Facebook brengt geluk in kaart

Facebook denkt te kunnen zeggen hoe gelukkig mensen zijn. Daarvoor heeft het vriendennetwerk de Gross National Happiness Index, kortweg GNH (de “I” valt in de afkorting blijkbaar af) ontwikkeld, zo meldt CNET. Door de boodschappen van gebruikers te lezen, wordt het geluk op Facebook vastgesteld.

Facebook en geluk werden al vaker met elkaar in verband gebracht. Het blijkt namelijk zo te zijn dat je gelukkiger bent op sociale netwerken als je meer vrienden hebt en vice versa. Dat sommige sociale netwerken verslavend zijn, is dan slechts een klein nadeel dat niet meer opweegt tegen de voordelen. Onlangs werd al gekeken naar de toegevoegde waarde van sociale netwerken. Hoewel dit niet lang geleden was, had niemand destijds aan zien komen dat het geluk van mensen in kaart brengen 1 van de toegevoegde waarden van Facebook zou zijn.

Hoe meet Facebook geluk?
Facebook kijkt voor het bepalen van de mate waarin gebruikers gelukkig zijn naar de zogenaamde status updates. Helaas wordt vooralsnog alleen gekeken naar de status updates van Amerikaanse gebruikers, die bij elkaar ongeveer een kwart van de aanhang vormen. Er wordt gekeken naar de mate waarin bepaalde woorden en kreten die van tevoren bestempeld zijn als positief terugkomen in de berichten.

Opvallend aan het geluk van Facebook-gebruikers
Op Facebook laten de gebruikers bij feestdagen en op historisch belangrijke momenten, zoals de verkiezing van President Obama, een piek zien. Ook is er een dal te zien op ‘slechte dagen, zoals toen de Aziatische beurs naar beneden dook en tegelijkertijd acteur Heath Ledger dood werd gevonden. Over het algemeen lijken gebruikers van Facebook overigens niet heel gelukkig.

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft al eerder gesproken over het willen starten van een zogenaamde ‘sentiment engine’ die aan de hand van de gemoedstoestand van mensen kan voorspellen of er slecht nieuws aan gaat komen. De vriendensite doet er overigens zoveel mogelijk aan om privacy van gebruikers te garanderen. De status updates worden daarom uitsluitend door computers gelezen.

Facebook

Gevolgen van deze ontwikkelingen bij Facebook
Er zijn door deze ontwikkelingen bij Facebook leuke mogelijkheden denkbaar voor social advertising. Zo kun je advertenties op Facebook afstemmen op de gevoelens van je publiek. Zijn er veel mensen die zich ziek voelen (bijvoorbeeld door een flinke golf van de Mexicaanse griep), dan kun je hierop inspringen door te adverteren met medicijnen. Zijn mensen ongelukkig? Niets helpt beter voor een tijdelijke opkikker dan lekker shoppen, dus een advertentie van een webshop is een goede mogelijkheid. Dit zijn slechts enkele, globale voorbeelden van mogelijkheden. De ‘sentiment engine’ zal eerst uitgewerkt moeten worden voordat de werkelijke mogelijkheden voor adverteerders op Facebook duidelijk worden.