Ephemeral content: meer dan een buzzword?

Grote kans dat jij al eens van ephemeral content hebt gehoord. Dit is een van de laatste trends in de eeuwig groeiende lijst van marketing buzzwoorden. Met ephemeral content wordt al het materiaal bedoeld dat niet permanent is, zoals foto’s en video’s in de Instagram-, Snapchat- en Facebook stories. Hieronder vallen ook de live-streaming video’s, zoals behind-the-scenes en live Q&A’s. In deel 1 van dit blogartikel zal ik uitleggen wat ephemeral content inhoudt en in deel 2 zal ik uitleggen hoe jij ephemeral content kunt verwerken in jouw marketingstrategie.

ephemeral content instagram

Instagram Stories

De opkomst van ephemeral content

Met maar liefst tien miljard dagelijkse videoweergaven kan geen marketeer Snapchat negeren. Naast dat Snapchat als het ware ephemeral content heeft geïntroduceerd, is Snapchat ook één van de beste manieren om millennials en generatie Z te bereiken. Snapchat’s populariteit is grotendeels te danken aan het feit dat de berichten maximaal vierentwintig uur te zien zijn. Ook wordt de gebruiker geïnformeerd wanneer een screenshot is genomen. In een tijd dat (bijna) alle content wordt opgeslagen, biedt Snapchat een verfrissende andere aanpak. Instagram en Facebook spelen goed in op het succes van Snapchat met hun Stories.

Wat interessant is aan ephemeral content, is dat het een tegengesteld effect heeft aan andere social media. Doordat de berichten verdwijnen, is een soort exclusiviteit aanwezig. Hierdoor zijn gebruikers scherper, omdat zij niets willen missen. Voor velen is het bekijken van Instagram-, Snapchat en Facebook stories onderdeel geworden van hun dagelijkse routine, wat marketingmogelijkheden biedt voor merken (zoals het jouwe).

Ephemeral content is eigenlijk onmisbaar als je een band wilt opbouwen met jouw doelgroep.  Door regelmatig interessante of grappige stories te delen, kun jij onderdeel worden van die dagelijkse routine. Bedient jouw bedrijf de zakelijke markt en is ephemeral content via social platformen niet het meest voor de hand liggende marketingkanaal? Dan is het ook een optie om ephemeral content te verwerken op de website. Je kunt ook tijdelijke content op jouw eigen website aanbieden, waarna jij de bezoekers doorstuurt naar delen van de website die winstgevend zijn.

Waarom jij ephemeral content wilt gebruiken

Tegenwoordig leven wij in een engagement economie; aandacht van de klant is niet voor niets de heilige graal van veel marketeers. Volgens Accenture zal de uitgevende kracht van millennials in 2020 voorbij de 1 triljoen dollar liggen. Nu is dus dé tijd om hen actief te bereiken.

Een belangrijk voordeel van ephemeral content is de fear of missing out (FOMO). Doordat de content binnen een paar uur verloren raakt, wordt de FOMO aangewakkerd, waardoor de doelgroep sneller reageert dan wanneer de content voor een langere tijd beschikbaar zou zijn. Hierdoor zorgt ephemeral content voor de aandacht van (potentiële) doelgroepen.

QR code

Via GIPHY

Een ander voordeel is dat bijna 77% van alle volwassenen een smartphone heeft. Dit aantal zal naar verwachting toenemen. Dure video equipment is dus niet nodig bij deze marketingmethode. Merken kunnen gebruik maken van QR- en Snapcodes om hun ephemeral content makkelijk toegankelijk te maken. Daarnaast is de waarschijnlijkheid dat visuele content gedeeld wordt op social media veertig keer groter dan bij andere soorten content. Ook ligt ook de mate van betrokkenheid hoger, wat ook ligt aan het feit dat ephemeral content via Snapchat en/of Insta Stories full screen is, waardoor de focus volledig bij die specifieke content ligt.

Social media voorspelling 2018

Via Marketingfacts

Uit het Nationale Social Media Onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren Facebook verlaten. Als je die wilt bereiken zal je met de tijd mee moeten gaan en je aan moeten passen aan nieuwe kanalen, zoals Insta Stories en Snapchat. Ook de oudere doelgroepen kunnen goed bereikt worden met bijvoorbeeld Facebook Live video’s. Denk aan de live trainingen die “éénmalig” worden aangeboden.

Promotie en contentdistributie

Een voorbeeld van ephemeral content is het geo-filter service van Snapchat waar merken gebruik van kunnen maken. Deze service biedt merken de mogelijkheid om een filter te maken voor een tijd- en locatiegevoelig evenement. Deze goedkope service biedt iedereen die in de buurt is van de locatie op een bepaald tijdstip een filter aan dat geschikt is voor de Snapchats. Dit is een unieke manier om jouw evenement te promoten.

Steeds meer platforms bieden een soortgelijke mogelijkheid aan om ephemeral content te distribueren. Ephemeral content zal nog een lange tijd blijven, dus als jouw doelgroep past binnen het kader van een actieve en snelle omgeving zoals hierboven beschreven, waarom zou jij het dan niet in jouw marketingstrategie opnemen? Waar de mogelijkheden van ephemeral content gelimiteerd lijken, is het goedkoop en authentiek, wat kan resulteren in een grote mate van engagement van jouw volgers.

Tot slot

In deel 2 laat ik je zien hoe jij ephemeral content kunt gebruiken in jouw marketingstrategie. Mocht je in de tussentijd aan de slag willen met ephemeral content en er niet uitkomen, laat dan een reactie achter of stuur mij een e-mail!