verdiende kop koffie. Een erg mooi ingerichte locatie overigens daar aan de Hemkade. Doordat heel weggebruikend Nederland de combinatie maandag en slecht weer wederom niet aan bleek te kunnen, startte het programma iets later dan gepland. Na een korte introductie door dagvoorzitter Ronnie Overgoor (PitchView) sloeg ADHD trendwatcher Vincent Everts het publiek om de oren met een scala aan web 2.0 cretologie. Gelukkig weinig nieuws gehoord, maar ben ervan overtuigd dat 90% van de zaal om de zoveel seconden met klapperende oren zat te luisteren. “Leuk dat web 2.0, marketing 2.0, social media en getwitter tot vervelends aan toe, maar wat moet IK ermee?” zullen velen hebben gedacht. Desalniettemin een goede warming up voor wat komen ging.

Zoekmachinemarketing nog in de kinderschoenen
Daarna begonnen de masterclasses en 1 op 1 adviesgesprekken, dus we moesten aan de bak. 4 workshops van 30+ minuten en ca. 90 deelnemers later kan ik niet anders dan concluderen dat zoekmachinemarketing in de evenementen-branche nog in de kinderschoenen staat. Van de deelnemers blijkt uit een snel ‘steek je hand op als… onderzoek’ dat slechts ca. 10% aan zoekmachinemarketing doet, zij het middels Google Adwords dan wel via organic search.

Sites als Wegmetdebaas.nl, DNLS.nl, Teamuitstapje.nl, Recreatief.nl en een handje vol anderen hebben het beter begrepen. Maar er is nog altijd veel terrein te winnen. Zeker waar het gaat om creatieve content creatie, user generated content en andere web 2.0 & social media toepassingen zoals social bookmarking. Deze worden nog nergens toegepast met zoekmachine-optimalisatie in het vizier.

Presentatie “Effectieve zoekmachinemarketing in de evenementenbranche”
Genoeg kansen dus zou je zeggen. Ik hoop dan ook dat de deelnemers aan Jurgen’s 1 op 1 sessies en mijn toehoorders bij de workshop zoekmachinemarketing er iets van op gestoken hebben. Ik hoop ook de video-opnamen nog even op de kop te kunnen tikken een dezer dagen. Hou TBlog in de gaten!

De afloop van het evenement hebben we helaas niet meegemaakt. Na ruim 2 uur kennis spuien hadden m’n benen en keel het wel gezien. Bovendien wilden we de 40km terug naar Almere sneller afleggen dan op de heenweg het geval was. Desalniettemin complimenten aan High Profile en Commgres voor de organisatie van een geslaagd New Media Congres. Lijkt me voor herhaling vatbaar in 2008.