Facebook Dynamic Product Ads: Wat zijn het en wat zijn de voordelen?

Stel, je bent van plan om op vakantie te gaan. Je zit vliegtickets online te vergelijken, maar bent even toe aan ontspanning en klikt op Facebook. Tot je grote verbazing zie je gelijk een advertentie voorbij komen met de vliegtickets die je zojuist online hebt bekeken. Herkenbaar toch? Dit is een voorbeeld van Dynamische Remarketing op Facebook. De adverteerder realiseert deze dynamische advertentie d.m.v. Facebook Dynamic Product Ads. In het eerste deel van deze blogreeks zal ik behandelen wat Facebook Dynamic Product Ads precies zijn en wat de voordelen hiervan zijn. Dit blog maakt deel uit van een serie waarin ik je ga vertellen over de vereisten, hoe je de ads opbouwt en geef ik je tips op het gebied van strategie en optimalisaties.

Voordat ik begin met de blogreeks, is het van belang dat je bekend bent met de volgende termen:

  • Facebook-pixel: “De Facebook-pixel is een analysehulpmiddel waarmee je de effectiviteit van je advertenties kunt meten en inzicht kunt krijgen in de acties die mensen uitvoeren op je website.”
  • Productfeed: “Een exportbestand uit de productdatabase van een adverteerder/webshop.”
  • Facebook Business Manager: “Gratis platform om advertenties uit te voeren en bij te houden, middelen zoals je pagina’s en advertentieaccounts te beheren, en bureaus of marketingpartners toe te voegen om te helpen met het beheer van je bedrijf.”
  • Facebook Catalog Manager:Met Catalog Manager kun je een catalogus van je inventaris (producten, vluchten, hotels, vastgoed en meer) maken en beheren en je inventaris gebruiken voor een scala aan bedrijfsdoeleinden op Facebook, op Instagram, in Messenger en in het Audience Network.”
  • Facebook Productsets: “Een groep artikelen uit de inventaris van je catalogus. Als je een productverzameling maakt, pas je filters zoals beschikbaarheid, merk of prijs toe om aan te geven welke artikelen de productverzameling moet bevatten.”

Wat zijn Facebook Dynamic Product Ads?

Facebook Dynamic Product Ads zijn dynamische advertenties van Facebook waarbij producten uit een productfeed automatisch worden weergegeven aan personen die interesse in deze producten hebben getoond op je website, in je app of ergens anders op internet. Het bekendste voorbeeld hiervan beschreef ik al even in de inleiding: men toont interesse in een product op een website en wanneer men zich op Facebook bevindt, ziet men direct een advertentie met het product waarin net interesse is getoond op de desbetreffende website. Dit noemen we Dynamische Remarketing via Facebook.

Facebook Dynamic Product Ads

Maar er zijn meerdere mogelijkheden om Facebook Dynamic Product Ads in te zetten. Allereerst is het mogelijk om op Facebook te adverteren, maar daarnaast kan je jouw Dynamische Advertenties ook uitleveren via Instagram of via het Audience Network (je wordt dan vertoond op websites die aangesloten zijn bij het Audience Network van Facebook). Daarnaast is het goed om te weten dat het geen verplichting is dat een persoon interesse heeft getoond in een product op jouw website of in jouw app, om dynamische advertenties in te zetten. Het kan namelijk ook voorkomen dat men interesse toont in een (vergelijkbaar) product, dat jij ook aanbiedt op jouw website of in jouw app, maar deze interesse niet getoond heeft op jouw website of in jouw app. Doordat Facebook gebruikersinformatie verzamelt, is het voor Facebook ook mogelijk om een interessegroep te maken o.b.v. dit gedrag. Als adverteerder is het mogelijk om deze interessegroepen toe te voegen bij het instellen van jouw targeting. Op deze manier kun je toch personen bereiken die nog geen interactie hebben gehad met jouw website en/of app. Dit wordt ook wel Dynamische Prospecting genoemd. Welke strategieën er zijn voor Facebook Dynamische Remarketing en Prospecting bespreek ik later in deze blogreeks.

Facebook Dynamic Product Ads: wat zijn de voordelen?

Inmiddels zijn Facebook Dynamic Product Ads al zeker een aantal jaar beschikbaar in Nederland en uiteraard ben ik me er van bewust dat ik niet de eerste ben die over dit onderwerp schrijft. Echter zien we nog vaak dat de Catalog Manager en de Facebook Dynamic Product Ads (DPA) door maar weinig bedrijven ingezet worden. Zonde, want Facebook heeft in 2019 nog steeds 10,1 miljoen gebruikers in Nederland (bron: Nationaal Social Media Onderzoek – Newcom). Het aantal gebruikers is zeker gedaald t.o.v. 2018 (voornamelijk door schandalen met datalekken en nepnieuws), maar 10,1 miljoen is nog steeds 59% van de Nederlandse bevolking! Alleen WhatsApp heeft momenteel meer gebruikers in 2019 (11,9 miljoen). We zien dan ook vaak dat Facebook Dynamic Product Ads, zeker bij grote E-commerce webshops, binnen de totale marketingmix een toegevoegde waarde kan zijn. Onderstaand heb ik de grootste voordelen van Facebook Dynamic Product Ads opgesomd:

  • Automatisch potentiële kopers bereiken d.m.v. Dynamische Remarketing: lever dynamische advertenties uit via Facebook, Instagram of het Audience Network aan personen die interesse hebben getoond in een product op jouw website of in jouw app
  • Automatisch nieuwe potentiële kopers bereiken d.m.v. Dynamische Prospecting: lever dynamische advertenties uit via Facebook, Instagram of het Audience Network aan personen die interesse hebben getoond in je producten (of vergelijkbare producten), maar niet jouw website of jouw mobiele app hebben bezocht (Facebook Dynamische Prospecting campagnes)
    • In een later blog geef ik aan hoe je d.m.v. productsets relevante(re) advertenties kan inzetten bij Dynamische Prospecting campagnes
  • Facebook Dynamic Product Ads zijn schaalbaar: het is mogelijk om de dynamische advertenties door te kopiëren naar andere advertentieaccounts
    • Dit maakt het voor internationale bedrijven bijvoorbeeld heel gemakkelijk om de strategie door te kopiëren naar andere landen.
      • Uiteraard moet er per land wel een aparte productfeed komen en moeten de advertentieteksten vertaald worden
    • Wordt er een nieuw product toegevoegd aan jouw productdatabase? Dan wordt er direct op dit product geadverteerd, zonder dat jij handmatig een advertentie hoeft te bouwen. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het bouwen van jouw Facebook Advertenties!

Tot slot

Wil jij ook gebruik maken van bovenstaande voordelen en dynamische advertenties inzetten via Facebook? Blijf dan zeker deze blogreeks volgen. In het volgende deel van deze blogreeks richt ik me namelijk op de vereisten van Facebook Dynamic Product Ads en hoe je Facebook Dynamic Product Ads kan opzetten.

Heb je nog vragen over dit blog? Laat het dan vooral weten in de reacties, zodat ik jouw vragen kan beantwoorden.