Generatieve AI In Search: De Huidige Stand Van Zaken

Hoe transformeert Big Tech Search met generatieve AI en hoe ziet de toekomst van het zoeken op het web eruit in 2024?

Dit artikel speculeert niet over de gevolgen voor ons werk. Het biedt een eenvoudig overzicht van recente voorbeelden waarin de grote spelers generatieve AI in hun zoekmachines integreren, en nieuwe manieren om het web te doorzoeken met behulp van AI.

All In Op Generatieve AI

De kwartaalverslagen die vorige week werden gepresenteerd, boden inzicht in de bedrijfsuitgaven en strategie, met AI nog steeds als hot topic:

“Op dit moment vervangt ChatGPT Google Search niet, maar de mogelijkheid bestaat dat een AI-systeem dat in de toekomst wel doet. Het is belangrijk om vooruit te kijken, voorbij de huidige zoektechnologieĆ«n.”

Sam Altman
CEO van OpenAI

“We zijn een nieuw tijdperk van AI binnengegaan dat de productiviteit van elk individu, organisatie en industrie op aarde fundamenteel zal veranderen en ons zal helpen bij het aanpakken van enkele van onze meest urgente uitdagingen.”

Satya Nadella
CEO van Microsoft

“We zitten nog in de beginfase van de SGE-uitrol, maar de effectiviteit is al bevestigd. We werken aan verbetering van de gebruikerservaring en zijn optimistisch over de voortgang. Onze teams zijn bekwaam in het integreren van technologische vooruitgang en het leveren van de juiste gebruikerservaring, ook met advertenties. Ik voorzie aanzienlijke voordelen.”

Sundar Pichai
CEO van Google

Van Zoekresultaten Naar Conversaties

Ik heb ervoor gekozen om mij te concentreren op drie zoekintenties: merkgericht, vergelijken en shoppen. Deze onderzoek ik binnen de context van verschillende generatieve AI-integraties:

  • ChatGPT (Browse with Bing)
  • Intern (Interne AI-chatomgeving met maatwerk zoekfunctie)
  • Bing Chat
  • Google SGE (Search Generative Experience)
  • Perplexity (AI-first zoekmachine)
  • Agents (autonome AI-systemen die je een taak kunt geven, ze bedenken zelf een plan en gebruiken tools, vaak een browser, om de klus te klaren)

Opmerkingen:

  • Op dit moment werkt Google met man en macht aan een AI-model dat moet gaan concurreren met GPT-4. Dit model, genaamd Gemini, wordt naar verwachting nog dit jaar gelanceerd. Neem tot die tijd de AI-resultaten van Google SGE met een korreltje zout.
  • Aangezien Google SGE en andere tools nog niet in Nederland beschikbaar zijn, zijn de meeste voorbeelden in het Engels.
  • Generatieve AI blinkt uit in specifieke long tail-zoekopdrachten met veel context. De voorbeelden zijn echter gericht op short tail, aangezien onze sector daar nog altijd de meeste aandacht aan besteedt.

Next-Gen Zoeken: Van Rankings Naar (Misschien Een) “Bronvermelding”

Inhoudsopgave:

Merkgericht: traffic builders

ChatGPT

Intern

Bing Chat

Google SGE

Perplexity

Agent

Vergelijken: beste zorgverzekering 2024

ChatGPT

Bing Chat

Google SGE

Perplexity

Agent

Vergelijken: google pixel 8 pro vs iphone 15 pro

ChatGPT

Google SGE

Bing Chat

Perplexity

Agent

Shoppen: airfryer xxl

ChatGPT

Intern

Google SGE

Bing Chat

Perplexity

Conclusie

Google, de klikken-dief van de digitale wereld, gebruikt al lange tijd featured snippets en andere slimme trucjes om clicks bij zoekopdrachten weg te kapen. De inzet van generatieve AI in Search, chatbots met browsers, en de opkomst van autonome AI-agents zullen dit proces enkel versnellen. Ik merk nu al dat ik steeds minder gebruik maak van zoekmachines. Waarom zou ik nog zelf zoeken of vergelijken, als mijn digitale assistent dit voor mij kan doen?

In de voorbeelden zien we de eerste experimenten die worden uitgevoerd om AI een integraal onderdeel van search te maken. Als de huidige ontwikkelingssnelheid aanhoudt, hallucinaties worden aangepakt en kosten verminderen, nemen we binnenkort misschien afscheid van het ’tien blauwe links’-tijdperk.

Meer lezen over AI? We hebben al onze informatie hier gebundeld voor je!