Gezonde Content voor Health Food-sites: 3 tips
Anno 2015 zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van eten en wat we in ons lichaam stoppen: het is niet voor niets dat paleo, vegan, raw food en biologisch eten zich hebben ontwikkeld van hippe dieettrends naar ingeburgerde levenswijzen. Merken van voedingsmiddelen en winkeliers binnen de food retail en Fast moving consumer goods (FMCG) spelen hier met hun reclame-uitingen en content erg handig en snel op in, maar wanneer is deze boodschap nog authentiek en oprecht? Hoe maak je duidelijk dat jouw boodschap echt is en zorg je dat je doelgroep merkt dat je niet “quick & dirty” meelift op de laatste voedseltrend? Het geheim ligt in de content: die kan jouw boodschap maken of breken. De juiste toon en stijl zijn dan ook cruciaal. Lees hieronder 3 tips om de content van jouw food site gezond te houden.
1. Food focus = good focus
Realiseer je allereerst dat content marketing niet alleen om een paar leuke, wervende tekstjes gaat. De juiste focus zit door je gehele site verweven en deze focus kan variëren van informeren tot inspireren. Het werkt dan ook op verschillende niveaus, zodat alle vormen van content marketing op de website gericht zijn op het onderschrijven van je boodschap. The Content Marketing Institute hanteert niet voor niets de volgende definitie: “content marketing is een marketing techniek die draait om het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk afgekaderde doelgroep aan te trekken en te verwerven – met het doel om winstgevend klantengedrag te stimuleren”. Neem dit ter harte voor je begint met het schrijven van je content, zodat je het doel van je teksten niet uit het oog verliest.
2. Sharing is caring
De koppeling met Social Media kan interessante voordelen voor jouw specifieke boodschap, merk en berichten opleveren. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een blogsectie met relevante berichten in je site op te nemen, kun je de link direct doorplaatsen op je social media-profielen. Dit geeft je volgers de kans om het bericht te delen met hun vrienden, maar ook om in gesprek te gaan met jou als merkambassadeur. En in deze conversaties kun je veel relevante extra content zetten, vooral als klanten vragen over de producten stellen. Openheid en transparantie zijn namelijk cruciaal in de voedingsindustrie; een goede blijk van eerlijkheid wordt zeker door lezers opgemerkt en gewaardeerd.
Social media gebaseerd op het delen van beeldmateriaal zijn ideaal voor fotogenieke materialen als voeding. Pinterest, Tumblr, Vine en Instagram zijn de grootste platformen en bieden je een goede kans om een goede schare volgers op te bouwen. De trend van Food Porn – het op glamoreuze doch bijna onrealistische wijze fotograferen van voedsel – heeft de laatste jaren zo’n enorme vlucht genomen dat er hele communities omheen zijn ontstaan die deze vorm van content –bijna letterlijk- gretig verorberen. Bedenk hier wel dat de content in woord en beeld echt om het product gaat; advertentieachtige posters en schreeuwerige reclameteksten worden over het algemeen niet gewaardeerd.
Een mooi voorbeeld van hoe het wel moet, is te vinden bij het Engelse warenhuis Marks & Spencer. Sinds 2013 zijn ze met onder andere hun foodhall ook weer in Nederland te vinden en als je online kijkt wil je bijna meteen je jas pakken en naar de winkel rennen…
Het zit hem niet alleen in de foto’s, hoe beeldschoon de voedingsmiddelen allemaal ook zijn vastgelegd. Het gaat hier net zo goed om de beschrijvingen, want zelfs een simpele pastasalade is lang niet zo simpel bij Marks & Spencer:
Hoe het vooral níet moet met content in de food branche, kunnen we allemaal wel een aantal voorbeelden bedenken. Folders van de lokale snackbar met te ver overbelichte foto’s van onappetijtelijke bakken friet en broodjes döner kebab. Maar vlak de User Generated Content in dit geval ook niet uit. Als je merknaam in onderstaand voorbeeld verschijnt en de foto gaat viral, heb je aardig wat te verbeteren:
3. Het laatste nieuws van gisteren
Houd altijd een vinger aan de pols als het gaat om actualiteiten binnen jouw branche. Seizoenen zijn bijvoorbeeld een belangrijke factor: hier kun je goed op inspelen door mensen bijvoorbeeld naar hun favoriete smaken te vragen. Het delen van interessante informatie/feitjes/tips over een dergelijk onderwerp doet het ook vaak goed en geeft je meteen een kans om jouw boodschap via deze content-vorm uit te dragen. Je kunt er zelfs over denken om een actie op te zetten. User generated content kan interessante resultaten opleveren, maar kijk wel altijd goed naar welke berichten jouw merkidentiteit daadwerkelijk ondersteunen.
Daarnaast kun je goed inspelen op veranderende behoeftes, voedseltrends en diëten. Hier ligt een schat aan content-kansen en interessante onderwerpen, die je ook goed kwijt zou kunnen op een geïntegreerd blog op je site. Blijf echter altijd trouw aan jezelf en je core business. Een ander onderwerp aansnijden is zeer interessant, zolang het maar raakvlakken heeft met jouw product, filosofie of levensstijl. Dit kun je uitstekend via de toon, stijl en woordkeuze binnen de content doen, zodat je lezers het vertrouwde gevoel van “hun” merk blijven houden, ook als je een klein uitstapje naar een minder voor de hand liggend onderwerp maakt.
Het is slim om de volgende 4 richtlijnen in gedachten te houden, bij iedere content-stap die je neemt:
- Focus op kwaliteit
- Blijf relevant
- Test wat wel en niet aanslaat
- Gebruik de succesvolle content als basis of inspiratie voor je volgende uitingen
Tot slot…
★ Hoe pak jij contentcreatie aan? En heb je een speciale aanpak rondom content marketing? Wij horen het graag van je, dus laat vooral je reactie achter onder dit blog.
Hulp nodig bij het creëren van nieuwe content?
Is je honger naar nieuwe content van een hoog niveau nog niet gestild? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat één van onze content specialisten je hierin kan adviseren.