Google Analytics: de nieuwste ontwikkelingen aangekondigd op de Google Analytics Summit

Als Google Analytics Certified Partner was ik namens Traffic Builders aanwezig op de GA Summit 2013 in Mountain View, Californië. Zoals ieder jaar worden hier door de ontwikkelaaars en productmanagers van Google Analytics de nieuwste ontwikkelingen aangekondigd die het komende jaar doorgevoerd worden. Een aantal worden zelfs vanaf nu al uitgerold. Hoewel niet elke ‘announcement’ even spectaculair is, vind je in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

De Summit werd geopend door Vice President Engineering Paul Muret. Hij vertelde dat de klantinteractie steeds meer online is, waarbij het directe klantcontact zoals dat in de winkel is weg is. Google Analytics probeert dit gat op te vullen, maar kan dit maar deels doen. Daarbij komt dat mensen meerdere devices gebruiken bij het oriënteren en het kopen van een product, wat het nog complexer maakt.

Access, Empower & Act

Dit was de rode draad tijdens deze Summit:

GASummit13-act-empower-access

  1. Access: het verkrijgen van de  juiste data aan de juiste gebruiker.
  2. Empower: als de data in analytics zit, welke tools en technieken heb je om de data te analyseren om hierop beslissingen te kunnen nemen.
  3. Act: wat doe je vervolgens met deze data en welke inzichten haal je er uit, zodat je je online activiteiten verder kunt optimaliseren.

Vervolgens kwam Product Management Director Babak Pahlavan aan het woord, die binnen elk van deze pijlers de nieuwste ontwikkelingen ging onthullen.

Acces

Google Tagmanager uitgebreid met event-tracking

Een functionaliteit die al heel lang een grote wens was en in een tagmanagement systeem eigenlijk niet meer kan ontbreken. Hiermee wordt Google Tag GTMManager (GTM) steeds completer en interessanter om het bij implementatie van Google Analytics te gebruiken. Het voordeel van een tagmanagementsysteem is dat je codes aan de website kunt toevoegen en beheren via 1 tool, zonder tussenkomst van IT. Dit betekent ook dat de code op de website ‘schoner’ blijft. Tevens is er voor de GTM nu ook een SLA ontwikkeld om dit toe te passen op GA Premium, de betaalde versie van Google Analytics.

Migratie Universal Analytics

Universal Analytics was dé grote aankondiging vorig jaar op de Summit. . Met Universal Analytics wordt er niet meer uitgegaan van de bezoeken (de zogenaamde sessie), maar van de bezoeker. De achterliggende gedachte is dat de sessies van dezelfde bezoeker die verschillende devices gebruikt door middel van de unieke user-ID aan elkaar gekoppeld worden. Overigens was dat nog niet direct mogelijk. In de komende maanden zal dit duidelijker worden op welke manier een user-id gekoppeld kan worden. Sinds de lancering van Universal Analytics vorig jaar heeft het GA team niet stil gezeten in de verdere ontwikkeling hiervan. Nieuwe features worden ook alleen nog maar op Universal Analytics gebouwd. De migratie zal de komende maanden gefaseerd doorgevoerd worden. Dit betekent dat er op een gegeven moment in het admin deel de instructie komt te staan hoe je de huidige analytics naar Universal kunt migreren. Wanneer dit zal zijn is per account verschillend zijn. Het is in ieder geval wel duidelijk dat Google dit enorm zal stimuleren en zal zorgen dat dit proces zo eenvoudig mogelijk verloopt.

Big Query integratie

Een feature specifiek voor Google Analytics Premium is de BigQuery integratie. Hiermee krijg je toegang tot een enorme grote hoeveelheid ongeaggregeerde data voor interactieve analyse. Organisaties die behoefte hebben aan meer gedetailleerde en complexere data-analyse worden hiermee bediend. Deze data is vervolgens ook eenvoudig te exporteren.

Empower

Publiek reporting – demografische gegevens van je bezoekers

Bij online zie je niet wie je bezoekers zijn, hoe oud ze zijn en of ze man of vrouw zijn. Informatie die je in fysieke winkels wel meer kunt krijgen. Tijdens de Summit heeft Google aangekondigd dat dergelijke bezoekersinzichten binnenkort in de nieuwe ‘public reporting’ zichtbaar zijn. Hier zul je demografische gegevens vinden zoals geslacht, leeftijd en interessecategorieën.

age-gender

Deze zijn gebaseerd op de profielen uit het Google Display Netwerk. Hiermee kun je geweldige inzichten krijgen in het gedrag van een specifieke doelgroep op je website. Welke doelgroep is het meest interessant voor je website, wie zorgt voor de meeste omzet, welke producten kopen ze en hoe kun je deze doelgroep nog beter bereiken? Denk hierbij aan de koppelingen met Google Adwords, zodat je effectiever en efficiënter  op je doelgroep kunt targetten.

Segmentatie: verbeterd en geavanceerder

Het onderdeel segmentatie wordt steeds krachtiger in Google Analytics. Wij bij Traffic Builders hadden al reeds een aantal maanden toegang tot deze nieuwe vorm van segmentatie. De komende maanden wordt dit naar alle gebruikers verder uitgerold. De nieuwe lay-out van het onderdeel segmentatie zorgt er voor dat segmenten op een intuïtieve en gebruiksvriendelijkere manier kunnen worden toegevoegd. Ook het aanmaken van nieuwe segmenten is duidelijker en flink uitgebreid. Segmenten kun je nu opdelen op gebruiker-niveau en op sessie-niveau. Het is mogelijk om deze niveaus  in 1 segment te combineren tot een zogeheten  ‘unified segment’. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers van een specifieke leeftijdscategorie gecombineerd met bezochte specifieke (landings-)pagina’s met een bouncerate die hoger is dan 40%. Ook is het nu mogelijk om een segment te maken van bezoekers die bepaalde pagina’s in een specifieke volgorde hebben bekeken. Denk hierbij aan stappen in de salesfunnel, maar uiteindelijk niet gekocht hebben. Op de Google Analytics User Conference (GAUC) in november 2013 geef ik hier een presentatie over met best practices hoe je deze nieuwe segmenten kunt gebruiken en welke inzichten je hier uit haalt.

Rapporten verkeersbronnen: duidelijker door nieuwe indeling

De nieuwe lay-out van de verkeersbronnen rapporten is een enorme verbetering. Dit is gebaseerd op het eerder door Avinash Kaushik geprezen indeling met metrieken van acquisitie, gedrag en conversie.

abcreport

Dit zijn de zogenaamde ABC Reports: Aquisition, Behavior en Conversion. Door deze duidelijkere indeling zie je in 1 oogopslag hoe de verkeersbronnen presteren. Niet alleen wat betreft bezoek naar de site, maar ook wat dit bezoek op de site zich gedraagt en of het uiteindelijk converteert. Kortom, je kunt in 1 rapport de kanalen veel beter beoordelen en zien welke rol deze kanalen spelen, bijv. op awareness, persuasion of conversion niveau. Door deze aanpassing is het rapport een stuk gebruiksvriendelijker geworden en kunnen kanalen beter met elkaar vergeleken worden.

Act

Google Play integratie met Mobile App Analytics

googleplay-referral flowBinnen mobile App Analytics zijn ook diverse ontwikkelingen door gevoerd. Zo is het binnenkort ook mogelijk om via GTM de implementatie van Mobile App Analytics te regelen. Belangrijke ontwikkeling is ook de integratie met Google Play, zodat dit kanaal meer inzichtelijk wordt. De  Google Play referral flow laat zien hoe gebruikers bij de Google Play store komen om je app te downloaden. Dergelijke inzichten kun je gebruiken om je app nog beter te promoten.

Integratie met Double Click campaign manager en Adwords data in GA

Door de integratie van DoubleClick en Adwords kun je in Google Analytics o.a. zien wat de view through data is van de diverse campagnes. Hierdoor is het mogelijk specifieke biedingsstrategieën op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan campagnes gericht op specifieke leeftijden en interessegebieden doordat je in Google Analytics ziet hoe winstgevend die groep is. Tevens wordt de data vanuit Double Click geïntegreerd in de multichannelfunnel rapporten en is er een integratie met remarketing in GA, zodat campagnes beter getarget kunnen worden en het budget daardoor optimaler ingezet kan worden.

Conclusie

Op de Summit zijn diverse ontwikkelingen aangekondigd, de een wat interessanter dan de andere. Wel is duidelijk dat Google steeds meer inzet op het stimuleren van de eigen producten en van Google Analytics Premium. Met name de 2e dag van de Summit bracht ons leuke inzichten en verdieping van de nieuwe features. Het is nu wachten op de koppeling van de user-id en de migratie van Universal Analytics, zodat je nog meer kunt profiteren van de vele mogelijkheden die Google Analytics te bieden heeft.