
De IAB Taskforce Search introduceert vandaag een nieuwe “Gedragscode Zoekmachinemarketing”. Circa 20 zoekmachinemarketingbureaus die zijn aangesloten bij de IAB Taskforce Search van branchevereniging het Interactive Advertising Bureau Nederland onderschrijven de nieuwe gedragscode. De totstandkoming van de gedragscode is de belangrijkste stap voorwaarts in het streven van de Taskforce Search om de Nederlandse markt voor zoekmachinemarketing verder te professionaliseren en transparant te maken. De gedragscode is te downloaden vanaf de website van het IAB.
Sinds de aanstelling van het nieuwe bestuur van de taskforce in januari dit jaar hebben we hard gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe gedragscode. We zien dit als één van de belangrijkste middelen om de professionalisering van de zoemachinemarketingbureaus en de transparantie voor opdrachtgevers te bevorderen. We zijn dan ook erg blij dat we dit in zon korte tijd hebben weten te realiseren , aldus Wolter Tjeenk Willink, oprichter van zoekmachinemarketingbureau Traffic Builders en sinds januari dit jaar voorzitter van de IAB Taskforce Search.
Oude gedragscode zoekmachinemarketing onwerkbaar
Het IAB introduceerde al eerder in 2004 een gedragscode zoekmachinemarketing, maar deze was inmiddels sterk verouderd en daardoor onwerkbaar. Tjeenk Willink vervolgt: de oude gedragscode voegde weinig toe aan de richtlijnen zoals zoekmachines die zelf hanteren en werd bovendien niet altijd even goed nageleeft. De nieuwe gedragscode beoogt opdrachtgevers te wijzen op enkele belangrijke aandachtspunten bij het contracteren van een zoekmachinemarketingbureau en gebiedt bureaus om opdrachtgevers correct en volledig informeren. Het staat opdrachtgevers en bureaus dan ook vrij om van de gedragscode af te wijken, mits de opdrachtgever deze afspraken goed geïnformeerd en weloverwogen heeft kunnen maken.
Inhoud van de gedragscode
Naast het verstrekken van informatie over de zoekmachine-optimalisatie (SEO) richtlijnen van zoekmachines en voorbeelden van niet toegestane optimalisatiemethoden en technieken wordt ook aan andere aspecten aandacht besteed. Zo verplichten alle deelnemende zoekmachinemarketingbureaus zich om met opdrachtgevers duidelijke afspraken te maken over het intellectueel eigendom op opgeleverde producten en conformeren zij zich mee te werken aan het overdragen van accounts van advertentiecampagnes, mocht een opdrachtgever besluiten om van bureau te veranderen, aldus Tjeenk Willink.
Marco Derksen, voorzitter IAB Nederland: nadat de Taskforce Search afgelopen jaar een standaard Request for Proposal voor opdrachtgevers heeft opgesteld, is de gedragscode een tweede belangrijke stap in de verdere professionalisering van de zoekmachinemarketingmarkt.
Deelnemende zoekmachinemarketingbureaus
Bureaus die de gedragscode van de Taskforce Search ondersteunen zijn:
- Checkit
- Clearsense
- eFocus
- Ilse Media
- Indenty
- Onetomarket
- Orange Valley
- Outrider
- Search Factory
- Searchresult
- SEOGuru
- Traffic Builders zoekmachinemarketing
- Traffic4u
- Tribal Internet Marketing
- Yonego
De Gedragscode Zoekmachinemarketing is te downloaden op de website van het IAB. Klik hier omde “Gedragscode Zoekmachinemarketing” in PDF te downloaden.
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 2 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
Denie Geertzen - 4 augustus 2020Geschatte leestijd: 2 minuten Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen…
Geef een reactie