Google asynchonous tracking: niet meer wachten in de rij
Zoals ik eerder deze maand al aangaf, is Google druk bezig om webbouwers te stimuleren beter op de laadtijd van de website te letten. Door een website te bouwen die snel laadt, zou het gebruikersgemak toenemen.
Menig webanalist ergert zich al een tijdje aan de laadtijd van de Google Analytics code (ga.js)! Nu is het vervelend wanneer een code niet goed laadt, want dit betekent dat de functionaliteit erachter, in dit geval het meten van het paginabezoek, niet altijd gedaan wordt. Google biedt hiervoor nu een alternatief: Asychronous tracking.
Hoe werkt de ga.js code?
De ga.js code wordt op dit moment onderin de code geplaatst. Dit wordt gedaan zodat alle andere informatie (alles wat een websitebezoeker ziet) eerst geladen wordt, voordat Google Analytics begint te laden. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker de best mogelijke gebruikerservaring heeft, hij hoeft immers minder lang te wachten voordat de pagina geladen wordt.
Aan deze manier van werken zit één groot nadeel. Het kan namelijk zijn dat de volledige pagina nog niet geladen is voordat de websitebezoeker de pagina verlaat. Dit betekent dat de Google Analytics code niet geladen is en er dus geen meting is gedaan van de paginavertoning. Erg onhandig om een webanalyse te doen zonder dat alle webbezoeken goed gemeten worden De onvolledigheden van de data zitten hem onder andere in de volgende metrieken:
- Uitstappercentage
- Tijd op de site
- Paginas per bezoek
De oplossing: Asynchronous tracking!
Naast het feit dat de laadtijd negatief beïnvloed wordt door de huidige ga.js code, is er dus ook een probleem met het juist meten van verkeer in Google Analytics. Google heeft hiervoor asynchronous tracking in het leven geroepen. Deze code wordt, in tegenstelling tot de huidige ga.js code, niet als onderdeel van de rest van de webelementen geladen. De nieuwe code kan hoog in de broncode worden geplaatst en wordt op hetzelfde moment als andere webelementen geladen, zonder negatieve beïnvloeding van de laadtijd van de rest van de pagina. Zie het als een uitbreiding van een eenbaansweg naar een tweebaansweg. Fileproblemen zijn hiermee voor de Google Analytics code opgelost.
Het gevolg van een implementatie van de nieuwe code is dat de data in Google Analytics betrouwbaarder wordt, zonder dat de laadtijd van websites negatief beïnvloed wordt.
De nieuwe code is momenteel in beta beschikbaar voor alle Google Analytics gebruikers.