Google Afbeeldingen krijgt feature Similar Images

Binnen afzienbare tijd komt Google Afbeeldingen met een feature genaamd ‘Similar Images’. Met deze feature wordt het mogelijk om bij zoekopdrachten met veel synoniemen te zoeken naar afbeeldingen met hetzelfde onderwerp. De feature is vooralsnog alleen toegankelijk via Google Labs, maar moet binnenkort ook draaien op de normale variant van Google Afbeeldingen.


Google Afbeeldingen wordt met Similar Images weer wat gebruiksvriendelijker. Nu zoekmachine Cuil steeds gebruiksvriendelijker wordt en Microsoft’s Kumo ook de gebruiker op zijn wenken bedient, ziet ook Google de noodzaak om de gebruikerservaring te verbeteren. Similar Images is in dit opzicht een welkome verbetering van Google Afbeeldingen.

De werking van Similar Images in Google Afbeeldingen
Wie in Google Afbeeldingen de zoekterm jaguar intikt, krijgt verschillende zoekresultaten. Naast de roofkat wordt ook het automerk gevonden. Voor wie alleen naar het automerk op zoek is, staat er nu onder de afbeeldingen van de auto een link ‘Similar images’. Wie deze aanklikt, krijgt van Google een lijst te zien met alleen afbeeldingen van de auto. Hetzelfde geldt uiteraard voor de roofkat. Onderstaande afbeeldingen verduidelijken de werking van Similar Images in Google Afbeeldingen.

De volgende lijst wordt getoond na het ingeven van jaguar in Google Afbeeldingen:

Wie klikt op ‘Similar images’, krijgt de volgende resultaten te zien:

Similar Images is een welkome aanwinst voor Google Afbeeldingen. Nu hoeft de gebruiker (als het goed is) geen ellenlange lijst van irrelevante resultaten meer door te spitten voordat de juiste afbeelding gevonden wordt.