Google Analytics Summit 2014: Enhanced E-Commerce & meer product updates

Op 28 en 29 mei 2014 was het weer zo ver, de Google Analytics Summit van 2014 in San Francisco vond plaats. De Summit staat bekend om de unieke productaankondigingen, nieuwtjes, en exclusiviteit: alleen de Google Analytics Certified Partners en de Premium klanten kunnen hierbij aanwezig zijn. Deze Summit werden we letterlijk overspoeld met nieuwe features en productverbeteringen, waardoor er in vrijwel elke presentatie minimaal 1 keer een enthousiast applaus te horen was.

Centrale focus: agility

Hét keyword van de Google Analytics Summit 2014 was Agility. Oftewel: wendbaarheid, het snel kunnen aanpassen aan steeds veranderende situaties. Met ‘business agility’ moeten we met zijn allen op een hoger niveau gaan spelen. Dit bestaat uit drie onderdelen: sensory input, off-court analysis en on court reaction. Alléén als we in een oogopslag overzicht hebben op het gehele speelveld, de spelsituatie, en alle factoren die op dat moment meespelen, zijn we in staat om snel te voorspellen wat de volgende stap is en kunnen we onze kansen lokaliseren.

De sensory input vertaalt zich natuurlijk in datakwaliteit: meten we alles? Krijgen we wel een volledig beeld? En hoe lang duurt het om een meting te corrigeren of toe te voegen? De off-court analysis die we vervolgens hiermee doen stelt ons in staat om in het speelveld direct te reageren, maar hoe direct? Optimaliseren we obv live data? Wordt er rekening gehouden met demografische gegevens? Remarketen we wel de betrokken gebruikers? Optimaliseren we op de persoonlijke ervaring? Personaliseren we eigenlijk überhaupt wel?

Het centraal stellen van de gebruiker in zowel analyse als actie is een denkwijze waar Google al een tijd achter staat en die zij langzaam hoopt te kunnen verspreiden: het denken aan échte mensen en dáár je marketinginspanningen op aanpassen, in plaats van anonieme sessies. Met andere woorden, continu de vertaalslag maken van cijfers naar concrete situaties om adequaat te kunnen reageren. Het spel is dynamisch: zorg dat je flexibel bent om het te kunnen spelen.

Veel Product updates (vertrouwelijk)

Google heeft als doel om ‘agility’ te verbeteren door zich in haar ontwikkelingen vooral te richten op het verder verbinden van online en offline en het terugbrengen van complexiteiten. Met dit in gedachten werden er al direct maar liefst 14 nieuwe updates aangekondigd. En dat was nog maar de aftrap; de hele Summit zat bomvol nieuwtjes die zich onder de volgende categorieën laten samenvatten:

  • Betere datakwaliteit & analyses
  • Meer remarketingmogelijkheden
  • Meer data-integratie en intelligence
  • Productintegraties
  • API-verbeteringen

Opvallend was dat al deze nieuwtjes ‘confidential’ zijn – oftewel: we mogen er helaas niks over zeggen totdat Google het zelf bekend maakt.

Gelukkig kunnen de eerste updates inmiddels bekend gemaakt worden. Deze updates betreffen de nieuwe Analytics Academy (de nieuwe leeromgeving voor Google Analytics), de integratie van  Google Analytics Premium met DoubleClick Digital Marketing, en de komst van Enhanced E-Commerce: een sterk verbeterde E-Commerce rapportage, met funnel- en productanalyses, remarketing mogelijkheden, en het meten van retouren (!).

Omdat dit laatste een vrij grote en enorm leuke update is die met unaniem enthousiasme werd ontvangen op de Summit zal ik deze hieronder verder toelichten.

Enhanced E-Commerce: wat is het?

De meeste E-Commerce sites die gebruik maken van Google Analytics maken gebruik van trechterweergaves, gebeurtenissen en customVar’s om de commerciële funnel inzichtelijk te krijgen. Met de komt van de Enhanced E-Commerce module zijn deze workarounds niet meer nodig: het aantal product-toevoegingen, welke producten dit zijn en de stappen in het bestelproces worden in deze module netjes bij elkaar gezet (en voor de techies onder ons, al deze calls worden in slechts 1 hit verzonden, waar de handmatige implementaties altijd uit meerdere hits bestonden). Enhanced E-Commerce streeft ernaar de volledige customer journey in kaart te brengen.

Op basis van deze informatie kunnen er segmenten worden gemaakt en remarketinglijsten worden samengesteld, dus kun je nu vanuit Google Analytics automatisch remarketen op shopper-status. Voor de producten komen er extra dataslots beschikbaar waar de merknaam en extra productinformatie in gezet kan worden, en wordt er inzichtelijk gemaakt welke producten elkaar aanvullen.

Een product pad-analyse is een van de nieuwe rapporten binnen Enhanced E-Commerce: hierin vind je niet alleen de producten die aan de cart zijn toegevoegd, maar ook per product het aantal views en de CTR naar de basket. Tevens kan je met Enhanced E-Commerce analyseren welke kanalen het meeste bijdragen aan een add-to-basket actie en kan je aangepaste dimensies en statistieken instellen op productniveau. En eindelijk is het nu ook officieel mogelijk om retouren te registreren met deze module!

Traffic Builders - Nieuwe Enhanced Ecommerce

De rapporten van Enhanced E-Commerce zullen te vinden zijn onder Conversies/ Ecommerce/ Marketing en Conversies/ Ecommerce/ Shopping Analysis. Voordat je dit kunt gebruiken moet deze feature geactiveerd worden in Beheerder. Op het moment dat bij de Instellingen een optie ‘E-Commerce instellingen’ te zien is in het linkermenu, is het in jouw account beschikbaar.In Google Tag Manager is reeds een feature opgenomen om Enhanced E-Commerce metingen toe te voegen.

blog 3 - enhanced-ecommerce-settings

En dan nu de praktische zaken…

  • De uitrol vindt nu plaats en zal enkele weken duren; het is dus nog niet mogelijk om precies aan te geven wanneer deze in Nederland beschikbaar is
  • Enhanced E-Commerce is uitsluitend beschikbaar in Universal Analytics
  • Er is een aanpassing in de code nodig om gebruik te maken van alle features

Vanuit Google’s agility perspectief zijn deze zaken geen verrassing: Google wil het liefst dit jaar nog alle accounts migreren naar Universal Analytics. Deze mooie extra functionaliteit is dus een goede stimulans om zo snel mogelijk te migreren.

Lees voor meer info ook het Google blog over Enhanced E-Commerce.

Nu nog even ‘geduldig’ afwachten tot het er is…. Ik kan niet wachten om ook over de andere exciting new features te mogen bloggen. Dus hou dit blog goed in de gaten de komende tijd want there is much more to come!

 

***UPDATE 12-06-2014: Inmiddels is Enhanced E-Commerce beschikbaar gekomen, en zijn er tevens twee nieuwe data upload features live gegaan, namelijk uploaden van retourdata via CSV en uploaden van extra productgegevens, waarbij bijvoorbeeld variant, merk, en prijsaanpassingen kunnen worden toegevoegd***