Gaan spel en taal fouten en onjuist spatie gebruik langzaam aan in burgeren?
Spel- en taalfouten lijken steeds meer in te burgeren. Vooral onjuist spatiegebruik is een veel voorkomende fout. SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik) had voor 2007 weer interessante nominaties. De uiteindelijke winnaar was naakt model tekenen van de website van Top Tours uit Amsterdam. Ook nummer twee kreeg door de onterechte spatie een erg leuke nieuwe betekenis: zeventien jarigen. Deze was te vinden op de website van de Krant van Gouda. Veronica verblijdde mij laatst nog door aan te kondigen dat ZO METEEN (bedoelt de zender hier daadwerkelijk straks onmiddellijk?) mijn programma zou beginnen. Eerlijk is eerlijk: het is soms wel even nadenken of woorden nu aan elkaar of los moeten. Naast mensen die consequent alles los van elkaar schrijven, heb je ook mensen die alles aanelkaarschrijven.
Wat is nou het probleem? Het leeuwendeel van de bevolking zal een verkeerd geplaatste spatie niet eens op merken, dus slechts een select groepje taalpuristen voelt lichte jeuk bij het signaleren van deze fout. Het probleem wordt echter irritant (of een leuke uitdaging) wanneer je SEO copywriter bent en dus teksten moet opstellen met behulp van populaire zoektermen.
Een voorbeeld
Een klant levert verschillende diensten voor professionals, waaronder sollicitatietraining en loopbaanbegeleiding. Op twee aparte paginas staan deze diensten uitvoerig beschreven. Het grote probleem is hier, dat jij het hebt over sollicitatietraining en loopbaanbegeleiding terwijl ongeveer iedereen op zoek is naar sollicitatie training en loopbaan begeleiding (gelukkig zoekt slechts een verwaarloosbaar percentage naar loop baan begeleiding). Nu moet je als SEO copywriter twee geoptimaliseerde paginas opstellen
Absoluut onbetwiste regel nummer 1 is (voor mij): foutloze spelling. Daardoor is de optie om consequent incorrect gespelde termen te gebruiken van tafel geveegd. Aangezien werken met teksten die onzichtbaar zijn voor de bezoeker maar wel door zoekmachines worden gezien een achterhaald en ondenkbaar trucje is, valt ook die mogelijkheid af. De enige optie die overblijft, is het gebruiken van creatieve zinsconstructies. Wij bieden voor jouw sollicitatie training op maat! Of: Wij bieden voor jouw loopbaan begeleiding!
Hoewel deze oplossingen ervoor zorgen dat de keywords naast elkaar komen te staan, blijven er wat problemen bestaan. Het aantal zinnen dat je kunt bedenken is niet oneindig, en de tekst gaat er na vier of vijf van deze zinnen wat onnatuurlijk uitzien. Bovendien wordt het moeilijk om de zoekterm op de meest geliefde plaatsen te krijgen.
Mijn vraag aan Nederland is daarom: maak mijn werk wat gemakkelijker, zorg dat spel- en taalfouten en onjuist spatiegebruik niet langzaamaan inburgeren!