Emerce E-day 2018: AI, knowledge managers en spacecampagnes

“Hé San, ga je mee naar Emerce?” Ik draai me om en kijk in het breed lachende gezicht van Lotte. Ze heeft twee toegangskaarten gekregen na haar sessie bij DML eerder dit jaar. Omdat ik me vaak bezig houd met de voorbereidingen van events, kom ik er meestal niet aan toe om zonder ‘geregel’ die kant op te gaan. Ik twijfel dus geen moment en zet meteen de afspraak in mijn agenda. 

Op 11 oktober spreek ik af met Lotte bij de pont. Met een vers bemachtigde OV-fiets peddel ik door Amsterdam-Noord, met Lotte al vrolijk kletsend aan mijn zijde en de zon in mijn gezicht. Heerlijk dit! Van tevoren hadden we al uitgezocht hoe we bij de Kromhouthal moesten komen. En blijkbaar waren we niet de enige, want de redactie van Emerce had er een speciaal artikel aan gewijd: zo kom je bij Emerce E-day. Daar moest ik wel een beetje om glimlachen.

We spreken af voor de lunch en het is flink druk op de locatie. Het is even zoeken, maar we vinden Rightsshare in de derde zaal. Andy Zondervan vertelt over de complexiteit van de muziekindustrie en hoe Rightsshare door middel van Blockchain de uitwisseling van data, rechten, muziek en geld gemakkelijker en veiliger maakt. Voor een artiest is het vaak niet duidelijk wie zijn muziek geluisterd heeft, laat staan via welke kanalen en devices. Het klinkt mij wat vreemd in de oren, maar misschien is het wat naïef om te denken dat ‘meten = weten’ voor iedereen een lijfspreuk is. Gelukkig is er dus Rightsshare en zijn wij blij met het kijkje in de keuken van de vaak gesloten muziekindustrie.

meten is weten

Machine learning voor content

Na een korte break gaan we naar de grote zaal om te kijken naar Buzzfeed. Gilad Lotan, VP en hoofd Data Science vertelt kort over machine learning bij dit internationale online nieuwsplatform. Hij geeft een aantal goede tips en tricks met betrekking tot social, die ik direct noteer om uit te proberen bij de volgende social post.

Ask yourself: what’s the job of this piece of content? – Gilad Lotan

Gilad stelt dat we moeten nadenken over de taak van de content. Wat zegt de doelgroep na het lezen? ‘Dit is herkenbaar’, ‘Ik wil wat nieuws leren’, of ‘Ik voel me begrepen’? Het lijkt op de ‘why’- vraag van Sinek, maar dan net even anders. Ik schrijf het op, want ik wil deze gedachte meenemen in de voorbereidingen voor  de content van 2019.

Buzzfeed maakt gebruik van Machine Learning om ervoor te zorgen dat alle content bij de juiste doelgroep terecht komt. Interessant, maar voor mij nog een ver-van-mijn-bed show. Hoewel ik wel meteen wat punten noteer voor onze eigen website, zoals andere lay-out voor goed gelezen artikelen en nieuwsitems.  Helaas, nog niet geautomatiseerd.

Artikelen door mensen, niet door AI

Dan gaan we naar Blendle. De spreker, Ayden Galeh, is een bekende van Lotte. Ik ben geen abonnee van Blendle, maar ken het platform natuurlijk wel. Met een prachtig Frans accent vertelt Ayden over project Einstein; met als doel om jongeren te laten betalen voor goede journalistiek. De disruptieve keuze om per artikel te betalen bleek een schot in de roos. Na twee jaar bieden ze een miljoen gebruikers een gepersonaliseerd aanbod van artikelen. Inmiddels is Blendle in abonnementsvorm beschikbaar én is Blendle audio geïntroduceerd.

Ayden vertelt dat Blendle wel gebruik maakt van AI, maar dat de mens altijd voorop staat. De machine kijkt naar sociale signalen, trending onderwerpen en editorial recommendations en bepaalt op basis van deze factoren welke artikelen in je feed vertoond worden. Maar: de mens is leidend.

Mensen winnen altijd van de robot – Ayden Galeh

Blendle is een uitstekend voorbeeld van customer relationship. Vanaf de eerste dag draait het om het winnen van vertrouwen. Ayden maakt de logische vergelijking met een relatie. Je leert elkaar kennen, vertelt net genoeg om de ander geïnteresseerd te maken en stelt vragen om meer te weten over de interesses, dromen en passies. Na een tijdje check je even hoe het gaat, wat er beter kan en deel je wat meer over jezelf. Wie lid is van Blendle, herkent dit proces meteen. En heb je een opmerking? Dan krijg je een persoonlijk antwoord en ben je altijd welkom op het hoofdkantoor voor een kopje koffie. Ja, echt. Is dat niet onwijs tijdrovend? vroeg ik hem. Ayden keek me lachend aan en antwoordde in het mooiste Frans-Engels ‘Sure, but it’s so worth the time to invest in our relationship’.

THE EVERYWHERE BRAND

Moet je nou zo schreeuwen? Ja, want ik ben enthousiast en mijn favoriete sessie van de dag is aangebroken. Yeffrey Rohrs, ultiem Amerikaans en Chief Marketing Officer bij Digital Knowledge Platform Yext pleit voor Voice Ready- zijn. Als je denkt dat je Google Mijn Bedrijf-pagina voldoende is om up-to-date te houden, think again. Nu voice search al 20% van de zoekopdrachten via Google bepaalt, moeten we echt aan de bak met onze structured data en online profielen.

Een mooi voorbeeld van CVS pharmacy, waar Modern Family-ster Sarah Hyland haar medicijnen wil ophalen. Met haar Iphone zoekt ze naar het dichtstbijzijnde filiaal, ziet de openingstijden en komt bij de voordeur erachter dat ze al een uur gesloten zijn. Vol woede flikkert ze er een tweet uit en voilá: CVS heeft heel wat uit te leggen. Want die openingstijden in ICal, dat is toch hún pakkie an? CVS twitter

De zoekresultaten zijn niet altijd een correcte weergave van de openingstijden, als het op meerdere plekken anders staat aangegeven. Belangrijke tip: zorg ervoor dat je regelmatig controleert of alle gegevens die over jouw organisatie te vinden zijn, kloppen. Het staat op mijn to-do lijstje, want ook wij zijn nog te vinden als ‘zoekmachine marketingbureau’ aan de Schoutstraat in Almere. En da’s lang geleden!

Meer weten? Yext heeft een handige whitepaper geschreven over The Everywhere Brand. 

Out of this world social media campagnes

Als laatste sluiten we aan bij NASA. De social media manager van NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Veronica McGregor, deelt haar ervaringen met een van de eerste social media accounts van de organisatie. NASA heeft een hoop verschillende Twitter- en Instagram accounts, met elk een eigen, soms onverwachte, doelgroep. Zo bleken de volgers van het Twitter account @NASAMeteorWatch geen sterren-fans, maar veelal bang voor meteorieten te zijn! NASA is bij wet verplicht om alles wat ze doen, te delen met het Amerikaanse volk. Met miljoenen volgers wereldwijd, is Twitter een veelgebruikt medium om ons te vertellen wat er zich in de ruimte afspeelt. Het hoofdaccount @NASA heeft ruim 16.7 duizend video’s en afbeeldingen getweet.

Meelopen naast de Curiosity Rover

Dankzij de huidige technologie is de ervaring van een ruimtevaart niet alleen besteed aan astronauten. De afgelopen maanden hebben ze geëxperimenteerd met een 360 graden video waarbij je mee kunt lopen naast de Curiosity Rover op Mars! Je kunt dus gewoon vanuit je luie stoel met een VR-bril kunt meevaren op het ruimteschip rond Jupiter of Saturnus. Het loopt nog niet echt storm, maar NASA doet het ook niet voor de views, maar om transparant te zijn.

It’s a wrap!

Dat was onze dag op E-day. Over 351 dagen gaan we weer, om te ontdekken wat er speelt achter de horizon van de MarTech industrie! Ik ben benieuwd welke events jij nog op de planning hebt staan en welke ik ook niet mag missen! Laat het me vooral weten in de comments.