Martijn van Vreeden 22 december 2009 / Customer Experience Optimization
Leestijd: 2 minuten

Zoals ik eerder deze maand al aangaf, is Google druk bezig om webbouwers te stimuleren beter op de  laadtijd van de website te letten. Door een website te bouwen die snel laadt, zou het gebruikersgemak toenemen.

Menig webanalist ergert zich al een tijdje aan de laadtijd van de Google Analytics code (ga.js)! Nu is het vervelend wanneer een code niet goed laadt, want dit betekent dat de functionaliteit erachter, in dit geval het meten van het paginabezoek, niet altijd gedaan wordt. Google biedt hiervoor nu een alternatief: Asychronous tracking.

Hoe werkt de ga.js code?
De ga.js code wordt op dit moment onderin de code geplaatst. Dit wordt gedaan zodat alle andere informatie (alles wat een websitebezoeker ziet) eerst geladen wordt, voordat Google Analytics begint te laden. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker de best mogelijke gebruikerservaring heeft, hij hoeft immers minder lang te wachten voordat de pagina geladen wordt.

Aan deze manier van werken zit één groot nadeel. Het kan namelijk zijn dat de volledige pagina nog niet geladen is voordat de websitebezoeker de pagina verlaat. Dit betekent dat de Google Analytics code niet geladen is en er dus geen meting is gedaan van de paginavertoning. Erg onhandig om een webanalyse te doen zonder dat alle webbezoeken goed gemeten worden De onvolledigheden van de data zitten hem onder andere in de volgende metrieken:

  1. Uitstappercentage
  2. Tijd op de site
  3. Paginas per bezoek

De oplossing: Asynchronous tracking!
Naast het feit dat de laadtijd negatief beïnvloed wordt door de huidige ga.js code, is er dus ook een probleem met het juist meten van verkeer in Google Analytics. Google heeft hiervoor asynchronous tracking in het leven geroepen. Deze code wordt, in tegenstelling tot de huidige ga.js code, niet als onderdeel van de rest van de webelementen geladen. De nieuwe code kan hoog in de broncode worden geplaatst en wordt op hetzelfde moment als andere webelementen geladen, zonder negatieve beïnvloeding van de laadtijd van de rest van de pagina. Zie het als een uitbreiding van een eenbaansweg naar een tweebaansweg. Fileproblemen zijn hiermee voor de Google Analytics code opgelost.

Het gevolg van een implementatie van de nieuwe code is dat de data in Google Analytics betrouwbaarder wordt, zonder dat de laadtijd van websites negatief beïnvloed wordt.

De nieuwe code is momenteel in beta beschikbaar voor alle Google Analytics gebruikers.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google asynchonous tracking: niet meer wachten in de rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/