Google AdWords: 6 highlights van 2014 en forecast 2015

Google voegt ieder jaar honderden features aan AdWords toe. Als Google partner hebben wij het voorrecht om in een groot aantal bèta’s mee te mogen draaien. Maar van welke nieuwe features ging ons ‘marketingintelligentie-hart’ in 2014 nu écht sneller kloppen? En welke verwachtingen hebben we voor 2015? Hier vind je een overzicht van de 6 AdWords-highlights van 2014 én een voorspelling voor 2015.

1. Highlight-extensies

De Google AdWords highlight-extensies waren al enige tijd in bèta, maar in 2014 werd deze extra extensie ook écht uitgerold. Met de highlight-extensie kun je extra stukjes tekst plaatsen onder de AdWords-advertentie. In onderstaand screenshot zie je hiervan een voorbeeld:

Google AdWords highlights en forecast
De highlight-extensies zijn een aanvulling op de overige extensies, zoals oproep-, locatie- en sitelink-extensies. Ze zijn de perfecte toevoeging om USP’s of speciale acties te vermelden. De extensie mag maximaal 25 karakters bevatten, je kunt ze op account-, campagne- en advertentiegroepniveau toevoegen en de highlight-extensies kunnen tegelijk worden weergegeven met andere extensies. Je dient minimaal twee highlights toe te voegen om vertoond te kunnen worden. Het advies is om gebruik te maken van vier highlight-extensies op de verschillende niveaus. Ze trekken duidelijk aandacht en laat dat nou nét zijn wat wij als Traffic Builders graag doen voor onze opdrachtgevers.

Google AdWords highlights en forecast
AdWords-extensies zijn een wegingsfactor bij het bepalen van de Ad Rank, oftewel, de positie van de advertentie. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of je deze extensie kunt toevoegen aan jouw campagne(s). Probeer het eens! Ik ben al fan.

2. App-extensies

Met app-extensies, voorheen mobiele app-extensies, kan een link naar een app op een mobiel apparaat onder een advertentie worden weergegeven. Deze extensies zijn – in tegenstelling tot de highlight-extensies – klikbaar en verwijzen door naar de app in de app store (iOS en Android), waar meer informatie staat over de app en deze gedownload kan worden. Met de geoptimaliseerde campagnes van Google AdWords is het mogelijk om extensies toe te voegen op account-, campagne-, of advertentiegroepniveau. Hiermee is het een interessante extensie voor bedrijven die meer app-downloads willen realiseren. Wij gebruiken ze voor een aantal opdrachtgevers, maar komen ze nog niet heel vaak tegen in het search-netwerk.

3. Close variants

In het laatste kwartaal van 2014 is Google gestopt met de optie om je met AdWords alleen op exacte zoektermen te richten. De nieuwe standaardinstelling voor alle exacte zoekwoorden (Exact) en zinsneden (Phrase) is ‘close variants’. Sterk gelijkende varianten van zoekwoorden zoals meervoudsvormen, typefouten en spellingvarianten worden hiermee automatisch gekoppeld aan de zoekterm.

Niet iedereen was enthousiast over deze update. Exact en Phrase bieden mogelijkheden om iets meer te spelen met kosten en optimalisatieslagen en veel mensen vreesden dan ook dat deze update zou leiden tot meer kosten en minder controle. In de praktijk blijkt dat voor samengestelde, langere zoekopdrachten het vaak zo is dat er een spel- of typefout in de zoekvraag sluipt. Tot de update werd uitgebracht, moesten uitgebreide lijsten van typefouten, varianten en afkortingen worden aangemaakt om een zo groot mogelijk zoekvolume te bereiken. Met het instellen van close variants als standaard match voor zoekopdrachten is dit niet meer nodig. Het algoritme herkent nu zelf de spellingvarianten, zodat wij efficiënter kunnen werken. Via de zogenaamde negatives of uitsluitingen kunnen wij ook in 2015 gewoon optimaliseren om de relevantie en ROI van de campagnes te verbeteren. Exact negatives blijven wel bestaan, waardoor de exacte matching alsnog te reguleren is.

4. Productbeoordelingen

Wij zien al geruime tijd dat Google waarde hecht aan beoordelingen en klantervaringen, die op steeds meer niveaus en platformen terug te vinden zijn. Onderzoeken wijzen uit dat 61% van de consumenten recensies leest – over de verkopende partij, of over het aan te kopen product – voordat een aankoopbeslissing genomen wordt. Google plaatst dan ook steeds vaker productbeoordelingen door op Google Shopping. Dit zijn feitelijk beoordelingen over producten, die direct van productpagina’s binnen verschillende webshops zijn overgenomen. Het is dus geen apart recensieplatform, maar een verzameling van recensies die op andere sites en webshops staan. Google moet per product minimaal 3 recensies hebben opgehaald voordat deze op Google Shopping zullen worden doorgeplaatst.

5. Call tracking

AdWords call tracking biedt meer inzicht in AdWords-resultaten door de herkomst van een telefoongesprek in kaart te brengen. Is dit gesprek een direct resultaat van de zoekopdracht die beantwoord werd met ‘paid search’? Het antwoord op deze vraag kunnen wij dit jaar door middel van call tracking invullen. Hiermee helpt het ons het AdWords-budget beter te verantwoorden en resultaten nog verder te optimaliseren.

Vooralsnog is call tracking helaas alleen beschikbaar in Australië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar de uitrol naar Nederland volgt vast snel. Een soortgelijke functionaliteit wordt door andere partijen al wel in Nederland verkocht, dus Google laat vast niet lang op zich wachten. Vooral voor customerservice-gerichte campagnes is dit een nuttige ontwikkeling die ons in 2014 enthousiast maakte. Wij denken er bijvoorbeeld aan om deze tool in te zetten voor telecomproviders, nutsbedrijven en commerciële hulpdiensten.

6. Google AdWords Editor 11.0

Google heeft het jaar afgesloten met de lancering van een grote update van een van hun tools: de AdWords Editor. De update is groots aangepakt en vormt één van de grootste releases sinds de introductie van de Editor in 2006. De lay-out is flink gewijzigd en nu helemaal klaar voor 2015.

Waarom zijn wij hier blij mee? De AdWords Editor versie 11.0 is vooral ontworpen om de navigatie in en het beheer van accounts nog efficiënter te maken door snellere toegang te bieden tot veelgebruikte taken of geavanceerde functies en instellingen. Zo kunnen er nu meerdere accounts tegelijk geopend zijn en mag je advertentiegroepen van account naar account overzetten. Het kunnen maken van een ‘HTML-dump’ mist nog; dit kon in AdWords Editor 10.4 wel.

Onze verwachtingen voor 2015

Volgens de Online Ad Spend Study van het derde kwartaal van 2014 had de online advertisingmarkt een omzet van 323 miljoen euro. Dat is een stijging van maar liefst 11% ten opzichte van vorig jaar! De grootste en meest opvallende toename zien zij in mobile advertising, namelijk een stijging van 91%. Mijn verwachting is dan ook dat Google hier dit jaar flink op zal inhaken en zich bezig zal houden met  het optimaliseren van bestaande tools voor het gebruik in combinatie met smartphone en tablet. Ook zal het belang van complete metingen steeds essentiëler zijn in het goed targeten van de doelgroep tijdens de ‘customer-journey’. Dit alleen op basis van desktop-gebruik doen zal niet meer voldoende zijn.

Ook verwachten we veel van display advertising. In het tweede half jaar van 2014 is dit toch wel de feature die de grootste groeispurt heeft doorgemaakt. Zo steeg video met 16% ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. De groei van display advertising in het derde kwartaal belooft veel goeds voor 2015, want als het veelal zwakkere derde kwartaal zo’n stijging laat zien, dan is dit een sterke indicator dat de stijgende lijn nog even doorgetrokken zal worden.

En verder: Gaat YouTube iets veranderen aan de gemiddelde laadtijd? Komen er nog meer extensie-vormen bij? Misschien een chat-/WhatsApp-extensie richting klantenservice? Gaan wij de app-extensies in 2015 vaker tegenkomen bij adverteerders? Wij zitten in ieder geval klaar op het puntje van onze bureaustoelen voor weer een mooi AdWords-jaar, vol interessante testcases!

Tot slot…

  Wat vind jij van de nieuwe features die Google afgelopen jaar introduceerde en wat zijn je verwachtingen voor 2015? Waar kijk jij het meest naar uit en waar denk je het meeste aan te hebben? We zien je reactie graag verschijnen onder dit blog.

Hulp nodig bij de inzet van AdWords?

Wil je de nieuwste features van Google AdWords optimaal inzetten om het maximale te halen uit je campagnes? Dan zit je goed bij Traffic Builders. Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.