Financial Times betrapt op gebruik van verborgen links

Geschatte leestijd: 1 minuten
Op de website van de Financial Times blijken verborgen links te staan naar MoneySupermarket.com. Alle belangrijke zoekmachines maken gebruik van een systeem dat links naar een website telt alszijnde stemmen voor die website. Hoe meer websites naar webpagina X linken, des te relevanter wordt webpagina X geacht met alle positieve gevolgen voor de posities in de zoekmachines van dien. Daarbij tellen links van (thema)relevante pagina’s zwaarder. Zo heeft zoekmachine Google het PageRank mechanisme en noemt Teoma haar linkalgoritme HITS. Andere zoekmachines maken van soortgelijke principes gebruik. 

Links verkrijgen op een populaire website met een hoge mate van themarelevantie is van grote invloed op de posities in de zoekmachines. Linkbuilding vormt dan ook een belangrijke peiler onder alle zoekmachine optimalisatie trajecten. Voor een aanbieder van financiële producten zijn link van de Financial Times dus erg waardevol. Men kan ervan uitgaan dat er diep in de portemonnee is getast voor de links op FT.com naar MoneySupermarket.com. Echter, het is in strijd met de richtlijnen van Google ten aanzien van zoekmachine optimalisatie.

Opbouw van verborgen links
Men heeft in het overzicht van partnersites op FT.com een extra zevende link toegevoegd, welke in de stylesheet exact dezelfde tekstkleur mee heeft gekregen als de achtergrondkleur van de pagina. Omdat de zoekmachines alleen de HTML doorlopen, zullen de meeste spiders dit niet detecteren alzijnde spam.

Wat de mogelijke gevolgen zijn? Moneysupermarket is de partij die profiteert van de links. Google zou hen dus een penalty kunnen opleggen waardoor tijdelijk minder goede posities in de zoekmachines behaalt zullen worden. Het is echter de vraag in hoeverre de Financial Times schuldig is. Ze profiteren niet direct van de links (hoewel het ze wel geld zal opleveren) dus Google kan hun moeilijk straffen. Aan de andere kant kan Google dit moeilijk negeren. De tijd zal het leren.

Bron: Linkingmatters / Marketingfacts


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.