Google Adwords biedt inzicht in klikfraude

Google biedt organisaties die vermoeden last te hebben van zogeheten klikfraude aan gebruik te maken van een statistiektool die valse kliks op advertenties inzichtelijk maakt. De zoekmachine hoopt adverteerders daarmee tegemoet te komen in hun strijd tegen klikfraude.

In geval van klikfraude wordt adverteerders onterecht advertentiekosten in rekening gebracht, omdat niet alle kliks afkomstig zijn van bezoekers. Zo klikken binnen het content netwerk van Google (inhoudsnetwerk) sommige websitebeheerders zelf op de getoonde advertenties, om zo meer inkomsten te genereren. Ook zogenaamde clickbots, speciale progamma’s die een klik op tekstadvertenties simuleren, vormen een belangrijke oorzaak van klikfraude. Omdat adverteerders bij Google per klik afrekenen kan dit in sommige gevallen leiden tot een substantiële, onterechte kostenpost.

Adverteerders kunnen nu in het nieuwe advertentiesysteem van Google Adwords zien hoeveel frauduleuze kliks een advertentie heeft gehad. De statistieken kunnen op dagelijkse basis geraadpleegd worden en gaan terug tot begin dit jaar.

Google Adwords adverteerders verliezen jaarlijks honderden miljoenen dollars door klikfraude. Recentelijk maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau Click Forensics bekend dat zo’n 14 procent van alle kliks frauduleus is. Google wil dat percentage niet bevestigen. Google zegt een hoop te doen om klikfraude te voorkomen. Zo investeert de zoekgigant flink in technieken om klikfraude te herkennen.

Bron: Cnet/Nu.nl