Denie Geertzen 04 augustus 2020 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 6 minuten

Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen we vaak niet verder dan enkele woorden. In zo’n geval kan de woordkeuze van verschillende mensen bij hun zoekopdrachten weleens overeenkomen, zonder dat zij hierbij dezelfde zoekintentie hebben. Zo kunnen een bejaarde vrouw en een 18-jarige jongen beiden zoeken met de zoekterm “auto kopen,” maar hier totaal verschillende wensen bij hebben. In dit blog leg ik je in enkele stappen uit hoe je eenvoudig en overzichtelijk structuur kan aanbrengen in de advertentieteksten, zodat jouw teksten altijd aansluiten op de motieven van jouw doelgroep. Daarnaast deel ik het Excel-template waar wij mee werken. Wil je dit template ook gebruiken? Lees dan snel verder!

Stap 1: Buyer Motives bepalen

Bepaal welke buyer motives voor jouw klant belangrijk zijn. Waar drie mensen de zoekterm “Beste hotel Amsterdam” gebruiken, kan het zo zijn dat er één iemand op zoek is naar een hotel voor zijn gezin, voor een vakantie. Dat er één iemand opzoek is naar een hotel voor een zakentrip met collega’s, en dat er weer iemand anders op zoek is naar een hotel voor haar citytrip met zijn of haar partner. Allen gebruiken zij dezelfde zoekopdracht, maar hebben andere wensen en eisen voor hun hotel. Ze hebben hun eigen ‘Buyer Motives’. Enkele voorbeelden van buyer motives bij een hotel zijn:

 • Duurzaamheid: Mensen vinden het belangrijk als een hotel duurzame producten en schoonmaakmiddelen gebruikt.
 • Luxe: De persoon is geïnteresseerd in hotel vanwege de luxe en uitstraling. Advertentieteksten die de aanwezigheid van een sterren-restaurant in het hotel, een skybar op het dak of een spa benoemen, kunnen de aandacht trekken van deze doelgroep.
 • Ligging: Mensen kunnen kiezen voor een hotel vanwege de ligging in het centrum, bij een vliegveld of een mooie ligging aan de voet van een berg of een rivier.
 • Prijs: Mensen kiezen voor een hotel omdat ze geen speciale wensen hebben en vooral een goede prijs belangrijk vinden.

 

Ken je doelgroep

Het kennen van je doelgroep is essentieel voor het opstellen van goede teksten. Marktonderzoeken, persona’s en doelgroeponderzoeken kunnen allemaal dienen als input. Ook als je al gebruik maakt van Google Analytics en/of Google Ads kun je hier ook veel informatie uit halen zoals leeftijd, gemiddelde inkomen, geslacht, interesses en ouderlijke status. Binnen Google Analytics kun je deze data gemakkelijk vinden onder het hoofdmenu-item ‘Audience’ en binnen Google Ads bij “Audience Insights” te vinden onder Tools & Settings -> Doelgroepbeheer -> Doelgroepinsights.
Hier vind je onder anderen demografische informatie over je doelgroep en hoe zich dit weerhoudt ten opzichte van de rest in dezelfde markt.

 

Tip: naast de demografische insights stelt Google hier ook ‘Relevante doelgroepen’ voor. Deze kunnen goed dienen als opties voor targeting van display campagnes.

 

Audience-insights

In het verleden heeft Traffic Builders al eerder een artikel gepubliceerd die helpt bij het in kaart brengen van je doelgroep. Dat artikel vind je hier: Personalisatie van Search Ads: breng je doelgroep in kaart

 

Ken je Unique Selling Points

Wat zijn de redenen waarom mensen kiezen voor jouw hotel en niet die van een ander. Het is altijd belangrijk om helder te hebben wat de unique selling points zijn van jouw product of dienst. Als je dat goed in kaart hebt kun je de ontwikkeling van je nieuwe ads hier op baseren.

Stap 2. Gebruik van advertentietemplate

Nadat de belangrijkste buyer motives voor jouw bedrijf in kaart zijn gebracht, gaan we aan de slag met het opstellen van verschillende advertentie assets.

 

Voordelen gebruik advertentietemplate

Zelf vind ik het fijn om hierbij een advertentietemplate te gebruiken. Een advertentietemplate is een document waarin advertenties op een gemakkelijke manier gemaakt en gedeeld kunnen worden. Voordelen van het gebruik van een advertentietemplate zijn dat je:

 • dit gemakkelijk kunt delen met je opdrachtgevers of collega’s
 • hiermee een wildgroei van advertenties in de ad groups voorkomt. Te veel actieve ads binnen een ad groups hebben vertroebelt de performance data en maakt snel experimeteren met advertentieteksten moeilijker.
 • hiermee gemakkelijk het overzicht behouden van alle lopende Ad Variations om de advertentieteksten te verbeteren.

 

Inhoud advertentietemplate

Bij het maken van advertentievoorstellen voor mijn opdrachtgevers gebruik ik graag een advertentietemplate. Dit template bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

 • 1 Expanded text ad (ETA), per buyer motive
  • Hierbij is headline 1 vrijwel altijd het keyword waar je op inkoopt in die ad group, t.b.v. de kwaliteitsscore.
 • 1 Responsive search ad (RSA)
 • 8 Sitelinks extensies
 • 7 Highlights extensies

 

Advertenties

Per geformuleerde buyer motive wordt er één ETA opgesteld. Zo is er voor het grootste gedeelte van de doelgroep een relevante advertentie. Zo kan een persoon zowel duurzaamheid als luxe belangrijk vinden bij het kiezen van een hotel. Met het gebruik van een Responsive Search Ads geven we Google zelf de touwtjes in handen om, per zoekopdracht, de meest relevant mogelijke advertentie samen te stellen. Google bepaalt op basis van honderden factoren wat de meest relevante combinatie van advertentie assets is bij elke zoekopdracht.
Advertentie template

Advertentie extensies kunnen perfect gebruikt worden om extra in te spelen op de verschillende wensen van doelgroep. Relevante sitelinks voor de luxe buyer motive zouden kunnen zijn..

sitelinks luxe buyer motive

..en voor de duurzame buyer motive

sitelinks duurzame buyer motive

..of uiteraard weer en combinatie van meerdere buyer motives

sitelinks mixed buyer motive

Naast de sitelinks zijn de structured snippet extensie en de highlight extensie ook opgenomen in het template. Dit kan als volgt ingevuld worden.

advertentie extensie template

Stap 3: Gebruik van ad variations bij het advertentietemplate

75% van de impact van je advertentie wordt bepaald door de kwaliteit van je advertentieteksten*. Een best practice van Google is daarom om ongoing te experimenteren met de advertentieteksten, en dit is precies wat we bij Traffic Builders doen. Afhankelijk van de hoeveelheid traffic die er door je account gaat, bepaal je hoeveel testen je tegelijk draait. Een vaste advertentiestructuur in je ad groups maakt het mogelijk om gemakkelijk op grote schaal je advertenties te testen. Dit kan door middel van een traditioneel experiment, maar ook met een Ad Variation. Dat gaat als volgt:

 1. Selecteer de campagne(s) waarvan je de ad wilt wijzigen en stel een filter in om de juiste ads te vinden.
 2. Geef aan welke tekst er aangepast moet worden, en wat de vervangende tekst moet worden.
 3. Geef de ad variation een naam, stel de begin- en einddatum in en geef aan hoeveel procent van het budget naar het experiment gaat.

De learnings uit het ongoing experimenteren met advertentieteksten kunnen als goede input dienen voor verbeteringen aan landingspagina’s. Hier lees je meer over in een eerdere blogpost Hoe SEO en SEA elkaar versterken.

Uit ervaring weet ik dat experimenteren belangrijk is, en het loggen daarvan minstens net zo.

ad variation template

Een extra tip met het experimenteren met  advertentieteksten: Gebruik eens de verschillende verleidingstechnieken van Cialdini. Cialdini is een oud-hoogleraar Psychologië aan de Stanford universiteit en staat bekend als de meest invloedrijke sociaal psycholoog ter wereld. Hij formuleerde dé zeven belangrijkste beïnvloedingsprincipes. Deze beïnvloedingsprincipes zouden gebruikt kunnen worden om mee te experimenteren in je advertentieteksten en mogelijk ook om je website te verbeteren. De principes zijn:

 1. Schaarste – “Profiteer nog slechts 2 dagen van deze korting” hierbij kan ook de countdowntimer gebruikt worden.
 2. Wederkerigheid – “Meld je aan voor onze gratis SEA webinars”
 3. Sympathie – “Ontmoet ons enthousiaste team”
 4. Sociale bewijskracht – “onze service wordt beoordeeld met een 9,4”
 5. Autoriteit – “Voor de 12e keer op rij in de Emerce top 100”
 6. Commitment – “Meld je aan voor onze nieuwsbrief”
 7. Eenheid – “Samen bouwen aan online zichtbaarheid”

Google Ads Template advertentieteksten

De afbeeldingen die ik hier heb gedeeld, komen uit het template waar wij binnen Traffic Builders mee werken. Wil je dit template ook gebruiken voor je advertentieteksten? Laat het weten in de comments, dan deel ik het met je!

 

*https://marketingland.com/how-to-test-your-programmatic-creatives-like-a-pro-244778

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
21 Thoughts on Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
  Bas
  5 Aug 2020
  12:44pm

  Ik wil graag het template ontvangen

   Denie Geertzen
   6 Aug 2020
   1:49pm

   Hoi Bas, ik heb je het template zojuist toegemaild!

  remon
  6 Aug 2020
  11:51am

  Hoi Denie,

  Interessant artikel met direct toepasbare tips voor het ontwikkelen van advertentieteksten. Ik zou de template graag ontvangen. Altijd handig.

   Denie Geertzen
   6 Aug 2020
   1:50pm

   Hi Remon, dank voor je reactie. Je vindt het template in je mailbox!

  Saeet
  20 Aug 2020
  10:55am

  Kunt u mij er ook een toesturen? Ik ben u dankbaar.

   Denie Geertzen
   2 Sep 2020
   6:00pm

   Hi Saeet, dank voor je interesse. Je vindt hem in je mailbox!

  Hans
  26 Aug 2020
  12:02am

  Ik heb ook interesse in het template

   Denie Geertzen
   2 Sep 2020
   6:01pm

   Hi Hans, het template is zojuist naar je toe verzonden!

  Hugo
  10 Sep 2020
  10:19am

  Hi Denie, je mag mij het template ook wel toesturen, thanks!

   Denie Geertzen
   21 Sep 2020
   3:05pm

   Hi Hugo, het advertentietemplate vind je in je inbox!

  Vincent
  11 Sep 2020
  8:58am

  Ik zou het template graag ontvangen!

   Denie Geertzen
   21 Sep 2020
   3:06pm

   Hi Vincent, het template is je zojuist toegestuurd!

  Rick
  21 Sep 2020
  2:22pm

  Ik heb ook interesse in het template

   Denie Geertzen
   21 Sep 2020
   3:07pm

   Hi Rick, dank voor je interesse. Het advertentietemplate vind in je mail!

  JR
  26 Oct 2020
  11:35am

  Hoi Denie, Met plezier het artikel gelezen. Ik zou ook graag het template eens bekijken.

   Denie Geertzen
   11 Nov 2020
   2:26pm

   Hi JR, het template is zojuist met je gedeeld via mail!

  Daniel
  18 Nov 2020
  1:37pm

  Wat een handig artikel! Kan ik het template ook ontvangen?

   Denie Geertzen
   18 Nov 2020
   4:52pm

   Hi Daniel, dank voor je interesse in het template. Hij is zojuist met je gedeeld!

  Miquel
  18 Dec 2020
  12:10pm

  Ik zou graag het template willen ontvangen!

   Denie Geertzen
   22 Dec 2020
   3:18pm

   Hi Miquel, dank voor je interesse in het template! Je ontvangt hem via mail.

  Michelle
  15 Sep 2021
  12:42pm

  Interessant artikel en ik ben zeer benieuwd naar het template.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/