Google Adplanner voor mediaplanning

De Google Adplanner vierde afgelopen week zijn eerste verjaardag met de introductie van een nieuwe lay-out. Deze update van de lay-out sluit uitstekend aan bij eerdere updates van bijvoorbeeld de lay-out van de AdWords interface.

Voor trouwe gebruikers van de tool is het dus weer even zoeken naar de favoriete functionaliteit en optie. Nieuwe gebruikers zullen de tool eenvoudig vinden in gebruik, mede omdat de Google Adplanner zoveel lijkt op veelgebruikte tools.

Google Adplanner

De  oude lay-out (links)  versus de nieuwe lay-out (rechts) van de Google Adplanner

Wat is de Google Adplanner?

De Google Adplanner is een gratis research en planning tool die je kunt gebruiken om een online advertentieplan te ontwikkelen. De grootste websites zijn in de Google Adplanner terug te vinden met de belangrijkste informatie over de website, zoals aantal bezoekers, pageviews en gerelateerde websites.

Behalve bovenstaande informatie over de website krijg je inzicht in de advertentiemogelijkheden op de website. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tekstadvertenties, videoadvertenties en beeldadvertenties. Opvallend: Google gaat hierbij verder dan het eigen contentnetwerk. Ook andere belangrijke advertentienetwerken worden meegenomen in de Google Adplanner.

Wat kan ik doen met de Google Adplanner?

Met de Google Adplanner is het mogelijk om een selectie te maken uit de belangrijkste Nederlandse websites op basis van verschillende criteria, zoals bezoekersvolume, thema op basis van keywords en geografische data.

De Google Adplanner komt dus uitstekend van pas bij de opzet van een nieuwe advertising campagne met bijvoorbeeld het contentnetwerk van Google. De relevante websites zijn via de Google Adplanner eenvoudig te selecteren en via een csv-file te downloaden.

Voor Nederlandse websites is de functionaliteit nog onvolledig

De belangrijkste toegevoegde waarde van de Google Adplanner is de filter op basis van interesses en demografische gegevens van websitebezoekers. Zo is het in bijvoorbeeld Frankrijk en de Verenigde Staten mogelijk om te filteren op geslacht, leeftijd, interessegebied en inkomensniveau van de websitebezoekers.

Om deze data te verzamelen is een betrouwbare datapartner nodig die zij voor verschillende landen gevonden hebben, maar nog niet voor Nederland, zo vertelde Google enkele maanden geleden.

Wanneer die data is toegevoegd aan de Google Adplanner staat er een uitstekende planning en research tool voor online marketeers. Tot die tijd is de meerwaarde van het gebruik van de Google Adplanner uiterst beperkt.