Facebook Ads: Dynamische URL parameters instellen voor UTM tagging

In mijn vorige blog over UTM-tagging in Facebook Ads legde ik uit dat het verre van optimaal is om de default instellingen te gebruiken. En inderdaad, honderden social media links voorzien van UTM-tagging zodat de informatie goed binnenkomt in Google Analytics is een rotklus. Naast dat het veel tijd kost is het ook nog eens ontzettend fout gevoelig. Vandaar dat dit blog jou helpt om aan de slag te gaan met dynamische UTM-tagging parameters.

Dynamische parameters gebruiken 

Dynamische parameters gebruiken in je UTM-tagging is een handige truc om je werk makkelijker en slimmer te doen.

 • Tijd besparen: Dynamische parameters kosten veel minder tijd om op te zetten. Handmatig alle links taggen met de “Build a URL parameter” feature in Facebook Ads kost ontzettend veel tijd.Build a URL parameter
 • Minder foutgevoelig: het handmatig taggen van links is erg foutgevoelig. Een keertje incorrect copy & pasten uit een UTM-tagging sheet komt sowieso een keer voor. Of een fout met hoofdletter gebruik. Dynamische parameters hebben geen copy & paste problemen en doen niet aan per ongeluk hoofdletters in je bron. Plus dynamische parameters zijn gewoon te combineren met jouw prachtige UTM-tagging document.
 • Meer inzicht: Op het moment dat Facebook Ads op Facebook, Instagram, Audience Network en Messenger wordt uitgeleverd, kunnen dynamische parameters jou helpen met achterhalen in Google Analytics wat de plaatsing van jouw advertentie was.  Dit doordat deze dynamisch en niet statisch wordt meegegeven aan de URL.Facebook ads placements

 

 

Dynamische URL parameters: hoe werkt het? 

Dynamische URL parameters vullen dynamisch een waarde in jouw UTM tagging in. Bijvoorbeeld een dynamische parameter kan dynamisch voor de UTM-source de bron van jouw advertentie (Facebook, Instagram, Messenger of Audience Network) invullen. Of de naam van de desbetreffende campagne voor de UTM-campaign. Niet langer moet jij zelf de UTM-tagging opstellen voor iedere link, maar je geeft aan elke link exact dezelfde UTM-tagging mee met dynamische parameters die zelf zorgen dat jouw UTM-tags goed worden ingevuld. 

Laten we als voorbeeld de bron van een campagne nemen. Normaal gesproken zou jij zelf de link aanpassen op basis van de advertentie, bijvoorbeeld:

 • https://www.nike.com?utm_source=facebook
 • https://www.nike.com?utm_source=instagram
 • https://www.nike.com?utm_source=facebookmessenger
 • https://www.nike.com?utm_source=facebookaudiencenetwork

Dit kan ook dynamisch door in de Facebook Ads manager aan te geven dat je de source wilt invullen met {{site.source.name}}. De dynamische parameter site.source.name kan 4 waardes aannemen fb, ig, msg en an voor facebook, instagram, facebook messenger en audience network. 

Dynamische parameter mockup
Mock up Nike.com Facebook en Instagram met dynamische {{site.source.name}} parameter

 

Welke dynamische URL parameters zijn er voor Facebook Ads?

Naast de site source zijn er in totaal 8 dynamische waardes die kunnen worden meegegeven aan een URL in de Facebook Ads Manager, namelijk: 

 • ad_id={{ad.id}}
 • adset_id={{adset.id}}
 • campaign_id={{campaign.id}}
 • ad_name={{ad.name}}
 • adset_name={{adset.name}}
 • campaign_name={{campaign.name}}
 • placement={{placement}}
 • site_source_name={{site.source.name}}

Voor de campagne, adset en ad kun je kiezen of je de benaming wilt meegeven of dat je het id wilt meegeven. Het id is een unieke waarde die Facebook Ads meegeeft aan iedere campagne, adset en ad. Deze waarde kan niet veranderen en kan worden gebruikt om een campagne, adset of ad te herleiden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de namen die jij hebt gebruikt in de Facebook Ads Manager te gebruiken i.p.v. een nummer. Deze variant is waarschijnlijk een stuk duidelijker voor zowel jezelf als jouw collega’s.

Helaas reflecteert de {{campaign.name}} niet wijzigingen aan campagnenamen. De campagnenaam die de dynamische parameter meegeeft is de eerste naam die de campagne ooit gehad heeft. Dus wanneer je een campagnenaam wijzigt en dit ook wilt terug zien in Analytics zal je moeten afstappen van de dynamische parameter of een nieuwe campagne aan moeten maken.

Het verschil tussen site.source.name en placement

{{site.source.name}} geeft aan op welk platform jouw advertentie is uitgeleverd. De beschikbare advertentie platformen zijn: facebook (fb), instagram (ig), het facebook audience netwerk (an) of facebook messenger (msg). De {{placement}} geeft aan op welke plaats op het respectievelijk platform de advertentie is weergegeven. Zo kan een advertentie op het platform facebook, bijvoorbeeld in de rechter kolom worden weergegeven (de {{placement}} is dan facebook_right_column) maar kan ook de news feed zijn (de {{placement}} is dan facebook_desktop_feed of facebook_mobile_feed). 

Het verschil tussen site source en placements

Het toepassen van dynamische parameters

In het toepassen van dynamische parameters binnen een UTM-tagging plan, hanteren wij nog steeds de 15 spelregels van UTM-tagging. Voor het voorbeeld van het toepassen van dynamische parameters is de grote vraag: welke parameter ga ik voor welke utm-tag gebruiken? Daarbij kan spelregel 9 uit het bovenstaande blog helpen, namelijk de generikiteitstheorie. Kort samengevat worden de mogelijke de tags kanaaloverstijgend verdeeld van generiek naar specifiek van medium naar term.

Zo pas je dynamische parameters toe

Hierbij is het ook belangrijk om niet spelregel 1 te vergeten: consistentie is het aller aller belangrijkste! Dus als je bepaalde regels hanteert voor andere social media kanalen, doe dat dan ook zo voor Facebook en Instagram. Bijvoorbeeld maak je voor Pinterest het onderscheid in media tussen paid social en organic social? Doe dit dan ook voor Facebook Ads.

Een voorbeeld opzet voor een remarketing carousel ad met de Top 5 SEA-blogs in de maand juli van de Traffic Builders website zou dus kunnen zijn:

UTM tag voorbeeld waarde parameters

Zo wordt dus automatisch de URL met dynamische parameters door Facebook vervangen met de desbetreffende waardes (naam of id) van jouw campagne, adset, en ad. 

Bijvoorbeeld van:

URL parameters optional

Naar:

utm_source=fb&utm_medium=social_ads&utm_campaign=activate_remarketing_blogbezoekers_augustus_2019&utm_term=remarketing_seo_sea_blogs&utm_content=carrousel_ad_top_sea_blogs_juli

Conclusies

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij hoe dynamische URL parameters in Facebook Ads werken en hoe je ze kan toepassen. In het volgende blog helpen we jou met het instellen van de dynamische parameters voor jouw campagnes op basis van de UTM-tagging spelregels, het kiezen van informatieve campagne, adset en ad namen, & geven we jou een UTM-tagging checklist voor Facebook Ads en Google Analytics om na te gaan of alle data goed binnenkomt.

Heb je in de tussentijd nog vragen over het implementeren van dynamische URL parameters in Facebook Ads of in andere marketing kanalen. Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.