Google Analytics 360 vs. Google Analytics 4: de belangrijkste voordelen
In de wereld van web analytics zijn Google Analytics 360 en Google Analytics 4 twee van de meest gebruikte tools. Beide hebben hun eigen voordelen en functies, maar hoe bepaal je welke tool het beste past bij de behoeften van jouw bedrijf? In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van Google Analytics 360 (GA360) ten opzichte van Google Analytics 4 (GA4) en hoe je kunt bepalen welke tool het meest geschikt is voor jou.
Google Analytics 360: de belangrijkste voordelen
Google Analytics 360 is de betaalde versie van Google Analytics voor grotere bedrijven die uitgebreidere analysemogelijkheden nodig hebben, zoals aangepaste trechters, gegevensintegratie en flexibele gegevensinzending. Het biedt geavanceerde functies en integraties die niet beschikbaar zijn in de gratis versie. Hieronder leg ik je graag uit wat de voordelen zijn van het gebruik van GA360, ten opzichte van GA4.
Geavanceerde analyses
Google Analytics 360 biedt geavanceerdere analyse- en rapportagemogelijkheden dan Google Analytics 4. Dit omvat bijvoorbeeld aangepaste trechters, multi-channel trechters, remarketing en geavanceerde segmentatie. Daarnaast kun je data integreren met andere Google-producten zoals Google BigQuery. Dit zijn stuk voor stuk functies die niet beschikbaar zijn in Google Analytics 4, maar wel bruikbaar kunnen zijn voor jouw organisatie.
Integraties met andere producten
Google Analytics 360 biedt meer mogelijkheden tot integraties met andere Google Marketing Platform producten, zoals Display & Video 360 en Search Ads 360. De integratie met deze producten zorgt ervoor dat je gedetailleerdere rapporten kunt inzien over de advertentieprestaties in die platformen. Een van de belangrijkste voordelen hiervan is dat je betere inzichten krijgt over de attributie van de campagnes, gebaseerd op zowel impressies als klikken. Deze inzichten stellen jouw organisatie in staat om betere keuzes te maken, waardoor ze kosten kunnen besparen of juist een groter bereik kunnen genereren.
Meer historische data
Google Analytics 360 biedt toegang tot meer historische data dan Google Analytics 4. Stel dat een bedrijf Google Analytics gebruikt sinds januari 2018. Als het GA4 implementeert, heeft het toegang tot gegevens vanaf het moment van implementatie (bijvoorbeeld vanaf januari 2021). Dat betekent dat het slechts tweeëneenhalf jaar aan gegevens heeft om analyses uit te voeren en trends te identificeren.
Als de organisatie echter upgradet naar Google Analytics 360, heeft het toegang tot gegevens vanaf de datum van implementatie van GA op hun website (januari 2018). Dit betekent dat het toegang heeft tot bijna viereneenhalf jaar aan gegevens, wat nuttig kan zijn bij het identificeren van langetermijntrends, seizoen patronen en andere belangrijke inzichten.
Service en ondersteuning
Wanneer je bij Google een licentie afneemt voor GA360 krijg je toegang tot speciale ondersteuning van Google. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om samen te werken met Googles professionele services team voor geavanceerde implementaties en analyses. Bij het gebruik van GA4 moet je het over het algemeen allemaal zelf oplossen of gebruik maken van de algemene helppagina’s van Google.
Kosten
Google Analytics 360 is duurder dan Google Analytics 4, maar biedt meer functies en ondersteuning. Als je echter niet veel verkeer op je website hebt, kan GA4 een meer kosteneffectieve oplossing zijn. Hoe hoog de kosten voor het gebruik van Google Analytics 360 zijn, hangt af van het aantal gebeurtenissen op jouw site. Het prijsmodel is namelijk gebaseerd op het aantal ‘events’ dat plaatsvindt op de website.
Welke tool past bij jouw bedrijf?
Nu je de voordelen van Google Analytics 360 hebt gezien, is het tijd om te bepalen welke tool het beste past bij de behoeften van jouw bedrijf. Hier zijn een paar factoren die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.
Bedrijfsgrootte
Als je een kleine organisatie hebt met een beperkt budget, kan GA4 een meer kosteneffectieve oplossing zijn. Echter, voor grote organisaties met meer verkeer op de website, is GA360 waarschijnlijk een betere keuze vanwege de geavanceerde analyses en betere ondersteuning.
Doelen
Kijk goed naar de doelen die jouw bedrijf heeft gesteld en de platformen die momenteel worden gebruikt. Wil je de prestaties van je advertenties beter meten, dan kan Google Analytics 360 beter passen omdat het beter integreert met verschillende platformen. Als je daarentegen meer geïnteresseerd bent in het gedrag van individuele gebruikers, dan kan Google Analytics 4 een betere oplossing zijn omdat het meer gericht is op het meten van gebruikersgedrag.
Technische vereisten
Houd rekening met de technische vereisten die gepaard gaan met het implementeren van de tool. Google Analytics 4 vereist bijvoorbeeld een nieuwe implementatie van trackingcode, terwijl Google Analytics 360 compatibel is met de bestaande trackingcode. Als je niet over de technische vaardigheden of middelen beschikt om een nieuwe trackingcode te implementeren, kan GA360 de betere keuze zijn.
Conclusie
Zowel Google Analytics 360 als Google Analytics 4 zijn geschikt als tools voor het maken van websiteanalyses. Welke tool het beste is voor jouw organisatie, hangt voor een belangrijk deel af van jouw doelen en de grootte van je organisatie. Hoe groter het bedrijf is, hoe meer data er beschikbaar is en hoe meer geld er vaak wordt uitgegeven aan advertentieplatformen. In dat geval kan ik zeker aanraden om Google Analytics 360 te overwegen. Voor kleinere bedrijven met een beperkter budget is Google Analytics 4 vaak een betere optie, omdat dit minder kosten met zich meebrengt.
Tot slot
Hopelijk heb ik door middel van dit blog de verschillen tussen de twee versies van Google Analytics duidelijker kunnen maken. Mocht je na het lezen van dit blog toch nog vragen hebben, dan helpen we je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op, of stuur mij persoonlijk een berichtje!